Za udžbenike tri miliona KM: Besplatne knjige za oko 9.400 učenika prvog i 9.450 đaka drugog razreda

S. M.

utorak, 30. 06. 2020. u 07:34

За уџбенике три милиона КМ: Бесплатне књиге за око 9.400 ученика првог и 9.450 ђака другог разреда

Foto: D. Pozderović

Odluka Vlade Srpske o pomoći đacima iz višečlanih porodica u nabavci knjiga
ZA besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, i učenike od trećeg do devetog razreda koji su treće i svake naredno dete u višečlanim porodicama, Vlada Srske će za ovu godinu izdvojiti tri miliona KM.

Natalija Trivić, ministarka prosvete i kulture RS, navela je da bi, prema trenutnim podacima za školsku 2020/21. godinu, trebalo obezbediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i 9.450 učenika drugog razreda, i 10.275 učenika iz porodica sa troje i više dece.
- Za to je potrebno oko 2,5 miliona KM, a budžetom je planiran veći iznos zbog učenika pobednika republičkih takmičenja. Ali s obzirom na novonastalu situaciju izazvanu virusom korona, ta takmičenja nisu realizovana, te ne postoji osnov da se obezbede udžbenici za tu kategoriju učenika - rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da ima informaciju od Saveza opština i gradova Srpske da će jedan broj jedinica lokalne samouprave obezbediti udžbenike za decu iz socijalno ugroženih porodica, a u skladu sa mogućnostima.

Kada se govori o početku školske godine, ministarka Trivić kaže da se svi pripremaju očekujući da će je đaci dočekati u školskim klupama.

Resorno ministarstvo sada već planira aktivnosti kada je reč o početku nove školske godine, i da se očekuje da će epidemiološka situacija dozvoliti da se odvija redovni nastavni proces u školskim klupama.

Ministarka Trivić je naglasila da, ipak, pre avgusta neće biti ništa određeno.
- U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Institutom za javno zdravstvo imaćemo tačne podatke o tome da li možemo nastaviti sa redovnom nastavom - rekla je Trivićeva.

SARADNjA DVA MINISTARSTVA

MINISTARKA porodice i sporta RS Sonja Davidović rekla je da će kao i svake godine potisati sa Ministarstvom prosvete protokol kojim se definišu zajedničke obaveze kada je reč o nabavci udžbenika. Ona je navela da je budžetom za ovu godinu za besplatne udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više dece planirano 250.000 KM.