POMRAČENjE meseca počeće danas u 18:08 časova i trajaće do 22:12. Moćiće da se prati iz većeg dela Afrike, i Evroazije, uključujući i Srbiju.

Građani Beograda moćiće danas da posmatraju ceo tok Mesečevog prolaska kroz zemljinu polusenku, ali i "zvezdu Danicu", odnosno Veneru, iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu. Uz to, tamo će imati priliku slušaju stručno predavanje o pomračenjima uopšte, poručuju iz Astronomskog društva Ruđer Bošković.

Pročitajte još: Šta nas očekuje u januaru i kome su zvezde naklonjene: 10. januara pomračenje u znaku Raka, 16.januar vreme je za nove ideje

- Pojava pomračenja ne prati se golim okom, već posebnim instrumentima i to naravno, samo ako bude vedro - navode oni.

Ipak, u našem narodu se veruje da ne valja direktno posmatrati pomračenja, ni Sunca, ni Meseca, zato što donosi nesreću.

Naš narod veruje pun Mesec i pomračenje nisu povoljni uslovi za započinjanje bilo kakvog posla, jer se tada razmnožavaju štetočine. Ako se poseku drva, žižak će ih uništiti. Ako se zakolje stoka, meso će se ucrvljati. A ako se opere tkanina, ubrzo će se pocepati.

Takođe, veruje se da trudnica ne bi trebalo da dira stomak da dete ne bi dobilo beleg. Ako trudna žena izlazi van, beba će se roditi sa nekim deformitetom. A novorođenče će imati zečiju usnu, ukoliko se majka lati noža.

Zanimljivo, ove 2020. godine desiće se čak četiri pomračenja, od čega ćemo moći dva da vidimo odavde. Prvo pomračenje je danas, 10. januara, potom sledi ono 5. juna i to su termini kada će ovaj fenomen biti vidljiv iz naše zemlje. Međutim, 5. jula i 30. novembra to neće biti moguće.