KINESKI ODGOVOR NA FEJSBUKOVU “LIBRU”:Nova digitalna valuta stiže u novembru

Tanjug

06. 09. 2019. u 20:05

КИНЕСКИ ОДГОВОР НА ФЕЈСБУКОВУ “ЛИБРУ”:Нова дигитална валута стиже у новембру

Ilustracija / Free images pixabay

Najavljena nova kineska digitalna valuta imala bi neke sličnosti sa Fejsbukovom valutom "librom"

Najavljena nova kineska digitalna valuta imala bi neke sličnosti sa Fejsbukovom valutom "librom" i mogla bi se koristiti na glavnim platnim platformama kao što su WeChat i Alipay, izjavio je danas visoki službenik kineske centralne banke.

Mu Čangčun, zamenik direktora odeljenja za platne sisteme Narodne banke Kine, rekao je i da će razvoj ove digitalne valute pomoći zaštiti deviznog suvereniteta zemlje.

"Zašto centralna banka i danas radi na razvoju takve digitalne valute kada su metode elektronskog načina plaćanja tako razvijene? To čini da zaštiti naš monetarni suverenitet i legalan status valute. Moramo imati plan za tmurne dane", poručio je Ma, a prenosi agencija Rojters.

PROČITAJTE JOŠ - Kina lansira sopstvenu kriptovalutu 11. novembra

Tokeni će, kako je dodao, biti jednako sigurni kao i novčanice koje izdaje centralna banka, i moći će da se koriste i bez internet konekcije.

Kineska centralna banka je 2014. godine oformila istraživački tim kako bi razmotrila lansiranje sopstvene digitalne valute koja bi smanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu zakonodavaca nad novcem u opticaju.

Mu je prošlog meseca objavio da je digitalna valuta gotovo spremna, a američki finansijski magazin "Forbs" je preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se ona mogla pojaviti već 11. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije