Banjaluka i Beograd će tražiti međunarodnu komisiju: Britanski dokumenti bacili novo svetlo na rat u BiH i događaje u Srebrenici

S. M. - D. M.

08. 01. 2020. u 08:02

Na pomolu inicijativa Beograda i Banjaluke nakon što su objavljeni tajni dokumenti velike Britanije o ratu u BiH. Osnov za zahtev otkriće da su napad u Srebrenici izazvali muslimani. Ove godine izveštaj komisije RS

Бањалука и Београд ће тражити међународну комисију: Британски документи бацили ново светло на рат у БиХ и догађаје у Сребреници

Foto Avaz

BEOGRAD i Banjaluka mogli bi uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira međunarodna komisija o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i događajima u Srebrenici.

Ova ideja postoji već dugo, a ponovo je "reaktivirana" nakon što je Vlada Velike Britanije objavila poverljiva dokumenta u kojima se potvrđuje da su napad bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. isprovocirale bošnjačke snage, kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizovala ni naredila zločine.

Takođe, u dosad nepoznatim britanskim dokumentima tvrdi se da su akciji u Srebrenici prethodili "konstantni tromesečni udari Armije BiH" i da je "napad Srba izvršen samo s jednom četom i četiri tenka, čime se sugeriše nepostojanje namere za većim napadom".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da, posle obelodanjivanja britanskih dokumenata, nema više dileme da Srbija i Srpska treba da zatraže novu međunarodnu komisiju o Srebrenici ili da je same formiraju.

Inače, dešavanja u Srebrenici već istražuje nezavisna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, koju je u avgustu 2018. formirala Vlada Srpske. Komisija bi do kraja godine trebalo da završi izveštaj i predstavi ga institucijama u Banjaluci.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže, za "Novosti", da je dokument britanske obaveštajne službe, a koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovoj komisiji:

- Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u RS nije postojao nikakav plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude još gore, i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Savetu bezbednosti UN. Ovo je veliki apsurd - Britanija ima dokument svojih službi koji kaže da to nije tačno, a podnosi rezoluciju o Srebrenici - ističe Kojić.

Milorad Kojić,foto D.Pozderović

On objašnjava da jedan takav dokument obaveštajnih službi, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravosuđem. Takođe, potencijalno bi mogao da pomogne i onima protiv kojih se trenutno vodi postupak.


SONJA KARADŽIĆ: POČETAK OTKRIVANJA ISTINE

KOMENTARIŠUĆI dokument britanske obaveštajne službe o Srebrenici, Sonja Jovičević Karadžić, ćerka Radovana Karadžića, rekla da je da su ovakve dokaze timovi odbrane i iznosili na suđenjima u Hagu:

- Veća ih nisu uzimala u obzir, iako su sudije nesumnjivo imale saznanja o postojanju ovakvih dokumenata koji bi mnoge ljude oslobodili. Mnoge zapadne službe, pre svega američka i britanska, imaju na hiljade ovakvih dokumenata. Iskreno se nadam da je objavljivanje ovog dokumenta samo početak otkrivanja istine.POTEZI VLADE I SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE

OKUPLJENI STRUČNJACI IZ 12 ZEMALJA

ODLUKU o formiranju Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995, s ciljem objektivnog i nepristrasnog utvrđivanja istine o stradanju svih naroda, potvrdile su ranije Vlada Srpske i Narodna skupština, na posebnoj sednici u avgustu 2018.


U februaru 2019. Vlada Srpske imenovala je članove ove dve međunarodne nezavisne komisije iz 12 zemalja. Na čelu komisija, koje su počele da rade u martu su priznati stručnjaci - predsedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, a za Sarajevo Rafel Izraeli. Komisija za Sarajevo ima sedam, a za Srebrenicu devet članova.

Nezavisne komisije donele su odluku da ne izlaze u javnost dok ne završe kompletan rad, a njihov nalaz biće predstavljen celom svetu i obavezujući za institucije Srpske.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Dragan Lo

08.01.2020. 10:25

Poznato je ovo, kao što je poznato i da je Izetbegović planski, na zahtev nekih stranih agencija (Britanskih valda), provocirao reakciju Srpskih snaga. Jedino nije poznato zašto su Srpske snage odreagovale potpuno u skladu sa planom Izetbegovića i Britanaca.

Božidar Anđelković

08.01.2020. 10:29

Borisa Džonsona smatraju ,,britanskim Trampom". Njegovim dolaskom na mesto premijera počele su krupne promene u britanskoj spoljnoj politici. Srbija mora ovoga puta da iskoristi svoju šansu, jer ,,duboka država" postoji i u Engleskoj. Samo, da li će se s time složiti i Toni Bler?

DIVIDE ET IMPERA

08.01.2020. 11:35

Istina je spora ali dostižna ! Sve više ljudi u Srbiji shvata da svetom vladaju dogovorno velike sile koje imaju nuklearne bombe (SAD, Rusija, Kina) i to preko poltronskih političara u regionima, koji glume sporedne uloge i statiste u iceniranim sukobima (da bi poskupela nafta i gas), pa su jedi za NATO, a drugi za Rusiju i Kinu..

A JUČE

08.01.2020. 12:11

А колико јуче су тражили да се ,,ПРИЗНА" геноцид. Е то су Енглези.

Ivan Zgrozeni

08.01.2020. 13:30

Pozurite. Mora se traziti obnova sudjenja Karadzicu i Mladicu. Oni su i dalje nevini u pritvoru.

Baltazar

08.01.2020. 15:50

A da su od Mladića tražili da skoči u bunar, jel bi skočio? Pa malo Morgen !