Beograđanin pravi sladolede od ajvara i pirotskog kačkavalja

J. MATIJEVIĆ

11. 07. 2018. u 21:02

Београђанин прави сладоледе од ајвара и пиротског качкаваља

Stranci oduševljeni neobičnim specijalitetima Foto P. Milošević

Veroljub Šobić pravi poslastice sa ukusima specifičnim za naše podneblje. Supruga Jasmina i ja brzo smo odlučili: ni banana ni papaja, nego šljiva madžarka, kruška karamanka...

SLADOLED od drenjina, mušmula, šljiva madžarki i kruški karamanki, od ajvara i pirotskog kačkavalja, sorbeti od tamjanike, šljivovice... Zvuči nemoguće i neverovatno, ali paleta boja i ukusa omiljene letnje poslastice dobila je nove, srpske "tonove" zahvaljujući umeću Veroljuba Verka Šobića, poslastičara iz Beograda.

U kugle sladoleda i sorbeta, već tri godine, "pakuje" stare sorte srpskog voća i povrća, čuvenog pirotskog sira, opevanog vina i najčuvenijeg srpskog pića. A, u njima nema ko ne uživa. Kada ih prvi put probaju naši ljudi ne skrivaju oduševljenje i iznenađenje. Stranci, takođe, ali oni u isti mah shvate i da takve ukuse mogu pronaći samo u Srbiji. Zato i ne čudi što je u Šobićevoj poslastičarnici, gužva od jutra do kasne večeri.

PROČITAJTE JOŠ - Tajna pravljenja sladoleda stara 162 godine

- Ideja je bila srpska poslastičarnica - priča Šobić. - O njoj sam maštao, još kada sam u Italiji, od njihovih čuvenih majstora počeo da "pečem" zanat. I kada sam 1991. godine otvorio poslastičarnicu u Novom Sadu, nastavio sam da sarađujem sa Italijanima, jer su kada je reč o sladoledu - majstori bez premca. Godinama sam ih gledao kako vešto promovišu svoje, pa sam rešio da promovišem srpsko uz pomoć njihove tehnologije.

Kada je 2015. godine, poslastičarnicu preselio u Beograd, naš sagovornik je najpre patentirao način proizvodnje voćnog sladoleda bez ikakvih aditiva, što je u ovom poslu, dotad, bilo nezamislivo. A, u sorbetima je količinu voća, umesto propisanih 35 povećao na 40 odsto.

PROČITAJTE JOŠ - Hrana najbolja promocija Vukovog zavičaja

- Sa suprugom Jasminom birao sam voće za sladolede i brzo smo odlučili: ni banana, ni papaja ni mango, jer Srbija ima svoje i voće i piće - kaže Šobić. - Razgovarali smo sa profesorima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i rešili da se okrenemo starim srpskim sortama. Sada je u našim sladoledima isključivo suva šljiva madžarka iako je sve teže nalazimo. Drenjine dobijamo sa Kopaonika, kruške karamanku i junsku lepoticu iz Grocke, maline iz više krajeva, mušmule iz Pomoravlja...

foto P.Milošević

Gastro sladoledi, kaže naš sagovornik, nisu novina u svetu. No, i tu se odlučio za ukuse iz Srbije.

- Odlučili smo se za sladoled od ljutkastog ajvara i pirotskog kačkavalja - nastavlja Šobić. - Ajvar nam pripremaju domaćica podno Kopaonika, a kačkavalj stiže iz Pirota. Ove dve vrste sladoleda, zaista imaju ukus koji se pamti. A tek miris tamjanike i jačina šljivovice... Pre nekoliko dana bili su nam turisti iz Španije, koji su ih probali prošle godine i došli su sada ponovo...

foto P.Milošević

Ne krije naš sagovornik zadovoljstvo zbog oduševljenja svojih mušterija. Zato će kaže i nastaviti sa promovisanjem Srbije kroz njene ukuse i boje:

- Kad znate zanat i imate volju da se "igrate" - nebo je granica. A, pod srpskim nebom obilje svega...

foto P.Milošević

"FILUJU" ĆIRILICOM

DA bi sve u našoj poslastičarnici bilo srpsko, ne može se zaobići ćirilica - kaže Veroljub Šobić. - Zato smo sve ispisali našim lepim, jedinstvenim pismom. Od imena poslastičarnice, preko naziva sladoleda istaknutih u frižideru, salveta, čašica i stolnjaka, do moje vizit karte. Verujte, stranci to fotografišu i dele na društvenim mrežama.

foto P.Milošević

PRAVILA ZANATA

JEDINA poteškoća nam je da pronađemo pouzdane partnere koji će nam isporučivati srpsko autohtono voće ujednačenog kvaliteta - priča naš sagovornik. - To nam je važno jer je naša poslastičarnica zanatska radnja, što podrazumeva da radimo sa sirovinama, a ne sa repromaterijalom. To je zlatno pravilo zanata i mi ga se pridržavamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Koridori

11.07.2018. 23:57

Sve cestitke za ideju i njenu realizaciju, posebne cestitke za upotrebu najlepseg pisma!

Zvezda

12.07.2018. 15:52

Kugla velicine oraha, a 8 kugli oko 900 din. Ukus nista spektakularno, nema gde da se sedne i paznja se poklanja strancima koji prave guzvu jer im ovaj da sve da probaju a uzmu jednu kuglu posto se najedu.

Makarije Cudotvorac

13.07.2018. 06:58

Ovo je primjer za sve nas: biti svoj i praviti nesto svoje. Samo tako se postaje nesto u ovome svijetu. Bravo!

Sladoledko

13.07.2018. 10:43

Ljubazno osoblje, ispred je prelepo za sedenje, slatke stoličice, sladoled je stvarno dobar, za svaku preporuku. eEto mesto gde odvesti prijatelje kada dođu u BG, naravno obavezna je i Crna ovca :)

Karateman

06.08.2018. 07:51

Gospodin Veroljub je zaista majstor svog zanata. Sladoled predobar. Radili smo zajedno jos dok nije otvorio ovu poslasticarnicu. Jedino sto nije kako treba je, sto je dok se bavio veleprodajom na sav glas pricao kako kugla sladoleda treba da kosta kao jedno jaje, da ke takav paritet i da je tako bilo oduvek. A onda on otvori poslasticarnicu i kugla sladoleda mu kosta 120 i 140 dinara.