DELEGACIJA Parlamentarne skupštine BiH posetila je u Trebinju Zajednički centar za policijsku saradnju BiH, Crne Gore i Srbije, gde se razgovaralo sa predstavnicima Granične policije (GP) BiH o upravljanju migrantskom krizom. Kako je navedeno nakon sastanka, graničnoj policiji BiH nedostaje i ljudstva i opremljenosti za vanredne situacije poput migranstke krize.

Da je granica veoma propustljiva, najbolje svedoči i podatak da je u EU na jedan kilometar granice i jedan policajac, a u BiH 33 kilometra granice pokriva jedan policajac.

- U ovoj godini u BiH je ušlo preko 13.500 migranata, a sprečen je ulazak njih oko 8.500, što je na nivou prošlogodišnjih brojki. Nismo opremljeni za vanredne okolnosti poput migrantske krize. Potreban je veći broj materijalno-tehničkih resursa i policijskih službenika - rekao je direktor GP BiH Zoran Galić.

Pročitajte još - SVE UČESTALIJI INCIDENTI: Migranti ne plaćaju karte i vređaju vozače

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što sada sledi pojačan intenzitet pokušaja ilegalnih ulazaka migranata u BiH.

- Imamo neke informcije da je u Grčkoj povećan priliv migranata, a ono što je problem za celu Evropu je situaciju koja je za sada pod kontrolom u Turskoj. Tamo se nalaze milioni izbeglica i ključni problem bio bi kada bi se ti migranti pustili prema Evropi - dodao je Galić.

Članovi delegacije PS BiH kažu da im je jasno da GP BiH ima velike probleme, i da će izvršiti veći pritisak na Veće ministara da se intenzivnije uključe u rešavanje migrantske krize.

- Svako dalje odlaganje hitne reakcije, pre svega, od Saveta ministara, pa i ostalih odgovornih samo je još jedan od pokazatelja neodgovornosti. Ovi ljudi u GP rade u slabim kapacitetima, ali ulažu nadljudske napore - rekao je Saša Magazinović, poslanik u PBiH.

Slično misli i njegov kolega Lazar Prodanović, koji pored toga ističe i da je potrebno što pre izmeniti Zakon o azilu na nivou BiH.

Pročitajte još - STOP U BiH: Ilegalni migranti kod Bileće

- Savet ministara u tehničkom mandatu, ali i budući Savet, moraju otkloniti probleme koji se tiču popunjavanja radnih mesta za jačanje kapaciteta GP. Treba rešiti problem trgovine ljudima, da pravosudne institucije rade u punom kapacitetu, a ne da izbegavaju procesuiranje pod navodnim izgovorom kako osobe nemaju lična dokumenta - naglasio je Prodanović.

EVROPA IGNORIŠE BiH

POSLANIK Šemsudin Mehmedović smatra da pored problema koje ima Granična policija situaciju sa migrantskom krizom dodatno komplikuje i, kako je rekao, ignorantski odnos EU prema BiH.

- Migranti ulaze u BiH iz Evropske unije, ali u isto vreme u toj EU žele "čelični zid prema Hrvatskoj" i da strani državljani ostaju u BiH, koja nema kapaciteta da ih zbrine - kaže Mehmedović.