OSNOVNA škola "Svetozar Miletić" iz Beograda biće verovatno prva osmoletka u Srbiji čiji će đaci na rekreativnu nastavu ići u "svoje" etno-selo. Ideju direktora Miroljuba Mosurovića, da oživi neko napušteno selo i domaćinstvo, prihvatila je Opština Gornji Milanovac. Na poklon su dobili dve zgrade osnovne škole u Šilopaju, a Eparhija žička im je ustupila hektar zemlje.

Prema rečima Mosurovića, škola od 1.200 kvadrata je još od osamdesetih godina prošlog veka prazna, a u selu već godinama nema nijednog deteta. Školarci iz Beograda, koji bi u Šumadiji boravili najmanje dve nedelje, oživeće selo, koje sada ima tridesetak domaćinstava i stotinak stanovnika.

- Planirali smo da u jednoj smeni na imanju boravi 120 učenika. Za početak, to bi bili samo učenici naše škole, a posle ćemo videti - objašnjava Mosurović.

- Potpisali smo ugovor sa Opštinom Gornji Milanovac i u toku je izrada projekta.

Prema rečima direktora, plan o etno-selu iskovan je posle jedne emisije na televiziji o tome kako svako dete u Norveškoj obavezno provede u selu bar deset dana.

On dodaje da će rekonstrukciju napuštenih objekata škola finansirati iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora, a više od 2.000 roditelja učenika je spremno da, zajedno sa zaposlenima, "zasuče rukave" i sredi zgrade.


UČIONICA U PRIRODI

Tokom boravka u Šilopaju đaci bi imali časove u učionici, a praktičnu nastavu prirodi. Mali "farmeri" bi obrađivati zemlju, saditi voće i povrće, videli kako se koja kultura uzgaja, pravili ajvar...