Vasiliju i Igoru svetska bronza iz geografije

B. Borisavljević

nedelja, 22. 09. 2019. u 10:01

Василију и Игору светска бронза из географије

Foto Privatna arhiva Uz Vasilija i Igora u našem timu su bili i Nikola Vuković i Luka Ilinčić

Dva srpska gimnazijalca, posle velikog uspeha u konkurenciji čak 166 takmičara iz 43 zemlje, na takmičenju u Hongkongu. Pantelić: Sve radili na engleskom, nije bilo teško n Eskić: Zablistali smo na multimedijalnom testu

VASILIJE Pantelić, učenik 14. beogradske gimnazije i Igor Eskić, iz Gimnazije u Nišu, treći su na svetu iz geografije. Na Svetskoj geografskoj olimpijadi, koja je u avgustu održana u Hongkongu, u konkurenciji 166 takmičara iz 43 države, oni su osvojili bronzane medalje, što je najbolji uspeh Srbije do sada. Ovi sjajni mladići članovi su Centra za talente "Beograd 2", gde su se i pripremali za takmičenje.

Pročitajte još: Srednjoškolci iz Srbije među najboljima u konkurenciji 140 srednjoškolaca iz 35 zemalja sveta

Ne krijući zadovoljstvo postignutim uspehom, Vasilije i Igor kažu da takmičenje nije bilo teško. Posebno im se dopada što se traži praktično znanje. Teme, kojima su se bavili daleko prevazilaze lekcije iz srednje škole.

- Takmičenje se sastoji iz tri dela - pismeni test, terenski i multimedijalni deo - objašnjava nam Vasilije. - Svako radi individualno i sve je na engleskom, za razliku od nekih, gde postoji prevod. Na pismenom testu smo dobili kratku informaciju o zemljotresu u Boliviji, a naš zadatak je bio da predložimo i obrazložimo pet mogućih varijanti, kako bi država mogla da smanji štetu od ove prirodne katastrofe. U pripremama su nam pomagali profesori i studenti Geografskog fakulteta.

Pročitajte još: Srpski matematičari među 10 najboljih u svetu, čestitala im premijerka

Naš sagovornik otkriva da je terenski test imao više delova, a najteže je bilo prostorno planiranje i to na stranom jeziku. Takmičari su odvedeni u manji turistički grad, gde su analizirali zaštićenost obale, povezanost gradskog prevoza sa pojedinim delovima grada, zastupljenost restorana i prodavnica, istoriju grada... Po povratku sa terena, zadatak srednjoškolaca je bio da evidentiraju urbane probleme gradića i kako ih rešiti. Sve to moralo je biti obeleženo i objašnjeno na mapi, na određenom prostoru.

Vasilije Pantelić

- Takmičarima iz Srbije je najviše odgovarao poslednji, multimedijalni test, koji je najbliži onome što mi učimo u školama - priča nam Igor. - Nažalost, on nosi samo petinu ukupnog broja bodova. Svako je imao 75 minuta za 40 pitanja. Na osnovu fotografija trebalo je prepoznati, recimo, tip reljefa ili plaže. Ovaj test smo i najbolje uradili.

Igor nam otkriva da mu se nije dopalo to što takmičari nemaju uvid u testove, ne znaju rešenja, niti ko pregleda testove, nema žalbi i što se rezultati saznaju tek na ceremoniji proglašenja pobednika. Mnoge zemlje su na takmičenju imale svoje predstavnike iz ministarstva prosvete, kako bi saznali je li potrebno da se unapredi nastava geografije u školi. Tako je, recimo, Holandija uvela terenski rad.

Vasilije je interesovanje za geografiju razvio zahvaljujući nastavnici iz osnovne škole, a planira da i sledeće godine učestvuje na Olimpijadi u Istanbulu i osvoji zlato. Deda, profesor geografije, odmalena je učio Igora zanimljivostima, ali se on odlučio za studije na Elektrotehničkom fakultetu. Ipak, ističe da će nastaviti da otkriva tajne "reljefa".

Pre odlaska u Hongkong, naši đaci su prošli oštru konkurenciju. Najveća konkurencija su im, kako kažu, bili vršnjaci iz SAD, Kine, Velike Britanije...

SAMI PLATILI

U TIMU Srbije su bili i Nikola Vulović, učenik Medicinske škole iz Kragujevca i Luka Ilinčić, gimnazijalac iz Niša. Ni ovaj put naših talenata nije protekao bez poteškoća.

- Troškove puta i kotizaciju smo sami finansirali - priča Igor. - Put je bio naporan, nismo imali dovoljno vremena za aklimatizaciju. U Hongkong smo stigli oko 23.30, a prvi test smo radili odmah ujutru. Neki timovi su došli i po osam dana ranije.

Kako nam je objasnio Vasilije, takmičari treba da Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podnesu papire, kako bi im se refundirao novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije