Brčko: Đaci prizivaju nastavnike

M. DRAGANIĆ

14. 11. 2015. u 13:21

Brčanski srednjoškolci protestuju zbog nedostatka stručnog nastavnog kadra. Najdrastičniji primer nedostatka nastavnika je u poljoprivrednoj i medicinskoj školi, gde od početka godine nemaju nastavu

Брчко: Ђаци призивају наставнике

BRČKO - Za razliku od brojnih škola u BiH i okruženju, koje kubure sa izostancima učenika sa časova, učenici trećih i četvrtih razreda farmaceutske struke u brčanskoj srednjoj Poljoprivredno-medicinskoj školi već nekoliko dana protestuju zbog toga što im nadležni još od početka ove školske godine nisu obezbedili nastavnike stručnih predmeta.

Učenica četvrtog razreda Zorica Knežević kaže da oko 60 učenika koji se obrazuju za farmaceutske tehničare, već sedam dana bojkotuju nastavu i to će nastaviti sve dok ne dobiju nastavnike za stručne predmete:

- Ovo nije prvi put da farmaceuti skoro uopšte nemaju stručnu nastavu. Isto smo prošli i u drugom i trećem razredu, kao i generacije pre nas.

Dragana Tanacković, takođe učenica četvrtog razreda, kaže da pored gubitaka u nastavi, učenici trpe i veće troškove:

- Svaki dan imamo po dva časa, a ako nam se posreći ponekad i četiri časa nastave. Po pet časova sedimo u kafićima, ili plaćamo skupe autobuske karte za povratak kući mimo đačkih linija.

ODOBRENJE Kako bi se rešio ovaj zaista gorući problem u srednjim školama, vlada Distrikta je na poslednjoj sednici Odeljenju za obrazovanje odobrila angažovanje sedam osoba po ugovoru o delu.

Najdrastičniji primer nedostatka nastavnog stručnog kadra je u poljoprivrednoj i medicinskoj školi, gde učenici od početka školske godine nemaju nastavu iz farmaceutske grupe predmeta, istakao je šef Odeljenja za obrazovanje vlade Distrikta Niko Stoparić. On kaže da će rukovodstvo ove dve škole pozvati nezaposlene potrebnih stručnih kvalifikacija sa Zavoda za zapošljavanje, razgovarati i u najkraćem roku izabrati kandidate.

Problem nastavnog osoblja u Brčkom evidentan je više od dve godine. Novca ima u budžetu, ali nije moguće obezbediti saglasnost partija u vlasti o "boji" krvnih zrnaca nastavnika.

IZGUBILI 600 ČASOVA

Odgovarajući na pitanje kako će biti nadoknađeni izgubljeni časovi (samo su farmaceuti izgubili preko 600 časova), Stoparić kaže da ćeto rešavati direktori, izabrani nastavnici i menadžment škola. Ovo pitanje postavljeno je i Seadu Bečiću, direktoru Poljoprivredne i medicinske škole koji je rekao da neće odgovarati na pitanja i da je o svemu pismeno i usmeno obavestio Odeljenje za obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije