OPLOVIO je svet kao Amerigo Vespuči, ali za razliku od italijanskog moreplovca po kojem je nazvana Amerika, ovaj Kubanac je "otkrio" - Srbiju. Posle duge plovidbe, Alisbej Ferer Gonzalez (39) iz Santjaga de Kube iskrcao se u beogradskoj Vespučijevoj ulici i tu i usidrio. Kao kuvar u istoimenom restoranu. Kao dečko jedne Milice. Kao zaljubljenik u Srbiju. Posle dve godine života u srpskoj prestonici, siguran je da je pronašao svoju srećnu luku.

- Ovo je čarobna zemlja - kaže Alisbej. - Živeo sam dugo na Kubi, u Holandiji, Finskoj, Norveškoj i Bosni, ali mi nigde nije bilo udobno kao ovde. Priroda je divna, a ljudi prijatni i veseli kao da nemaju nijedan problem. Dopada mi se što Beograd "živi" na ulici, kafići su uvek puni, a žurke odlične. Znam da se ovde ne zarađuje mnogo, ali to se ne vidi. Srbija je zapravo lepa kao Kuba, samo što vi imate i internet. I najlepše žene na svetu.

Pročitajte još - Beograđanin pravi sladolede od ajvara i pirotskog kačkavalja

Harizmatični kuvar sa Kariba razgovara sa nama na srpskom. Zafali mu tu i tamo poneka reč, ali se o padeže - najveći kamen spoticanja za strance - skoro i ne sapliće. Smeje se na srpske psovke, a "bre" i "brate" koristi tačno tamo gde treba. Za to je najviše kriva Milica (36), bankarka koju je upoznao pre dve godine dok je plesao salsu jedne noći u Beogradu.

- Znam da je ona ljubav mog života. Ponekad pomislim da smo iz iste zemlje, jer se kulturološke razlike ne osete, temperament nam je vrlo sličan. Smejemo se i nerviramo zbog istih stvari. Razgovaramo na engleskom i srpskom, a kada se naljutimo, ja progovorim na španskom, a ona ubaci srpske reči koje ne razumem - kaže kroz osmeh Ferer.

"Sa Kube Novostima srećan rođendan"

Dok gostima restorana u kom radi priprema egzotične đakonije, iz njegove lične kuhinje mirišu srpski pasulj i grašak. Alisbej je vegetarijanac, ali se izveštio da za Milicu savija sarme i puni paprike. U međuvremenu je postao i majstor za ajvar, zavoleo našu rakiju i shvatio da ne voli pavlaku. Osim nje, folk muzike i silikona na ženskom licu i telu, sve drugo srpsko mu savršeno odgovara. Kuvaru iz zemlje sa tropskim letom prijaju čak i hladni zimski dani na Balkanu.

- Konačno mogu da uživam u sva četiri godišnja doba. Svi misle da mi Kubanci volimo samo leto, jer dolazimo iz tropskih predela, ali to je zabluda. Srećan sam što ovde mogu da nosim kaput i kapu, a košavu, na koju se mnogi žale, nisam ni primetio - priča kuvar.

Ali zato mu nije promaklo da ga, kada uđe u gradski prevoz i zatraži od vozača kartu, ljudi čudno gledaju.

Pročitajte još - Stranci u Srbiji: Domaćine hvale, prljavštinu kude

- U Beogradu se izgleda svi švercuju u autobusu, pa im ja upadam u oči - kaže kroz osmeh Ferer.

Zagledaju ga Beograđani i dok vatreno igra uz metal muziku, ubeđeni da se u carstvu salse pleše samo taj zanosni ples. Ali Alisbej definitivno nije tipičan Kubanac. Dolazi iz zemlje bejzbola, a ne seća se kada je poslednji put držao palicu. Ne voli kada ga ljudi pitaju o Fidelu Kastru, ukoliko nisu spremni da čuju i manje lepu stranu revolucije. Više mu se dopadaju srpske od kubanskih cigareta. I za nevericu - može bez onog rajskog Karipskog mora na kojem mu svi zavidimo.

- Jeste, Karibi su prelepi, morska voda je tirkizna, pesak beo, ali zemlja može da bude sjajna i bez mora. Moja deviza je: "Kada ti život da limun, ti napravi limunadu". Mislim da sam u tome uspeo kada sam se preselio u Srbiju. Beograd je moja limunada - kaže Kubanac iz Vespučijeve ulice.

JA SAM NAJZGODNIJI

SRESTI Kubanca u Srbiji, kaže, više nije čudo.

- Samo u Beogradu ima četiri kubanska kuvara, ali sam ja najzgodniji. Svi moji prijatelji su, poput mene, došli ovde sa idejom da vide Srbiju i odu negde drugde, a onda su jednostavno ostali. Prevari te ova lepota - kaže Alisbej.

NAJBRŽI MIŠ...

KADA kaže kako se preziva, Srbi mu odmah "izrecituju" čuvenu rečenicu iz crtanog filma: "Brzi Gonzales, najbrži miš u celom Meksiku".

- Bude mi simpatično, samo što nisam Meksikanac, a nisam ni Gonzales, već Gonzalez. Ali prestao sam da ih ispravljam, već sam navikao na to "s" u mom prezimenu - kaže Ferer.

RECEPT ZA ČITAOCE "NOVOSTI"

AKO želite da bar na dan budete Kubanac, možete da pripremite ručak po Alisbejovom receptu. Zove se jednostavno - "Domaće kubansko jelo".

Potrebno je: 500 g svinjetine, 150 g pirinča, 100 g pasulja, 2 zelene banane, 3 čena belog luka, limun, 2 kašičice peršuna, malo sušenog ruzmarina, grančica timijana, malo maslinovog ulja, so, biber, kumin

Napravite marinadu od luka, ceđenog limuna, peršuna, kumina, ruzmarina, timijana, maslinovog ulja, soli i bibera. Prelijte time svinjetinu i ostavite da odstoji 24 sata u frižideru. U zagrejanoj rerni pecite je 20 minuta na 200 stepeni, a onda smanjite temperaturu na 180 i pecite još dva sata. Servirajte je uz pirinač i pasulj koji ste zajedno skuvali u slanoj vodi. Oljuštene banane kratko propržite, "smrskajte", vratite da se još malo isprže i poslužite kao prilog.