AKO bude sreće, maleni Srećko Anđelković (4,5) iz sela Poljna kod Trstenika, u januaru će biti usvojen, i to nedaleko od rodne kuće. Ovaj dečak, čija je sudbina prošlog decembra dirnula čitavu Srbiju, ostao je bez roditelja u jednom danu. Od tada je u hraniteljskoj porodici i čeka usvojitelje. Još prošle sedmice sa čuđenjem se govorilo da u našoj zemlji nema porodice koja bi Srećka usvojila, ali kako "Novosti" nezvanično saznaju, u ponedeljak je konačno odabran par iz Srbije koji zadovoljava sve kriterijume da budu njegovi novi roditelji.

Srećko je ime dobio jer je mnogo usrećio roditelje koji su ga posle dugo godina dobili vantelesnom oplodnjom. Njihova sreća, nažalost, kratko je trajala, a dečačić je ostao bez njih oboje sa nepune četiri godine. Slađana i Časlav Anđelković nastradali su u bunaru, u susednom selu Stragari. Plač malenog dečaka koji je ostao zaključan u porodičnoj kući, tek posle tri dana čule su komšije. Tada su sa policijom provalili u kuću i zatekli izgladnelo, promrzlo i prestravljeno dete. Brigu o Srećku preuzeo je Centar za socijalni rad u Trsteniku, a posle oporavka, smešten je u hraniteljsku porodicu.

PROCENE I USLOVI PSIHOLOG, pedagog, socijalni radnik i pravnik dva meseca procenjuju opštu podobnost kandidata - podaci su Centra za socijalni rad Beograd.
- Posle intervjua sa njima i posete njihovom domaćinstvu, procenjuju se psihosocijalne osobine potencijalnih usvojitelja. Razlika u godinama između usvojitelja i deteta ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina. Usvajaju se mališani od navršena tri meseca do osamnaeste godine. Posle programa pripreme za buduće usvojitelje i procene odluka o tome da li imaju opštu podobnost za usvojenje deteta, podaci o budućim usvojiteljima se unose u Jedinstveni lični registar usvojenja. Ovaj postupak traje po zakonu 60 dana.

PROČITAJTE JOŠ - SUPRUŽNICI MRTVI U BUNARU, DETE U KUĆI SPASAO PLAČ: Dečak (4) preživeo četiri dana jedući hleb, sam se zamotao u ćebence (FOTO)

- Vrlo brzo je Srećko bio spreman za usvojenje i prosto je neverovatno da zdrav dečak koji lepo napreduje još nije trajno smešten - rekao je izvor "Novosti" upoznat sa ovim slučajem. - Čudno je da se parovi prosto nisu "polomili" da ga usvoje. Bio je na listingu za usvojenje u kojem je bilo 10 potencijalnih parova, ali se ni sa jednim Srećko nije "poklopio". Bilo je za čuđenje i da od oko 700 parova u Srbiji koji žele da usvoje mališana, baš nijedan nije pogodan za Srećka. Ali, napokon, izgleda da se par pojavio, i to ne mnogo daleko od Srećkove rodne kuće.

Istovremeno sa ovom vešću, našoj redakciji, tokom vikenda, javili su se naši ljudi koji žive u Austriji, koji su poželeli da Srećko bude deo njihove porodice. Oni već imaju četvoro dece i ganula ih je tužna priča dečaka iz Poljne.

Stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite, međutim, objašnjavaju da za usvojenje deteta iz Srbije u inostranstvu, prvo moraju biti iscrpljene sve opcije u domovini. Pre nego što dete ili usvojitelj dođe na listu jedinstvenog registra, prethodi temeljna procedura. Socijalni radnici sa kojima smo razgovarali kažu i da bi bračni par, ređe pojedinac, mogao da bude na listi potencijalnih usvojitelja, a nadležni centri ispituju njihovu podobnost kao roditelja. Procenjuju da li su im roditeljski i mentalni kvaliteti takvi da se valjano brinu o rastu i razvoju mališana, da čine ono što je u najboljem interesu deteta. Osim toga, i kod mališana koji čeka buduće roditelje sve mora biti "čisto". Važno je znati i da svakom detetu ne odgovara svaki usvojitelj, a vrlo često i usvojitelji imaju svoje zahtevne kriterijume.

Slađana i Časlav Anđelković

PROČITAJTE JOŠ - Srećku (5) su se roditelji utopili u bunaru, bio je četiri dana sam dok ga nisu pronašli: Godinu posle nesreće još nema porodice koja će da usvoji dečaka (FOTO)

- Kod Srećka je, vrlo brzo posle nesreće, sve bilo čisto - kaže naš sagovornik. - U bližoj porodici i među rođacima nije bilo podobnih usvojitelja. Završen je i ostavinski postupak, i da je bilo pogodne porodice, već za nekoliko meseci mogao je da bude u novom domu. Ako se pokaže da je par koji želi da usvoji Srećka pravi za njega, on bi vrlo brzo sa njima mogao da započne novi život.


Mesto gde su nastradali

USVOJENjE ČEKA 298 DECE

PREMA poslednjim podacima, u Jedinstvenom ličnom registru usvojenja trenutno se nalazi 750 potencijalnih usvojiteljskih porodica - supružnika, vanbračnih partnera i lica koja sama žive. Ovi podaci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokazuju i da ima 298 dece podobne za usvajanje. Ove godine 20 mališana zbrinuto je međunarodnim usvojenjem, a usvojitelji u Srbiji zbrinuli su 91 dete.