NjEGOV potpis nose diplome 25.000 pravnika. Potpisao je svako uverenje o završenom Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u poslednjih 30 godina. Paraf Miljka Valjarevića stoji i na diplomi aktuelnog premijera, i ministra pravde, i bivših predsednika, i bar dva-tri ministra u svakoj vladi Republike Srbije.

Na mestu sekretara Pravnog fakulteta Valjarević je od jula 1985. godine. U zgradu najstarijeg fakulteta u Srbiji prvi put je, kao brucoš, kročio 1971. godine i od tad je u njoj gotovo svakodnevno.

- Diplomirao sam 1975. godine i odmah se zaposlio na fakultetu. Prvo sam radio kao sekretar Instituta za pravne i društvene nauke, pa kao šef službe za poslediplomske studije do 1985. godine - priseća se Valjarević početaka svoje neraskidive veze sa Pravnim fakultetom, koja je uveliko u petoj deceniji. - Pre mene na ovom mestu zadržavali su se najduže osam godina. Ni na celom Univerzitetu u Beogradu ne postoji kolega koji ovako dugo radi posao sekretara.

Za njegovog mandata promenilo se 11 dekana, stasavale su generacije pravnika... Nema akademca koji je završio Pravni fakultet a da bar jednom nije zakucao na Valjarevićeva vrata - za pomoć, savet, potpis. I nema kome nije izašao u susret, ako je to bilo po slovu zakona.

- Trudio sam se uvek da imam dobar odnos sa studentima. Kod mene nema zakazivanja, procedura. Vrata su studentima uvek otvorena - priča Valjarević, dok u njegovoj kancelariji naizmenično zvone telefoni, a pred vratima već čeka nekoliko studenata.

I baš zbog toga što ga studenti pamte po dobru, Miljko Valjarević danas kada krene u neki sud mora da porani. Od ulaza u Palatu pravde pa do sudnice treba mu i po sat vremena, jer ga za rukav vuku i pozdravljaju bivši studenti. Nekih se i ne seća, a najdraže mu je, kaže, kad ga podsete kako im je pomogao.

Koliko ozbiljnih i teških situacija je imao u karijeri, priseća se, toliko je bilo i raznih anegdota i bisera. Često, kaže, studenti lažu roditelje, pa ovi dođu besni da provere kako to njihovo dete godinama ne može da položi poslednji ispit. Ispostavilo se mnogo puta da dete nije odmaklo od prve godine.

- Imali smo pre desetak godina slučaj gospođe iz Loznice koja je došla sa suprugom po diplomu. Napravila je scenu, bila drska. Ispostavilo se da je dama na drugoj godini studija, ali je supruga lagala da je pravnik. Muž, inače lekar, prebledeo je, izvinio se i zajedno su otišli - priseća se Valjarević. - Bilo je i slučajeva falsifikovanja diploma, kada ih uhvatimo ispostavi se da su neki sami napravili celu diplomu i pokazali je roditeljima.

Seća se i slučaja od pre deset godina, koji je dobio i sudski epilog. Tada je otkrivena čitava kriminalna grupa u kojoj su jedni vrbovali studente, drugi menjali fotografije u indeksima, a treći - brat i sestra, diplomirani pravnici, uz debelu nadoknadu polagali ispite umesto kandidata. U toj akciji razotkriveno je više od 400 studenata Pravnog i Ekonomskog fakulteta i tadašnje Više poslovne škole.

Jedan od ključnih faktora u razotkrivanju bio je upravo sekretar fakulteta.

- Čovek mora da bude posvećen poslu. Kod mene nema radnog vremena. Ostajem koliko treba - otkriva recept svoje profesionalne "dugovečnosti".

Za dve godine puni 65, ali kaže da mu je već najavljeno da bi valjalo malo da produži radni vek. Svoj posao voli i radiće, kaže, koliko bude trebalo.


LEKARI I PRAVO

- DOKTOR Dragan Kecman iz Kliničkog centra Srbije upisao je svojevremeno Pravni fakultet, iako je već radio kao kardiolog. To je uradio da bi ćerki, koja je bila na medicini, dokazao da studije mogu da se završe u roku, pa čak i dva fakulteta - priseća se Valjarević. - Lekari vole da studiraju prava. Skoro je diplomirao i jedan lekar iz Doboja, i to u roku.


STUDENT OD 72 GODINE

NAJSTARI student kome je Valjarević potpisao diplomu imao je 72 godine. Taj gospodin počeo je da studira sa 50 i neku godinu, i ispite davao i kada je uveliko otišao u penziju. Na kraju je i završio fakultet. A najmlađa pravnica za njegovog mandata upisala se sa 16 i završila sa 20 godina. Danas je već docent i zaposlena je na fakultetu.