ZID plača u Jerusalimu je najveća jevrejska svetinja, ali i univerzalni spomenik kulture koji posećuju milioni turista. Poslednjih godina dobio je neočekivanu konkurenciju u palestinskom Vitlejemu. Reč je o "zidu razdvajanja" između izraelske teritorije i palestinske autonomije.

Sada je već pravilo da se turistički autobusi zaustavljaju kraj vitlejemskog zida, da se putnici fotografišu pored bezbrojnih murala. Poruke na njima nisu, kao nekada, ratoborne, već usmerene na to da izazovu saosećanje i sažaljenje posmatrača. Nema više "kalašnjikova" i bombi na slikama. Prepravljeni su stari crteži boraca Intifade koji bacaju Molotovljeve koktele. Na zapaljive boce su docrtane zelene maslinove grančice, simbol mira. Razlog za to je turistički biznis, koji ne zna za veru i naciju.

Izrael je "zid razdvajanja" počeo da gradi 2003, u vreme Druge intifade, kako bi sprečio masovne samoubilačke bombaške napade. danas je ovaj betonski bedem visok osam metara, od dna do vrha ukrašen je muralima i ima imidž "palestinskog zida plača". Kraj njega se, kao na redovnoj stanici, zaustavljaju turistički autobusi, koji prolaze od jutra do mraka kroz izraelski čekpoint i kapiju "zida razdvajanja", kružeći između Jerusalima, gde je Isus umro i uskrsnuo, i Vitlejema, gde se rodio.

TURISTE kod "zida razdvajanja" dočekuju dežurni prodavci suvenira, među kojima su verovatno i oni ljudi koji su ranije bacali Molotovljeve koktele i kamenje. Sada se "bacaju" na mušterije, na one koji žele da se slikaju kraj "zida razdvajanja" da bi se kod kuće hvalili hrabrošću i avanturističkim duhom.

- Samo za vas imamo originalni komad zida sa kopijom grafita za 50 dolara. To je odlična cena za ručni rad - ubeđuju turiste vodeći ih ka prodavničicama gde se nalaze tezge sa "unikatnim komadima zida razdvajanja". Kada se autobus udalji, na tezgu stiže šarža novih, "originalnih" komada zida, napravljenih od sintetičke mase nalik betonu.

Vitlejem se intenzivno gradi


PROČITAJTE JOŠ - Čudo usred pustinje: Žezlo u hramu palo pred Svetog Savu!

Palestinski Vitlejem je, zahvaljujući rastućoj turističkoj zaradi, sada arhitektonski gotovo istovetan susednom izraelskom Jerusalimu. Na sve strane se dižu velike stambene zgrade, prodavnice i hoteli, a ulice su pune dobrih automobila. Njihovi vozači ne mare mnogo za turiste koji žele da pređu ulicu ili da hodaju trotoarima, koji su uglavnom pretvoreni u parkinge.

Šoping iza zida


U Vitlejemu je sve podređeno hrišćanskom pokloničkom turizmu, ali je palestinskih Arapa hrišćana sve manje, jer se iseljavaju.

- Ooo, pravoslavac iz Srbije! I ja sam pravoslavac! Vidite, slikao sam se sa našim jerusalimskim patrijarhom - ponosno mi je pokazivao Palestinac Kostandi radnju prepunu lepih rukotvorina, jednu od retkih koja još radi u nekadašnjem hrišćanskom kvartu. - Molim vas, recite Srbima da svrate kada dođu u Vitlejem, pravoslavcima dajem popust od 30 odsto.

"Originalni" delovi zida koje kupuju turisti


On priželjkuje bogate zapadne turiste, ali ih ne ceni, jer se često ponašaju kao kolonijalni gospodari, iako pričaju visokoparne humanističke priče.

- Ovaj zid koji ste podigli između Izraela i Palestine je grozan. Vi držite ljude u zatvoru. Nije ni čudo što vas mrze - napadno je pridikovala gojazna žena s muškom frizurom vodiču Izraelcu na vidikovcu iznad Jerusalima i Vitlejema.

Ovaj je posle dužeg vremena, vidno iznerviran, prekinuo tiradu:

- Da, zid je grozan! Ali isti taj zid je za 95 odsto smanjio broj samoubilačkih bombaških napada, u kojima su stradali i mnogi pametni turisti nalik vama. Ja sam preživeo takav napad, ali moji otac i brat nisu. Kao što ga nije preživeo ni fanatizovani arapski dečak sa prslukom punim eksploziva.

Obavezno fotografisanje ispred zida


DRUGAČIJE pričaju mladi arapski aktivisti u Vitlejemu koji dežuraju kraj "zida razdvajanja". Zaustavili su me dok sam ga obilazio pešačeći. Malo je stranaca koji samostalno šetaju Vitlejemom kada padne mrak, noseći foto-aparat. Reporter "Novosti" je uzbunio mladiće koji su sedeli uz benzinsku pumpu koju samo uska ulica deli od zida.

PROČITAJTE JOŠ - Selfi između neba i zemlje: Paralelni svetovi u Izraelu

- Odakle si? Iz Srbije? Aaa, Gokovik, tenis. Kusturika pravi lude filmove! Volim njegov "Tajm of džipsis"! Živeo sam nekoliko godina na Balkanu, mnogo mi se sviđa - raspričao se dobroćudni Hazem.

Prekinuo ga je mladić podozrivog izgleda, očigledno šef grupe.

- Šta znaš o zidu? Sedi da ti pričamo. Ne, ne možeš da nas fotografišeš. Ne treba ti moje ime - oštro mi je stavio do znanja lider aktivista.

- Zid je od Palestine napravio najveći svetski zatvor na otvorenom. Izraelci kontrolišu sve - gorivo, hranu, vodu, nameću carine... Nadamo se mirnom rešenju, ali ako ga ne bude, biće ratova. Mi ih ne želimo, ne verujemo u nasilje i krv - uvežbano je deklamovao.

Dok je pričao, na obližnjoj pumpi su gorivo u neprekidnom nizu sipali vozači novih luksuznih automobila iz Vitlejema, uglavnom sa izraelskim tablicama. Uprkos vatrenom rečniku aktiviste, čini se da Palestinci koji dobro žive od turizma nisu mnogo raspoloženi za pobunu. Zato kao trgovački marketing zvuči i aktivistička retorika o užasnom "zidu razdvajanja", posle koje usledi ponuda:

- Imamo za tebe komad originalnog zida, a pošto si iz Srbije, košta samo 40 dolara. Šta, skupo ti je? Nema problema, naći ćemo nešto jeftinije. Može li majica sa originalnim grafitom za 10 dolara?

Zid između Jerusalima i VitlejemaLUKSUZ UMESTO POKLONIČKOG SMEŠTAJA

MEĐU zapadnim turistima postalo je "in" da odsedaju u sve brojnijim luksuznim hotelima s pogledom na "zid razdvajanja", umesto u tradicionalnom pokloničkom smeštaju bliže Crkvi Hristovog rođenja. Sada te hotele zauzimaju mase istočnoevropskih hrišćana tradicionalista, pre svih Rusa i Rumuna.