Srpski matematičari među 10 najboljih u svetu, čestitala im premijerka

Tanjug

nedelja, 21. 07. 2019. u 14:45

Српски математичари међу 10 најбољих у свету, честитала им премијерка

Foto Matematička gimnazija/mg.edu.rs

Na 60. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 10. do 22. jula održava u Velikoj Britaniji, matematička ekipa Srbije postigla je najveći uspeh u istoriji svojih učešća na IMO
Na 60. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 10. do 22. jula održava u Velikoj Britaniji, matematička ekipa Srbije postigla je najveći uspeh u istoriji svojih učešća na IMO. U konkurenciji 112 zemalja, matematička ekipa Srbije je sa 171 bodom osvojila 9. mesto i nalazi se među 10 najboljih u svetu, saopštilo je Društva matematičara Srbije, navodeći da su svi članovi ekipe učenici Matematičke gimnazije iz Beograda.

Pojedinačni rezultati su tri zlatne medalje, što takođe u istoriji nije osvojeno, jedna srebrna i dve bronzane medalje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu osvajanje medalja na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike za učenike srednjih škola, u britanskom gradu Bat.

„Najsrdačnije čestitke učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu Jeleni Ivančić, Aleksi Milojeviću i Pavlu Martinoviću na osvojenom zlatnom odličju, Milošu Milićevu na osvojenom srebrnom a Jovanu Toromanoviću i Vladimiru Viktoru Mirjaniću na osvajanju bronzane medalje na najprestižnijem međunarodnom takmičenju", navela je Brnabić u čestitki, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Vi ste ponos Srbije. U nizu sjajnih rezultata pokazali ste kako se znanje, talenat i predan rad nagrađuje na najbolji način", poručila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Рашо

21.07.2019. 15:22

"... показали сте како се знање, таленат и предан рад награђује на најбољи начин", а сви скупа од државе добили мање него један фудбалер општинске лиге!

Stole

21.07.2019. 18:33

@Ljubinko - Postovani Ljubinko, Njima novac nije najvazniji ali cisto da znate oni i jos mnogi ucenici u Srbiji imaju tzv. Stipendiju za talente u iznosu 15000 din mesecno i jednokratnu nivcanu nagradu koja se zove Dositeja tako da nisu zaboravljeni. A ponavljam jer neke od njih poznajem oni bi bili isti i da ne dobijaju nista. Ponos Srbije!

stole

21.07.2019. 18:27

Iskrene cestitke svima a posebno Jeleni koja je u samom vrhu i jedina devojka u prvih stotinjak na listi. Srecno!

Miodrag

22.07.2019. 05:51

Lepo je od Premijerke sto je nasim vrednim i pametnim djacima cestitala.Mislim da bi u cilju njihovog zadrzavanja trebalo im dati stipendije za dalje skolovanje i usavrsavanje u cilju zadrzavanja u Srbiji

X

22.07.2019. 13:09

@Miodrag - Nije neophodno da ostanu u Srbiji. Oni treba da idu na MIT, Harvard, Kejmbridž, Oksford i slična mesta jer se tamo radi najbolja nauka na svetu. Svaki učenik koji ode tamo nam je zlata vredan, a o profesuri i da ne govorim. Ti ljudi stalno dolaze u Srbiji, donose teme, drže predavanja na mestima kao Institut za Fiziku i sl. U praksi od vrhunskih učenika u svakoj generaciji otprilike pola ode u inostranstvo a pola ostane. Nije taj odlazak u stranu sredinu toliko lak i nije za svakog.