NA Kosovu i Metohiji u petak u ponoć počela je izborna tišina pred današnje vanredne parlamentarne izbore. Na izborima za deset garantovanih poslaničkih mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima, a pravo glasa u deset srpskih opština ima 117.808 birača.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.


PROČITAJTE JOŠ: BRITANSKI MEDIJI TVRDE: Optužbe za ratne zločine pretnje Haradinaju na izborima

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od deset srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Građani Severne Mitrovice glasaće na 27 biračkih mesta, a ukupno je upisano 22.457 birača, potvrdio je predsednik Izborne komisije opštine Severna Mitrovica Slobodan Dimitrijević. Izborna komisija Severne Mitrovice je sav materijal dobila na vreme od Sekretarijata Centralne izborne komisije.

- Svi rokovi su do sada ispoštovani po operativnom planu CIK, i onaj u vezi s promenom biračkih centara i prijavljivanja osoba koje glasaju po posebnim potrebama - kazao je Dimitrijević.

On je dodao da tu spadaju i građani sa invaliditetom i osobe koje su na taj dan u bolnici, kao i one koje su vezane za kuću, zatim lica koja ne mogu da napuste svoje radno mesto, na primer, pripadnici nekih bezbednosnih snaga. Dva mobilna tima će obilaziti te ljude, kao i pritvorsku jedinicu koja se nalazi u Severnoj Mitrovici.Biračka mesta danas će biti otvorena od sedam do 19 sati, odnosno dok poslednji glasač koji bude čekao ne bude glasao. Svi politički subjekti imaju pravo da odaberu članove biračkih odbora, u kojima će biti zastupljene etničke zajednice.

- Nadgledanje će obavljati posmatrači OEBS, na osnovu ugovora sa CIK, kao i na izborima u četiri opštine na severu - rekao je Dimitrijević i dodao da će, prema nezvaničnim informacijama, biti prisutni i posmatrači koji će predstavljati EU.

Prema dosadašnjim podacima CIK, akreditovano je 32.875 posmatrača.


UNS: TRAŽIMO ZAŠTITU NOVINARA

UDRUŽENjE novinara Srbije i UNS na Kosovu su osudili šestočasovno pritvaranje tročlane ekipe Radio Beograda u petak u južnom delu Kosovske Mitrovice i višečasovno zadržavanje ekipe TV Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje. Zbog toga će UNS i UNS na Kosovu od međunarodnih novinarskih i organizacija koje se bore za slobodu medija tražiti zaštitu od takvih postupaka. Traže da prestane maltertiranje novinara i ukazuju na nedopustivo ograničavanje kretanja novinara.


PROČITAJTE JOŠ: IZBORI NA KiM: 117.808 glasača bira 10 srpskih poslanika

POD PASKOM POLICIJE

Kosovska policija navela je da poseduje poseban operativan plan kako bi obezbedila mir i stabilnost tokom izbornog dana, a biće angažovano i oko 100 tužilaca. Inače, pravo glasa ima više od 1.900.000 birača.


ZABRANA REKLAMIRANjA

Tokom izborne tišine, koja traje 24 sata pre početka izbora, zabranjen je svaki vid reklamiranja ili bilo kakvih stranačkih aktivnosti. Kazne za one koji prekrše kodeks ponašanja koji je usvojio CIK iznose i do nekoliko desetina hiljada evra.