Клинтон није хтео да САД ратују за рачун Бошњака: Британска документа откривају зашто је Вашингтон 1995. одбио да се умеша у рат у БиХ

Танјуг

понедељак, 06. 01. 2020. у 20:16

Клинтон није хтео да САД ратују за рачун Бошњака: Британска документа откривају зашто је Вашингтон 1995. одбио да се умеша у рат у БиХ

Бил Клинтон / Фото ЕПА ЕФЕ

Према британским документима са којих је скинута ознака тајности, тадашњи председник САД Бил Клинтон се 1995. године приклонио умереној струји и одбио да се умеша у рат у БиХ

У америчкој администрацији је у јуну 1995. године било озбиљног неслагања о томе како би требало да изгледа америчка политика према БиХ, а према британским документима са којих је управо скинута ознака тајности, Бил Клинтон, тадашњи председник САД, приклонио се умереној струји и одбио да се умеша у рат.


Наиме, како произлази из докумената из јуна 1995, главни сукоб у америчкој администрацији се водио између Медлин Олбрајт, тадашње амбасадорке САД у УН, која је заговарала јачи амерички ангажман, и Сендија Бергера, заменика саветника за националну безбедност Била Клинтона, који је заговарао немешање Америке.


У документу у којем је препричан разговор између Џона Мејџора, британског премијера, и Клинтона било је речи о финансирању снага за брзи одговор УН, које је требало разместити у БиХ. Тема разговора је било и залагање америчке администрације и Конгреса да се Бошњацима укине ембарго на оружје и да САД обуставе финансирање УН трупа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Британска влада објавила документе који су били означени као тајна: РС није планирала освајање Сребренице, акција испровоцирана сталним нападима муслимана на Србе


У документу је наглашено да је Клинтон желео да плати снаге УН-а и спречи укидање ембарга, али да је био суочен с отпором у Конгресу, преносе Независне новине.


"Председник Клинтон нам је рекао да су чланови Конгреса наивни ако су веровали да је довољно подићи ембарго на оружје и онда мирно одшетати. Било би јако лоше када би САД сносиле кривицу за пропаст мисије УНПРОФОР-а. Клинтон се плашио да су Босанци покушали да га изманипулишу да учини то", наведено је у документу, а нашта је премијер Мејџор констатовао да је илузорно да Босанци очекују да ће се САД борити на терену за њих.


Цитира се и да је Клинтон рекао да нико, ни УК ни САД, не би требало да буду умешан у рат на било чијој страни, Мејџор је на то одговорио да би то тако требало рећи и босанској страни, а Клинтон узвратио да ни он ни ико од његових саветника не верује да Босанци могу добити рат ако би се УН повукао.


Занимљив је и извештај о посети Хариса Силајџића САД, када је окривио ту земљу за саучесништво у геноциду Срба над Бошњацима.


"Кристофер Хил је Силајџићу данас (14. јун) рекао да је ситуација веома опасна и да ће, ако крену у велику офанзиву, Босанци бити сами. Хил нам је испричао да је Силајџић ово лоше примио и чак одбио да се појави на прес конференцији", наводи се у једном од докумената, који преносе Независне новине.


Кад је реч о финансирању УН, кроз документе се стално провлачи скепса Американаца према способности светске организације на терену, а наглашено је и да је Олбрајтова говорила да проблем представља и Јасуши Акаши, специјални изасланик генералног секретара УН, јер би под његовом командом, како је тврдила, снаге за брзи одговор биле неефикасне.


У једном транскрипту разговора у канцеларији британског премијера констатовано је да је ускраћивање финансирања УН од стране САД "неодговорна и илегална акција". И Педи Ешдаун је изразио разочарење што су САД одбиле да финансирају снаге за брзи одговор УН, уз напомену да "УН, Босанци и наше трупе" плаћају велику цену.


Питање финансирања ове јединице УН је на крају решено, а према документима кључна улога дата је британској дипломатији.


Ослобађање војника УН које су Срби узели за таоце након што су почели НАТО удари било је тема бројних докумената које је недавно објавио Национални архив Уједињеног Краљевства.


"Након првог таласа узимања талаца, Ширак је наредио трупама да се сваки војник радије бори до смрти него да дозволи да га узму за таоца", речено је у једном документу.


Након што су Срби ослободили таоце, у једном од докумената истиче се да су Срби потценили одлучност међународне заједнице, уз предлог да се настави психолошки, политички и војни притисак на Караџића, Младића и Милошевића.


Влада Британије је, како је наглашено, послала депешу на Пале, у којој је Караџићу и Младићу запретила да ће их лично сматрати одговорним ако се нешто деси британским војницима.


Међутим, напоменуто је и да је потребно и америчкој и босанској страни објаснити да се УН неће сврставати на страну БиХ против Срба.


Било је речи и о томе да је Јељцин притискао Милошевића, али да је постојала сумња колико је Милошевић имао утицаја да притисне Караџића.


У многим документима тема су преговори с Кољевићем и Младићем о ослобађању трупа УН-а.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сусрет са историјом: Оптужбама прикривају злочине над Србима


Осим о финансирању УН-а, велики број докумената говори и о употреби "двоструког кључа", односно правила да НАТО сме извести ваздушне ударе само ако се и НАТО и УН сагласе, што је посебно илустровано одбијањем УН-а да да сагласност за бомбардовање "Маховљана", аеродрома крај Бањалуке.


"Речено нам је да су Тактичке ваздушне снаге НАТО-а предложиле да се изврши НАТО напад на Бањалуку у наредна 24 часа, као одговор на то што су два авиона отуда јуче полетела и вратила се. Овај предлог је прихватио и командант Јужног крила НАТО-а. Консултовали смо УН и генерал Хавијер је одбио да изда одобрење. Због тога не треба очекивати било какву акцију", наведено је у документу од 21. јуна 1995. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Ivan Zgrozeni

06.01.2020. 20:29

Ispada da se rat onoliko oduzio jer NATO i UN nisu mogli da se sporazumeju. Narod je sve to vreme krvario. Zelim im istu sudbinu koju su odredili.

Зар оволико ријечи?

06.01.2020. 20:32

Ма да, моја се тетка Грозда сјетила Сребренице и Хаџића...

TEK KAD SE UVERIO U KVALITET SIPTARSKOG BRENDA 1999. GODINE STAO JE NA NJIHOVU STRANU

06.01.2020. 20:34

RATNI ZLOCINAC, kao i svi americki predsednici od Rusvelta do Trampa. Imali i jedan od tih navedenih predsednika koji nije ratovao i ubijao narod? Cak i atomsku bombu bacili su na zive ljude, a danas sprecavaju neke zemlje da ne prave to oruzje.

Vodolijax

06.01.2020. 20:50

I šta se desilo pa je pristao da stane na njihovu stranu,možda neka ogromna koverta.

bager

06.01.2020. 21:26

Siptari su ponudili mnogo vise samo je ceko da prikupe " zelene dokaze" uplate i da pocne da bombarduje,,To je bio privatni rat Klinttona i NATO ujedno se pokazivala snaga i sila Rusiji i Kini,sada sve i da hoce nesmeju jer ce nestati sa lica zemlje,pogotovu podrepne muve USA iz NATO zlocinackog pakta

Milan

07.01.2020. 00:18

Treba malo lektorisati te tekstove koje šalje Tanjug jer njihovi ljudi često loše prevode. Na primer, u ovom tekstu piše "neodgovorna i ilegalna akcija", a trebalo bi "neodgovoran i nezakonit čin", i zato što je to prirodniji srpski i zato što reč "akcija" u srpskom ima uže značenje nego u engleskom i ne koristi se da označi pojedinačan čin već složenije radnje kao što su vojne akcije ili kombinacije u sportu (akcija u košarci, fudbalu, itd.).

naranca

07.01.2020. 00:52

Nije djeco moja nego je Helmut Kol nagovorio Tonija Blera da nagovori Klintona da ratuju za Njjjjjjjemacki drang nah osten….Da se osvete Srbima za 14 I 41.Klinton je tad imao aferu Monica Luinski pa mu je dobro doslo da skrene paznju sa sebe.Toni Bler je radio za Njjjemce jer ih se plasio I jer su ga potplatili