Don Tomas (63) je veteran astronaut koji je 20 puta bio u svemiru. On je ispričao kako zapravo izgleda život astronauta. Prvi put kada je video Zemlju iz svemira nije mogao da se odvoji od prozora, kao ni njegovi drugovi.

“Ništa vas ne može pripremiti za prvi pogled na planetu Zemlju iz svemira. Prva stvar koja me zadivila bila je koliko je tanka naša atmosfera. To nije ono prostrano, divno plavo nebo na koje smo navikli, izgledalo je kao da je tanko poput papira. Onda crnilo prostora, tamnije nego što možete ikada zamisliti”, rekao je Tomas.

Svi znaju da je veoma teško da se postane astronaut. “Diploma iz fizike je jedan od osnovnih uslova, a ja sam magistrirao i doktorirao inženjerstvo, ali to još nije bilo dovoljno. Bio sam tri puta odbijen. Tek kad sam dobio dozvolu za pilota, naučio da skačem padobranom i dobio posao u NASA, napokon sam prošao. To je bio moj četvrti pokušaj, kada sam imao 33 godine” ispričao je astronaut.

PROČITAJTE JOŠ - Astronaut: Glupo je planirati ljudske misije na Mars

Kako je ispričao, trenirao je četiri godine pred prvu misiju koja je trajala 15 dana. “NASA nas priprema za sve, ideja je da imamo sva iskustva na Zemlji, tako da nema iznenađenja u svemiru. Letimo u mlaznim avionima i specijalnim avionima sposobnim da stvaraju periode nulte gravitacije u trajanju od 30 sekundi. Treniramo pod vodom za svemirske šetnje. Takođe smo podvrgnuti opsežnim, stalnim medicinskim pregledima. Tada su dva astronauta na svakoj misiji bila bivši vojni piloti, koji su odgovorni za letenje i sletanje šatla. Dvoje ljudi su takođe intenzivno obučavani da bi mogli da urade sve, u slučaju da se neko razboli. Ali svi mi imamo osnovno znanje - recimo samo da mogu da nas spustim na Zemlju, ali ne baš najbolje” kaže on.

Kako je ispričao, NASA se veoma brine o tome da se neko ne razboli, ali su ipak mučnine i povraćanja veoma česti. “Mučnina od svemira je dovoljno loša sama po sebi, oko trećine astronauta je patilo od nje, povraćali su. Možete da zamislite kako to izgleda u svemiru, nimalo prijatno” kaže Tomas.

Depositphotos


Jutro kada je poleteo prvi put, bilo je najuzbudljivije u njegovom životu, ali je za njegovu suprugu bilo najgore, jer se mnogo brinula. Već prvog dana u svemiru on je mislio da je imao susret sa vanzemaljcima.

“Potrebno je osam i po minuta da uđete u svemir, 200 milja iznad Zemlje. Postaje jezivo tiho kada tamo stignete. Onda se otkopčate i isplivate iz svog sedišta. Svakog dana vidimo 16 svitanja i zalaska Sunca. Prvog dana u svemiru, pogledao sam kroz prozor i neki bljesak mi je zapao za oko. Svake sekunde to bi se kretalo sve bliže i bliže. Nisam mogao da verujem da sam prvog dana u svemiru stupio u kontakt s nepoznatim! Ali moj vanzemaljac se pokazao kao komad leda koji je ispao iz šatla i bljesnuo bi svaki put kad bi se od njega odbila sunčeva svetlost. Još jedan neverovatan prizor bila je ogromna kugla svetla koja je prošla. Zvezda padalica. Naravno, zamislio sam želju - da dođem kući bezbedno”, ispričao je on, piše "Miror".


Kako izgleda jedan radni dan astronauta u svemiru? Donova prva misija je bila istraživanje efekata nulte gravitacije na tečnosti i vatru. Otkrili su da se tečnost u tim uslovima oblikuje u savršeno okrugle sfere, a i vatra takođe dobije oblik kugle. On je rekao da astronauti u periodu od 24 sata spavaju oko 7-8 sati vezani za krevete da ne bi lebdeli naokolo, imaju sat vremena za obroke i oko sat vremena za razonodu i vežbanje.

Astronauti se zabavljaju šahom čije figure u sebi imaju magnete, kako bi ostajale na tabli, a nekad se igraju dobacivanja, s tim da umesto lopte koriste jednog od astronauta koji se sklupča i leti po kabini dok ga bacaju drugovi.

“Sada sam prestar za svemirska putovanja i penzionisao sam se, ali učim decu o čudima svemira svaki dan. Kada osetite nalet adrenalina kakav pruža putovanje kroz svemir, teško je znati šta je sledeće. Moj san je da primim poziv od nekoga koga sam inspirisao da sledi moje korake” zaključio je astronaut.

(Blic)