Zna sve zanate, a zanatlija nije

Zorana Rašić

03. 01. 2017. u 12:01

Paraćinac Nemanja Živanović (24), apsolvent srpskog jezika, veliki pobornik narodnih običaja, tkač, kuvar, a piše i dramske tekstove u kojima i sam glumi

Зна све занате, а занатлија није

Tkanje na razboju je savladao ove godine

ROĐEN je u gradu, a najveća kazna bi mu bila zabrana da živi u selu. Obrađuje dva hektara zemlje a ima samo devet ari svoje. Za deset dana pripremi dve slave. Bukvalno sve što jede ume i da skuva, kroji i šije sve što može da se sašije, piše dramske tekstove i glumi. Više voli da sedne za razboj iz polovine prošlog veka nego za kompjuter.

Neverovatno je, ali istinito. Nemanja Živanović ima 24 godine, a od ručnih radova ne zna samo da necuje. I to će, veli, da nauči, samo kad bi dan imao više od 24 sata. Nije poljoprivrednik, nije šnajder niti kuvar, a sve ume da radi. Apsolvent je srpskog jezika i književnosti i kad uskoro bude uzeo dnevnik u ruke, najvažniji posao biće mu da izgradi dobre ljude. Iz Paraćina je, ali je pravi domaćin u kući svoje bake u Drenovcu. Zato nije siguran da li je Paraćinac ili Drenovčanin.

- Uvek sam bio u fazonu: probaj, pa šta bude. Niko me ni na šta nije terao, sve je samo moj izbor. Za kuhinju i šnajderski zanat interesovao sam se od detinjstva, pored babe šnajderke, a u selu da živim volim jer sam u stanu nekako skučen. Uzmem zemlju u zakup pa sejem kukuruz, pšenicu, ječam. Od povrća najviše papriku. Naturščik sam u poljoprivredi, a od mašina imam samo dobru volju. Ta mašina se nikada ne kvari - priča nam Nemanja.

Tek što je završio sa branjem kukuruza i spremio dve slave za samo deset dana. Jedna je roditeljska Sveti Alimpije Stolpnik, a druga babina - Sveti Nikola. Nekima je to opterećenje, a njemu zadovoljstvo. Vaspitavan je da je slava nešto što se čeka i oko čega se najviše trudi.

NAJTEŽE JE SPREMITI PREĐU SAMO tkanje je najlakši deo posla. Mnogo teža je priprema. Spremiti pređu, znati koliko žica treba za širinu, osnovati, naviti na vratilo, sve to pravilno zategnuti, uvesti u niti i u brda, povezati sa prednjim vratilom, pa tek onda tkati. Kad se sve to spremi, više od pola posla je gotovo. Izatkao sam deset crvenih muških pojaseva, sa ogromnim zadovoljstvom - priča Nemanja.

- Veliki sam pobornik običaja, od detinjstva. Narod čine jezik i pismo, vera i običaji. Uzmite mu sve to i taj će narod da nestane. Zato se uvek trudim da kod slave sve bude ispoštovano. Posna slava ne može bez ribe, pasulja, posne sarme i bobovih pihtija. Kad se sprema slava, čovek ne oseća teret koliko god da je umoran. Glavni sam majstor za sve, jedino slavski kolač mesi domaćica, kako običaj nalaže. U gradu, to je moja majka, a u Drenovcu baka - veli Nemanja.

Kad je o kuhinji reč, njegova ekipa u pravljenju ajvara na takmičenju u Paraćinu osvojila je prvu nagradu. Ajvar je stvar tradicije, kao i spremanje salčića, a tradicija je nešto što ovog posebnog momka zadivljuje. Voli sve što je iskonsko, narodno, ručno rađeno. Ove godine, kaže, naučio je da tka.

- To je jedan izuzetno lep zanat. Gledate kako stvarate nešto novo. Našim momcima koji igraju folklor u "Spasovdanskom vezu", a i sam igram, bili su potrebni pojasevi za igru iz Pčinje. Odlučio sam da ih izatkam. Raspitivao sam se kod svoje babe, pa u komšiluku, kod rođaka. Vrlo brzo doneli su mi kući pravi razboj iz 1940. godine. Pravio ga je neki Đorđe Šutić i potpisao sa Đ. Š.

Nemanja je savladao tkanje iako nikad to uživo nije gledao. Osim na internetu. Sa šnajderajem je, objašnjava, drugačije. Njegova baka šije duže od pola veka, a Nemanjina volja da nauči bila je jača od njenog odbijanja. Šije sve, od suknje i bluze, do kaputa i maturske haljine. Tvrdi da se muško odelo šije 42 radna sata, od toga pantalone najviše 4-5 sati. Preostalo vreme - sako. Više šije igla nego mašina jer je šivenje, objašnjava, manufaktura, a ručno šiveni kaputi se po kvalitetu mnogo razlikuju od konfekcijskih.

Štrikanje čarapa, džempera, prsluka... naučio je iz inata jer su svi pričali da ručni radovi, a ni kuvanje "nisu za muško".

Nemanja piše tekstove i glumi



ŠIVENjE SAKOA

ROSHAR od konjske dlake se stavlja u prednjice sakoa da se on ne bi gužvao. Proštepa se pod određenim uglom, istrlja sapunom i ispeče vrelom peglom, a onda se uglavljuje ispod revera i prišiva ručno - objašnjava mladić tajnu šivenja sakoa. - I kragna mora da bude ručno urađena pokrsticom. Danas svi šiju mašinom, ali je osnova pravog šnajderskog zanata igla.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sumadinka

03.01.2017. 14:09

Nešto mislim da se ljudi radjaju sa pojedinim predispozicijama: moj suprug je po struci električar, a nema šta ne zna da uradi (kad hoće) ne zna da kuva, štrika, ali sve ostalo po kući, oko kuće, da gradi, pravi, zida, imamo dva sina veze s vezom nemaju oko ničega, niti ih zanima, ali unuka od 11 godina sve što očima vidi bi da radi - mesi sa bakom, mamom, čisti, usisava, gleda kad deda popravlja nešto po kući, dodaje alat, štrika sebi i bratu rukavice i šal, mislim da su geni presudni...

Miro Markovic

04.01.2017. 06:10

Kakva srpska momcina! Sa tvojim darovima i pozitivnom random energijom, ti bi trebalo da promenis tvoje ime "Nemanja" u ime "Imanja", jer ces imati sve sto pozelis u zivotu. Ziv i zdrav bio do vjeka i vjekova tvojoj porodici i svima nama!