NA veliki pravoslavni praznik posvećen našem prosvetitelju, Dan Svetog Save, grupa Srba okupila se u manastiru Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji. Među prisutnima su otac Gerasim, bivši iguman manastira Đurđevi stupovi, a sada monah na Svetoj gori, grupa naših poklonika i reporter “Večernjih novosti” Boris Subašić.

Hodočasnici iz Srbije su u Svetoj zemlji, odnosno Judejskoj pustinji, posetili Veliku lavru, osnovanu 485 godine. Ovaj manastir je začajan jer se u njemu podvizavao, krajem V i početkom VI veka, Sveti Sava Osvećeni.

Prema predanju, Sveti Sava Osvećeni ostavio je zaveštanje da se posle njegove smrti njegov žezal – paterica preda arhijereju carskog roda i istog imena kad bude došao u manastir. Kada je sveti Sava (srpski) prvi put posetio ovaj manastir, 1229. godine, ovo zaveštanje je ispunjeno.

Pastirski štap - paterica Svetog Save Osvećenog, koji se nalazio na zidu crkve, pripao je Svetom Savi (srpskom). On se i danas čuva u svetogorskoj ćeliji koja se zove Paterica.

Tad je Sveti Sava srpski dobio i čudotvornu ikonu presvete Bogorodice Trojeručice, koja se i danas čuva u manastiru Hilandaru. I dobio je čudotvornu ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice, koja se čuva u isposnici Svetog Save u Kareji, na Svetoj gori.Manastir Svetog Save Osvećenog


Reporter Novosti ja na vrhu litice