Specijalna Olimpijada: Voleo bih da je svaki dan ovakav

B. Caranović

08. 06. 2017. u 21:17

Специјална Олимпијада: Волео бих да је сваки дан овакав

Foto A. Stevanović

U školi za decu sa smetnjama u razvoju "Anton Skala"održana 29. Dečja olimpijada. U aktivnostima učestvovali mališani iz 26 škola

ČISTA, iskrena sreća, velika radost i istinsko uživanje! Ovo je prvi i najjači utisak i ovogodišnje Dečje olimpijade, koja je danas, 29. put, održana u dvorištu Osnovne škole "Anton Skala". Više od 500 đaka beogradskih škola za decu sa posebenim potrebama, kao i tri gostujuće - iz Zrenjanina, Novog Sada i Kraljeva, tradicionalno se družilo na Topčiderskom brdu. Uz pesmu, igru, mnogo smeha i sportsko takmičenje u više disciplina, u kom svi pobeđuju, proveli su dan kao u bajci.

"Večita deca" nadmetala su se u štafetnom trčanju, kotrljanju obruča, obaranju čunjeva, hodanju na "tri noge", štafetnom vođenju lopte, pikadu, preskakanju vijače, štafetnom skoku i skakutanju sa loptom i nabacivanju obručeva.

Stotine balona iznad dvorišta škole "Anton Skala" u bojama naše zastave, a svuda okolo štandovi za natpisima gradova Srbije, putokazima i kartama, znamenitostima, običajima i nošnjama, nagovestili su temu ovogodišnje Olimpijade.

- "Srbija se voli, uči se u školi", tako glasi ovogodišnji moto - kaže Nataša Selić, direktorka škole. - Učestvovalo je 26 škola, od čega je 16 za decu sa smetnjama u razvoju. Đaci su sa nastavnicima imali zadatak da osmisle svoj šator za grad koji predstavljaju, simbole, znamenitosti, zašto je važno posetiti to mesto. Cilj je bio i da deca nešto novo nauče o svojoj zemlji i da pokažu koliko vole svoju lepu Srbiju. A iznad svega da se druže, zabave i nasmeju. Zato ovaj događaj pripremamo po šest meseci, jurimo sponzore i dovijamo se kako da ga učinimo što veličanstvenijim.

Kako kaže, deca se raduju ne samo takmičenju u sportskim disciplinama u kojima mogu najbolje da iskažu svoje sposobnosti, već i što mogu da prikažu i ostale svoje talente. Nekadašnji đak škole "Anton Skala", a sada srednje zanatske škole, Hasret Bahtiri oduševio je publiku pevajući pesmu na španskom.

Živopisan defile svih škola izmamio je mnogo aplauza i ovacija. Dama obučena u odelo od crne kože, sa električnom gitarom u ruci predstvaljala je simbol Zaječara - Gitarijadu, ispred Niša, uz pratnju "Niške banje", dimije i daire, a rudarka sa šlemom i kolicima asocirala je na Bor. Vršac je bio "dočaran" ogromnim grozdom od balona, a Požarevac slikama bambija i džokejskim kostimima čuvenih konjičkih igara.

- Divno sam se danas proveo. Voleo bih da je svaki dan ovakav - poručio je Stevan Vuković iz Zrenjanina. - Drago mi je što smo danas bili kod drugara u Beogradu.

Prezadovoljni dočekom, prijemom i provodom bili su i gosti iz škole "Ivo Lola Ribar" iz Kraljeva. Martin Dimiri (13) nije prestajao da igra, kako uz etno-zvuke, kola, narodnu muziku, tako i uz pesme mladog pevača Miloša Radovanovića i "Projekat benda". A već tradicionalno, voditelj je bio Inspektor Blaža, sa čuvenim šalama i doskočicama, praćene smehom i aplauzima.

- Oduševljeni smo! Toliko je divno organizovana Olimpijada, deca su se predivno provela da će, verujem, danima pričati o ovom događaju - rekla nam je Gorica Rafailović, mama petogodišnje Marije.

PODRŠKA

REALIZACIJU ovogodišnje olimpijade, kao i prethodnih godina, pomogle su, pre svega, opština Savski venac, kompanije i društveno odgovorne organizacije. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji učestvovali su i učenici redovnih i internacionalnih škola sa teritorije opštine Savski venac i nekih redovnih škola sa teritorije grada Beograda, u cilju druženja i vršnjačke podrške.

PARE NISU PROBLEM

DA bi se pripremila tradicionalna manifestacija u školi "Anton Skala", uprava se mesecima unapred dovija, "juri" sponzore, organizuje program, temu, goste, kao i poznate koje mališani najviše vole da vide. Od sledeće godine, međutim, po rečima Dragoljuba Kočovića iz Gradskog sekretarijata za sport i omladinu, o finansijama više ne moraju da brinu! Već od sledeće godine iz budžeta grada biće izdvojen novac za ovu manifestaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije