Hilandarska loza pomaže u dobijanju potomstva

Marko Lopušina

14. 07. 2014. u 21:50

Relikvija svako zrno grožđa. Rod koji vernici smatraju čudotvornim daju dva izdanka iz zida crkve

MNOGI bračni parovi u Srbiji smatraju da su im u dobijanju potomstva pomogli korišćenje hilandarske loze i molitve. Tako se nedavno u medijima pojavila i tvrdnja da se želja za potomstvom našem poznatom glumačkom bračnom paru ostvarila tek uz pomoć loze Svetog Simeona. Ova loza izrasla je, prema predanju, pre 800 godina na mestu na kome se nalazio grob Stefana Nemanje - Svetog Simeona, čije su mošti 1207. godine prenete u manastir Studenica. Pripisuju joj se natprirodne moći.

- O tome govori manastirska arhiva koja je prepuna svedočenja i zahvalnica ljudi koji su imali probleme sa neplodnošću i potom dobili potomke - svedoči Rade Bakračević, režiser iz Maribora, koji se upravo vratio sa Svete Gore i list ove svete loze poneo u Sloveniju jednoj porodici.

Loza je iznikla na južnoj strani saborne crkve Hilandara.

- Loza Svetog Simeona je zaštićena pletenom žicom, a podignut je i drveni venjak na kojem se raširio zeleni grm pun grozdova - kazuje monah Dositej. - To je jedno od čuda. Nije važno koliko je ta loza zaista stara, ali začuđuje da toliko obilat rod daju samo dva izdanka, koja su raspuknuta. Puzavica sa čudotvornim plodom izlazi iz zida crkve. Svaki njen satruli list se skuplja u spremištu, iza vratanaca, pod sarkofagom kojim je zaštićena. Svako zrno ploda je relikvija.

Da je loza čudotvorna, smatrao je i turski paša. NJegova žena je koristila lozu i, iako se mislilo da je nerotkinja, rodila mu je naslednika. Paša je zbog toga poklonio ogromnu zemlju Hilandaru. Ta zemlja je i danas vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u metohu Kakovo.

Požarevljani Boban i Slađana M. su posle 20 godina zajedničkog života dobili sina Ognjena.

- Kum Draško mi je dao dva zrna grožđa iz manastira Hilandar - kazao je otac Boban. - Nikad nismo gubili nadu da ćemo jednog dana i mi dobiti dete. Posrećilo nam se, i sad smo presrećni. Konačno, posle mnogo godina, dobili smo sina, a ako bog da, biće ih još.

Kako nam je posvedočio Rade Bakračević, u Hilandaru se čuvaju mnogobrojna pisma sa fotografijama dece koja su dobijena, kako roditelji smatraju, uz pomoć loze Svetog Simeona Mirotočivog. I vernici iz Rusije, Crne Gore, Grčke i Rumunije dolaze na Svetu Goru i traže zrna grožđa i list loze.

MUŠKA DECA

GROŽĐE sa ove loze bere se svake godine na praznik Vozdviženja Časnog krsta - Krstovdan, 27. septembra, kada se i daje kao blagoslov prisutnom narodu u crkvi. Ostatak grožđa se suši i deli parovima radi potomstva. Vernici tvrde da se uz pomoć hilandarske loze obično rađaju muška deca.

POST I MOLITVA

PREDANJE kaže da u jedno „sledovanje“ spadaju tri zrna grožđa i jedno parče od orezane loze. Ovo se parče stavlja u litar osvećene vode, koju oba supružnika piju pre svakog jela četrdeset dana. Potom suprug uzima jedno zrno grožđa, a supruga preostala dva. Za ovih četrdeset dana supružnici treba da jedu samo posnu hranu, da čine svakodnevno po pedeset poklona, dvadeset pet ujutru s molitvom: „Gospode Isuse Hriste, sine Božiji, pomiluj nas“, i dvadeset pet uveče sa molitvom: „Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas“. Za to vreme supružnici treba da se uzdržavaju od svoje bračne postelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

njonic

14.07.2014. 23:08

Detalji o manastiru Hilandar i o lozi Sv.Simeona su na www.hilandar.info , a o obnovi Hilandara i vesti iy Hilandara su na www.hilandar.org

Hodocasnik

15.07.2014. 07:51

@njonic - Pre 3 godine, uputi se nas sestorica srba, sa raznih lokacija na Hilandar po prvi put. Uglavnom stariji momci, nezenje, jebivetri i pustolovi, ako mogu tako da se izrazim. Nalazili smo se na raskrsnici zivota u potrazi za tragom novih zivotnih ostvarenja.Svako od nas je na neki nacin sumnjao da li moze imati dete, siguran sam. Nas je eto bloagoslovila loza Sv. Simeona cim smo stigli na Svetu Goru. Iste te godine se pozenismo, decu napravismo (vecina). Sad kumujemo. Bozija volja.

Bane Vanga

15.07.2014. 10:43

Postujem svaciju potrebu da veruje ili ne, ali sam izrazito protiv ovakvih natpisa u drzavnim novinama. Srpska drzava je sekularna I ovakva praznoverja treba jasno I glasno osuditi, a mislim da se ovo ne uklapa ni u crkveno ucenje. Dakle, prestanite nas normalne bombardovati glupostima.

.

15.07.2014. 14:25

@Bane Vanga - - Licno znam osobe koje su dobile potomstvo molitvama Sv. Simeona (loza);- Procitaj malo o Metohu manastira Hilandar - Kakovo kod Jerisosa (sramota sto muslimani nalaze utehu u Hristu, a ti prozvani Pravoslavni nisi);- Procitaj Jevandjelja da vidis sta je Hristos radio i Apostoli (cuda), problem je sto ti nisi u Crkvi svim srcem i dusom, nego je shvatas kao FB grupo "ljubitelja Hrista"...;Verovatno nikad nisi bio na Sv. Gori i Hilandaru... Pa zasto komentarises brate?

Marija

16.07.2014. 18:10

Znam licno bracni par koji godinama nije imao djecu.Zahvaljujuci grozdju dobili su dvije djevojcice ,spoznali ljepotu Pravoslavlja, i postali istinski vjernici .Pozdravljam sto ste ovako nesto objavili, mnogo bracnih parova nema djece pa ko zna mozda ce neko ovaj tekst procitati, i sa vjerom u Boga dobiti potomstvo.

Ѓорѓи

26.02.2019. 21:13

Нашата прва ќерка Софија ја добивме по молитвите на Св.Симеон и Пресвета Богородица Слава БогуОва наше сведоштво нека е за поткрепа на верата православна и за радост на секој човекХристос Воскресе !