Leskovčanka dosanjala snove u Švajcarskoj: Maja (42) na Univerzitetu u Bazelu stekla titulu doktora medicinskih nauka iz oblasti oralne hirurgije

Igor MITIĆ

nedelja, 08. 03. 2020. u 17:02

Лесковчанка досањала снове у Швајцарској: Маја (42) на Универзитету у Базелу стекла титулу доктора медицинских наука из области оралне хирургије

Maja Sekulić posle odbrane doktorata na Univerzitetu u Bazelu Foto Privatna arhiva

U tuđini joj je bilo mnogo lakše da se "bori" sa knjigama nego sa komplikovanom administracijom

LESKOVČANA Maja Sekulić (42) krajem prošle godine stekla je titulu doktora medicinskih nauka iz oblasti oralne hirurgije na Univerzitetu u Bazelu. Kada je stigla u Švajcarsku, nije znala ni reč nemačkog jezika, ali joj ni to nije bila prepreka da živi svoj san i da, posle mnogo godina upornog rada i truda, otvori svoju privatnu ordinaciju. To joj je oduvek bila želja, ali sa srpskom diplomom u Švajcarskoj nikada ne bi mogla da je ostvari.

Maja je put Švajcarske krenula u vreme kada je u Srbiji stekla sve uslove da započne uspešnu doktorsku i naučnu karijeru. Posle završene leskovačke gimnazije, diplomirala je 2004. godine na Stomatološkom fakultetu u Nišu, odradila obavezan jednogodišnji staž na niškoj Stomatološkoj klinici, a u Beogradu položila državni ispit. Međutim, ljubav je učinila svoje, pa se Maja zbog nje preselila u Švajcarsku.

- NISAM znala ni reč nemačkog jezika, samo engleski. Do 2007. godine sam intenzivno učila nemački kako bih uspela da dobijem prvi posao u Švajcarskoj sa srpskom diplomom u ruci. Zaposlio me je Švajcarac, jer nijedan stomatolog sa prostora bivše Jugoslavije nije hteo ni da razgovara sa mnom - priseća se Maja prvih teških koraka koje je pravila u tuđini.

U jednoj od najrazvijenijih zemalja sveta pooštravali su se propisi za rad stomatologa sa stranim diplomama, pa je Maja počela da se raspituje za upis na tamošnji fakultet.

- Posle godinu dana konkurisala sam za upis master studija na Stomatološkom fakultetu u Bazelu. Uporedo sam radila i svaki dan vozom putovala u Frajburg, na Geteov institut i usavršavala nemački. Jedan od uslova za studije u Švajcarskoj je znanje nemačkog na nivou C1, ali i povezanost za Švajcarskom, jer medicinu i stomatologiju u ovoj zemlji ne mogu da studiraju stranci - objašnjava Maja.

I tu prepreku je prebrodila jer joj je suprug odrastao u Bazelu i ima švajcarsko državljanstvo, pa je 2009. godine konačno započela studije koje je želela.


Dr Maja Sekulić sa porodicom


- Studiranje u Švajcarskoj podrazumeva celodnevni boravak na fakultetu od osam ujutru do 17 časova, predavanja i rad sa pacijentima. Na kraju studija mora da se napiše i master rad, a svoj cilj sam ostvarila 2012. godine i odmah potom upisala doktorske studije - priča Maja i naglašava da joj je bilo mnogo lakše da se "bori" sa knjigama nego sa komplikovanom administracijom.


PROČITAJTE JOŠ: "Kraljevo polje" neolitski centar Balkana: Vredni arheološki lokalitet otkriven kod Ćuprije


ONA je od završetka master studija do pre dve godine radila u jednoj velikoj privatnoj ordinaciji u Bazelu, a od 2017. započela je sopstveni posao u ovom gradu.

- Zaposlila sam još dva stomatologa i imam četiri sestre. Planiram da proširim delatnosti kojima se bavimo, a ne isključujem ni mogućnost da se vratim na fakultet i to na svoj omiljeni predmet - oralna hirurgija - priča ova mlada uspešna žena.

Poručuje, a to je pokazala i sopstvenim primerom, da ništa nije nemoguće ako čovek veruje u sebe i svoje snove. Naravno, sve joj je bilo mnogo lakše zahvaljujući podršci supruga i porodice zbog čega, kako kaže, uvek ističe da su joj oni na prvom mestu. Maja je najponosnija na svog četvorogodišnjeg sina i na činjenicu da se ostvarila kao majka i to uporedo sa svim izazovima i obavezama na profesionalnom planu.


"MEDICINSKA" PORODICA

MAJA potiče iz ugledne "medicinske" porodice. Otac Desimir Mladenović je čuveni profesor Medinskog fakulteta u Nišu u penziji. Majka Ljiljana je godinama bila glavna sestra leskovačke Opšte bolnice, a brat Marko je pošao očevim stopama i specijalizirao ortopediju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije