Srpska slava na listi Uneska, postaje deo kulturnog nasleđa čovečanstva!

J. Matijević

23. 11. 2014. u 14:45

Praznik porodice posvećen svetitelju zaštitniku domaćinstva, oblikovan u srednjem veku, postaje do kraja nedelje deo nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

DO kraja predstojeće sedmice, saznaju „Novosti“, srpska krsna slava, zvanično će biti na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Tako će slava, najprepoznatljiviji običaj većine naših pravoslavnih porodica, ostati upamćena i kao „prvi upis“ Srbije na listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ali, iako nema sumnje koliki je značaj slave za Srbe u Srbiji i kod većine Srba u regionu i svetu, našu javnost ovih dana najviše interesuje kako su je predlagači opisali i predstavili Uneskovoj komisiji.

Magistar Marko Stojanović, član nominacionog tima Slave za Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kaže da je slava predstavljena, pre svega kao obred osveštanja hrane i pića, koji pravoslavni hrišćani u Srbiji praktikuju u okviru godišnjeg ciklusa običaja. Kao praznik porodice, posvećen svetitelju, zaštitniku domaćinstva. Naglašeno je, kaže, i da je reč o narodnom običaju proslavljanja sveca zaštitnika pod nazivom slava, krsno ime, krsna slava i, ranije, pamjat svetom, koji je oblikovan u srpskoj srednjovekovnoj državi, kao i da njegovu današnju običajno-religijsku formu, osim većinskog srpskog stanovništva, praktikuju i pripadnici nekih manjinskih zajednica.

- Objasnili smo i da obred slave i rituali sadrže beskrvne i krvne žrtve, uz molitve i zdravice. A, centralni, hristijanizovani ritual podrazumeva paljenje sveće, molitvu i unakrsno presecanje, prelivanje vinom i lomljenje hleba odnosno slavskog kolača na četiri dela, što simbolizuje telo, krv i bestelesnu prirodu Hrista. Gozba, koja sledi nastavak je i sjedinjenje sa centralnim ritualom. Ona i za domaćina i za goste započinje uzimanjem zalogaja slavskog kolača i slavskog žita, potom otpijanjem gutljaja vina uz zdravicu, koja se izgovara za plodnost i blagostanje svih prisutnih, slavljenika i gostiju - kaže mr Stojanović.

NACIONALNA LISTA SA 27 “STAVKI“ PRE Uneskove, nematerijalno kulturno nasleđe mora da se nađe na nacionalnoj listi. Srbija je, 2012. godine, usvojila registar koji trenutno sadrži 27 „stavki“ srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Osim slave, tu su molitva - đurđevdanski obred, belmuž, izlivanje i paljenje ratarskih sveća, izrada pirotskog kačkavalja, pirotsko ćilimarstvo, filigranski zanat, klesarski zanat, pazarske mantije, kosovski vez, pevanje uz gusle, groktalica, pevanje iz vika, erski humor, kolo (kolo u tri, kolo u šest), rumenka, sviranje na gajdama, frulaška praksa, sviranje na kavalu, naivno slikarstvo Slovaka, Lazarice u Sirinićkoj župi, izrada drvenih čutura u selu Pilica, Vukov sabor, ojkača, vranjska gradska pesma i čuvanje Hristovog groba.

On pojašnjava da je u „objašnjenju“ slave, predočeno i da je na gozbi neizostavna pečenica od mesa, kao krvna žrtva koja potiče iz antičkih vremena, i koja za slave koje se obeležavaju za vreme hrišćanskog posta ili na posne dane podrazumeva isključivo uzimanje ribe.

- Naglasili smo, takođe, da se i takozvano prenošenje slave obavlja uz kolač, kada sinovi, koji prema običaju isključivo nasleđuju slavu, na njen dan od oca ritualno preuzimaju komad kolača za vlastito domaćinstvo. Rekli smo i da gozbu, slavski kolač i žito, pripremaju isključivo žene, i tako postaju ravnopravni nosioci slavskog obreda. Deca, pak, pomažu, rade manje poslove, posmatraju i uče da u budućnosti preuzmu značajnije uloge - priča naš sagovornik.

Posebno je ukazano da ritualna priprema i ukrašavanje slavskog kolača, utiskivanje Hristovih simbola IS-HS-NI-KA, uz kvalitet i obilje jela na gozbi, naglašavaju kulturnu, obrednu i društveno ritualizovanu ulogu žene i njen prestiž. Jer, pripremanjem žrtve u hrani, ona obezbeđuje plodnost i blagostanje domaćinstvu, ali ujedno prenosi ritualna znanja i veštine sa kolena na koleno.

- Objašnjavajući značaj slavske gozbe, pojasnili smo i da se tako širi društveni krug u kome se slava prepoznaje kao simbol zajedništva i identiteta. Pozivanjem i učešćem rodbine, prijatelja i suseda u gozbenom ritualu, usklađuju se društveni status, različita etnička i religijska pripadnost učesnika i naglašava važnost svakog gosta - naglašava Stojanović i kaže da je komisiji koja je odlučivala o tome da li će se slava naći na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva naš centar priložio obimnu dokumentaciju i priloge koji najbolje svedoče o istinskoj važnosti slave za identitet srpskog naroda tokom minulih vekova, danas i u budućnosti.


ZASLUŽNI I MEDIJI

- ZAKONSKI okvir, koji domaćinima za dan slave omogućava da ne rade, uz podršku medija koji povodom slava emituju ili pišu prigodne priloge, odražava opštedruštveni, pozitivan stav javnog mnjenja, što pospešuje očuvanje i održivi razvoj slave kao nematerijalnog nasleđa u Srbiji. Osim toga, u Etnografskom muzeju u Beogradu i Muzeju hleba u Pećincima sprovode se dečji obrazovni programi koji promovišu i podižu svest o značaju proslavljanja porodičnog svetitelja - naglašava mr Marko Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Ђорђе С.

23.11.2014. 21:36

@Marko - Marko, докле ћеш да читаш српске новине кад те толико узрујавају позитивни текстови о Србији?

Djekna

23.11.2014. 17:43

Obicno paganstvo. Sta bi sa onim slovom iz Svetog pisma o neslavljenju drugih likova sem bozijeg? Tu nasa lepa SPC gazi sveto pismo, vekovima. Sad u modernija vremena dodala je i materijalno (automobile, kamere, mobilne telefone,...). Da ne pominjem cenovnike za popovske usluge. Odlican biznis. Zato narod i truju mrznjom ka svemu gradjanskom, jer okrene li se narod od Crkve, njima manje u dzep. Prete paklom i ostalim nebulozama!

Prota

23.11.2014. 17:56

Ovo mi se jako dopada. Sad smo u rangu afričkih plemena. Svaka porodica ima svoga sveca. Nije li ti ostatak staroslovenskih verovanja?

BACVANIN

23.11.2014. 18:19

Postoji opasnost da slavu prisvoji Hrvatska,jer imaju argument da je njihovo pucanstvo slavilo slave dok im to nisu zabranili iz Vatikana.Pozvace se oni na ikone koje su danas skrivene u nekim skrinjama

Bravo i hvala Etnografskom muzeju

23.11.2014. 18:35

Poznajem strucnjaka za etnologiju, g. Marka Stojanovica, voditelja ovog kulturno istprijskog projekta i ponosim se ovakvim nasim ekspertima. Srecna slava svima!

Предраг

24.11.2014. 03:24

Ово је, дефинитивно, велико достигнуће и они који су се око овога трудили заслужују похвалу. Међутим, објашњење је недостатно и на моменте нетачно, односно јеретичко. Дакле, објашњење је требало потражити онамо где се Слава највише слави и поштује-у Цркви или и у Цркви а не , само , у Етнографском музеју. О каквој крвној жртви може бити речи у склопу Славе? Неко "промицање" улоге жене је депласирано и за косу натегнуто... Толико за сада.

Srbin

24.11.2014. 16:55

Crkva je samo nasilno uzela slavu i to je sve. Slava je ostatak nase staroslovenske religije, zasto u ostalim "pravoslavnim" zemljama se ne slavi slava ako je hriscanska. Crkva i Vizantija u to vreme za tadasnje Srbe, isto sto su za vas velike "srbende" danas EU, USA, Vatikan, CIA i ne znam ko jos. Ako ste toliko tradicionalni onda budite tradicionalni do kraja pa slavite Peruna, Dazboga, Svetog Vida i ostale... Ko razume shvatice...

вук

25.11.2014. 18:13

@Srbin - Црква није ништа ''насилно узела'', друже политкоме. Циљ Цркве није да укида и ''насилно узима'', но да просвећује, освештава и преображава, као што ни Христос није дошао да укида старе законе, но да их преображава светлошћу и истином Новога завета. А што се тиче Перуна и осталих ликова из старословенског пантеона, када Сунце обасја свет, тада се гасе свеће, фењери и петролејке. Надам се да ова метафора неће бити претежак задатак за твоје менталне габарите.

Ivan

25.11.2014. 08:29

Drago mi je da je neko još tada gurno prst u oko crkvi i nije ga nikad vadio. U to ime, za drevne.

вук

25.11.2014. 18:02

@Ivan - Биће, изгледа, да је теби неко нешто ''гурно'' и да је то прави разлог твоје драгости. Како би било да се вратиш у пећину, јер судећи по твом ''коментару'' рекло би се да си је недавно напустиЈо. А и куд ћеш древније од пећинског живота.

alex miles

26.11.2014. 04:25

@Ivan - Ma ajde Vuk, probudi se, pogledaj oko sebe pa onda "drobi". Ivan je sretan, sto je po tvome napustio pecinu, jer to tvoji popovi do danasnjeg dana nisu uradili, te jos uvek zive u proslosti po pecinama poput vukova. Razlika od pecine i gomile onog kamenja od cega je crkva sklepana, je manje vise nikakva. A i ovaj Djekna vredi svoje pare. Ziveo !

Kozara

26.07.2015. 19:37

Veliki plus za nas Srbe da nam priznaju naj svetiju tradiciju Ono po cemu smo jedinstveni u svetu ,oni koji misle da je to iz pecinskog vremena samo mogu da kazem da oni koji postuju pecinske obicaje postuju i ljude,zene,decu i sve ostale a ovi moderni gledaju samo sebe i brace se odricu da bi vise zagrabili,Slavite svoju Slavu i prenosite je svojoj deci ako mi odustanemo nikakvo cudo sto nas ostali otpisuju.Imam jednu ispravku nisu Srbi samo u Srbiji ima nas Hvala Bogu svugdje .