Himna prosvetitelju odjekuje od Judejske pustinje do Srbije: “Večernje novosti” sa hodočasnicima u manastiru Svetog Save Osvećenog (VIDEO/FOTO)

Novosti Online/ B. S.

27. 01. 2020. u 18:26

Химна просветитељу одјекује од Јудејске пустиње до Србије: “Вечерње новости” са ходочасницима у манастиру Светог Саве Освећеног (ВИДЕО/ФОТО)

Isposnica monaha manastira svetog Save Osvećenog uklesana u litici klisure Kedrona Foto Boris Subašić

Među prisutnima su otac Gerasim, grupa naših poklonika i naš reporter Boris Subašić
NA veliki pravoslavni praznik posvećen našem prosvetitelju, Dan Svetog Save, grupa Srba okupila se u manastiru Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji. Među prisutnima su otac Gerasim, bivši iguman manastira Đurđevi stupovi, a sada monah na Svetoj gori, grupa naših poklonika i reporter “Večernjih novosti” Boris Subašić.

Hodočasnici iz Srbije su u Svetoj zemlji, odnosno Judejskoj pustinji, posetili Veliku lavru, osnovanu 485 godine. Ovaj manastir je začajan jer se u njemu podvizavao, krajem V i početkom VI veka, Sveti Sava Osvećeni.

Prema predanju, Sveti Sava Osvećeni ostavio je zaveštanje da se posle njegove smrti njegov žezal – paterica preda arhijereju carskog roda i istog imena kad bude došao u manastir. Kada je sveti Sava (srpski) prvi put posetio ovaj manastir, 1229. godine, ovo zaveštanje je ispunjeno.

Pastirski štap - paterica Svetog Save Osvećenog, koji se nalazio na zidu crkve, pripao je Svetom Savi (srpskom). On se i danas čuva u svetogorskoj ćeliji koja se zove Paterica.

Tad je Sveti Sava srpski dobio i čudotvornu ikonu presvete Bogorodice Trojeručice, koja se i danas čuva u manastiru Hilandaru. I dobio je čudotvornu ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice, koja se čuva u isposnici Svetog Save u Kareji, na Svetoj gori.

Manastir Svetog Save Osvećenog


Reporter Novosti ja na vrhu litice
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)