BANjALUKA - Trenutno u Banjaluci je 135 registorvanih sa korona virusom i preko 2.000 lica u izolaciji ili pod nadzorom, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

– S obzirom na sve ove brojeve i njihov konstantan rast, kao i činjenicu da se veliki broj lica nalazi u kućnom nadzoru, Štab je odlučio da se sve mjere koje su na snazi produže do 13. aprila i uvede nove, - izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On kaže da je gradski štab donio još novih mjera pa će već od ponedeljka kroz nekoliko lanaca dostave biti omogućena i dostava lekova za građane starije od 65 godina jer su oni oslobođeni plaćanja participacije. Porodični lekari su obavešteni o ovoj akciji, a građani trebaju da se jave njima, koji će dalje obavijestiti apoteku ili će vas lekar direktno uputi na apoteku.

– Grad će kada kriza prestane nastaviti sa planiranim investicijama u vrijednosti od 39 miliona KM. Svi izvođači i dobavljači će ostvariti plaćanje na osnovu toga i održaće se zaposlenost, što nam je jako važno. Grad će svoj doprinos dati na taj način što zadržava sve investicije – naglasio je gradonačelnik.

Za pojedine delatnosti utvređene su olakšice a poslovni subjekti i preduzetnici imaće pravo na subvenciju komunalne takse za mesece mart i april za komunalnu naknadu, od sto odsto ako ne rade, a 50 odsto ako im je đelatnost ograničena.
– Zakupci poslovnih prostPora u vlasništvu Grada, pod posebnim uslovima, oslobodiće se plaćanja zakupa na tri mjeseca, rekao je Radojičić.

Pročitajte još: U Srpskoj 38 novih slučajeva, ukupno 200 zaraženih virusom korona


Sa trajanjem krize brojni preduzetnici i zanatlije biće u velikom problemu i likvidnosti, Grad će pomoći u segmentu u kojem je nadležan, tako je odlučeno da Grad subvencioniše kamate za kredite u iznosu od pola miliona KM.

– To znači da će Grad vraćati kamatu preko garantnog fonda, kako bi se pomoglo ugroženim sektorima, izjavio je gradonačelnik i dodao da se sve naknade od članstva u upravnim odborima i sl.telima usemravaju u republički fond za pomoć.