Mislili smo - neće virus u naše selo: Novosti sa meštanima Sivca, koje je iznenadila pandemija korone

Zoran RAJIĆ

petak, 10. 04. 2020. u 19:00

Мислили смо - неће вирус у наше село: Новости са мештанима Сивца, које је изненадила пандемија короне

U selu svi poštuju policijski čas

Inficirani tapetar (61) i major Vojske Srbije (54), zaposlen u garnizonu u Somboru
U Sivcu, bačkom selu sa oko 8.000 stanovnika, pojavila su se dva slučaja infekcije virusom korona, a mnogi meštani su stavljeni u izolaciju zbog kontakata sa obolelima. Zaraza je otkrivena kod tapetara (61) i majora Vojske Srbije (54), zaposlenog u garnizonu u Somboru.

Tapetar je prisustvovao sahrani u selu Telečka kod Sombora, gde je, navodno, bio i čovek koji se vratio iz inostranstva. Pominje se i da je oboleli nedavno u Kolutu kod Sombora renovirao nameštaj ženi koja je prećutala da je boravila u inostranstvu. Major je, kako se pretpostavlja, "zakačio" virus tokom angažovanja na prijemu povratnika iz inostranstva.

Obojica su upućena na lečenje u Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Ispostavilo se da su njihovi kontakti bili takvi da se strahuje kako bi mnogi u selu mogli da budu zaraženi. Pojava korone u Sivcu uzdrmala je meštane, koji su do juče smatrali da "virus neće u selo", čime su pravdali svoje komotno ponašanje, međusobno se družeći i posećujući izvan policijskog časa.

- Tapetar ima veliku familiju, čiji su članovi zajedno s njim bili na sahrani u Telečkoj, a i često su boravili u njegovoj kući, kao i komšije. Oni su sad svi u karantinu na 28 dana, čekajući da budu testirani ako im se pojave simptomi. Mnogi su u panici - kaže Milica P., koja se s nekima od izolovanih čuje telefonom.

U strahu su i vojnici po ugovoru, kojima je inficirani major bio nadređeni u somborskom garnizonu, kao i zaposleni u fabrikama "Jafa" u Crvenki i "Fiorano" u Kuli, gde su radili ljudi bliski obolelima.

- Majorova supruga je obavestila upravu crvenačke fabrike da joj muž ima temperaturu i teškoće sa disanjem, ali joj je rečeno da dolazi na posao. Tapetarova šurnjaja je radila u "Fioranu" do pre neki dan, kad je otišla u izolaciju - navodi Vera Č., poznanica ovih dveju žena.

Ekipa JKP "Radnik" zadužena za deratizaciju

Jedna od radnica italijanske kompanije "Fiorano" napominje da je menadžment proveravao da li je neko od zaposlenih iz bliskog okruženja obolelih Sivčana, upozoravajući da takvi, ako ih ima, ne dolaze na posao.

NEOPREZNOST

- Mi u selu poštujemo mere za zaštitu od virusa, ali će nas gradovi sahraniti - rekao nam je ovdašnji penzioner Veljko J. pre nego što je korona iskrsnula u Sivcu, pokazujući da nema naselja u koje neće stići ako joj neopreznost otvori put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije