PREGOVORI O KiM: Da li misle da smo ludi?

nedelja, 16. 06. 2019. u 16:01

ПРЕГОВОРИ О КиМ: Да ли мисле да смо луди?

Foto Tanjug

Lukava ili iracionalna poigravanja novim formatom kosovskih pregovora

Moć Amerike je i dalje velika, ali ta zemlja je definitivno izgubila istinsku globalnu dominaciju. Svet je već uveliko – iako asimetrično – policentričan, a čak i unutar tzv. evroatlantske porodice naroda nije realno više pričati o američkoj hegemoniji. Svakako tu i dalje postoji premoć SAD, ali se Vašington suočava sa sve većim savezničkim oponiranjima, odnosno oseća se značajniji ekonomski, pa i politički prodor sila van tog kruga.

VELIKA IGRA

Kako je – sagledavajući brojne imperijalne primere tačno konstatovao Herfrid Minkler – „ko zaostaje u trci za povećanjem političke i privredne moći, ne samo što teren prepušta svojim konkurentnima već ide putem propasti“. Toga su u Beloj kući potpuno svesni i zato očajnički pokušavaju da nešto urade u cilju obuzdavanja Kine i Rusije.

Međutim, u trci s vremenom koje polako ali sigurno ističe, u strahu od budućnosti, SAD povlače mnoge iracionalne poteze koji komplikuju svetske odnose, nanose svima štetu, ali će se na kraju krajeva pokazati da najbolnije pogađaju Ameriku. No ostavimo sada velike teme na stranu. Kada se radi o nama, tu su stvari prostije iako je suština ista.

Srbija i Balkan u celini, odnosno kosovsko pitanje koje je tu s globalnog stanovišta najznačajnije, ni približno danas nemaju širi značaj kao u prošlosti. Za kosovski problem svi znaju, relevantni svetski faktori njim se nekim intenzitetom bave, ali prioriteti su im na drugim destinacijama.

Što ne znači da, kada im to odgovara, neće zakuvavati i našu čorbu u nekoj meri. Na balkanskom terenu se sada ne vode velike bitke. Štaviše, tu se čak i ne trasira teren za prodore na drugim prostorima, ali se ipak i kod nas odvijaju igre prestiža koje daju ili oduzimaju pokoji bod u globalnom skoru. Iz tog ugla treba gledati i na nagoveštaje o novom kosovskom pregovaračkom ciklusu. Da nije njegovih širih implikacija, pitanje je ko bi za njega uopšte bio zainteresovan.

KOSOVSKO PITANjE

Evropske sile na kosovskom polju svakako pokušavaju da ostvare neki svoj interes. On nije veliki, ali nije ni potpuno marginalan. EU se plaši bureta baruta u svom dvorištu. Postojanje izvesnog interesa posredno stoji i za Rusiju. Kada se radi o SAD i Kini, za njih kosovsko pitanje uistinu ima sekundarni značaj. Kini je pomalo bitno zbog prijateljstva sa Srbijom i spremna je da nas podrži ako mi na tome insistiramo. Trampova Amerika bi najradije zaboravila Kosovo. No opterećena je bremenom prošlosti, iako je sadašnja administracija – ili makar njen vrh – prilično ravnodušna prema tradicionalnim albanskim „prijateljima“. To naravno ne znači da su SAD zbog obavezujućeg kontinuiteta državne politike spremne na radikalan zaokret u korist Beograda.

Daleko je od toga! Stičemo utisak da uprkos višeslojnom gubitku interesa za Kosovo, SAD iznenada ponovo pokazuju spremnost da se ozbiljnije uključe u rešavanje tog problema. I pri tome deluje, ili nam se usiljeno predstavlja sve u tom svetlu, da imaju mnogo objektivniji pristup od evropskih sila, odnosno pokazuju više razumevanja za srpsko stanovište i u skladu s time ostavljaju realan prostor za postizanje kosovskog kompromisa. Nisu uz nas, ali nisu više ni protiv nas. Ispada kao da je sada Nemačka glavni promotor Prištine, a Rusija je naš saveznik, dok se Amerika postavlja medijalno, sa snažnim uticajem na Albance koji i dalje prema njoj imaju strahopoštovanje, ali i sve većim kapacitetom da fer funkcioniše sa Srbima.

AMERIČKA KONjICA

Tako gotovo da se sam nameće zaključak da je najbolje da Vašington preuzme uzde pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine. Brisel, odnosno Berlin nešto su probali i nisu uspeli. Moskva je bliska Srbiji, ali nema nikakav uticaj na Albance, niti na stanje na kosovsko-metohijskom terenu. Realno ne može samostalno da bude posrednik. Ostaju SAD. U takvim okolnostima u Beograd stiže Metju Palmer, zvaničnik Stejt departmenta zadužen i za nas.

U Srbiju je, navodno, došao kako bi pružio podršku odmrzavanju briselskog pregovaračkog procesa. Nastupao je tokom kratkog boravka kod nas, kao i pre toga dajući izjave za medije, relativno odmereno i korektno. Pominje pošten kompromis, nužnost da se strane nađu na pola puta, zahteva ukidanje nakaradnih taksi koje je secesionističko Kosovo uvelo na robu iz drugih delova Srbije. Deluje kao da je Vašingtonu bitno da ne propadnu napori EU da u se u Parizu stvari pomere s mrtve tačke. Da li je baš sve tako?

NEPRISTOJNA PONUDA?

Nemam dovoljno pouzdanih informacija da bih odgovorio na to pitanje. Međutim, skeptičan sam. Saznanja iz diplomatskih krugova koji su se ranije pokazali kao pouzdan izvor, ukazuju na to da Amerikanci zapravo od nas pre svega traže da pošto se produži agonija s pregovorima, mi zatražimo posredovanje Vašingtona! Ako bi to uradili Albanci, onda bi logično bilo da Srbija traži uključivanje Rusije u pregovarački proces. No ako baš Beograd konstatuje da je najveća šansa da se nešto postigne ukoliko dirigentsku palicu preuzme prekomorska velesila, stvari se menjaju. Šta iko (javno) na to da kaže u Moskvi ili Pekingu?

Vašington bi time dobio ozbiljan poen u međunarodnoj igri prestiža. Nije mu bitno Kosovo, ali jeste njegova upotreba u velikoj igri u kojoj učestvuje. To je shvatio. Pokazalo bi se da je Amerika i dalje prvorazredan faktor u čiju pozitivnu ulogu se uzda čak i država koja nije u NATO-u i EU, ima tešku istoriju u vezi sa odnosima s njima, te je u Evropi od svih država najbliža Rusiji pa verovatno i Kini. A šta mi dobijamo? Ako je neki za nas prihvatljiv plan već dogovoren iza kulisa – a sumnjam u to – mogli bismo da dobijemo nekakav kosovski kompromis. No i tada je, po mom mišljenju, mnogo više minusa nego pluseva u igri.

MOSKOVSKE REFLEKSIJE

To da Beograd inicira uključivanje SAD u pregovore kao vodećeg činioca, u Rusiji i Kini bi bilo dočekano krajnje negativno. Ispalo bi da smo se oslanjali na te sile do tačke kada možemo da napravimo dogovor s drugom stranom, a onda smo ih pustili niz vodu. Geopolitika je surova. Koliko god lično bio rusofil i to bih mogao da razumem, kada bismo u paketu, na održiv način rešili pitanje Kosova, trajnog statusa Republike Srpske i položaja Srba u Crnoj Gori. Ali mi deluje da je to iluzorno. Ako ostvarimo neke pozitivne pomake, oni mogu da budu vezani tek za Kosovo a platili bismo ih generalnim odbacivanjem podrške Moskve i Pekinga.

Šta onda sa RS? Da nema aktivne uloge Rusije na BH terenu, ne bi bila zaustavljena centralizacija te složene državne zajednice. Opet, ne može se očekivati da bismo tu imali rusku podršku kao što je imamo danas ako bi Beograd povukao poteze oko kosovskih pregovora koji bi u Kremlju bili ocenjeni negativno. A kada smo već ponovo kod njih, veliko je pitanje i da li nam SAD tu stvarno išta prihvatljivo nude.

Možda je za njih fer kompromis to da mi priznamo Kosovo u sadašnjim granicama, a Albanci prihvate formiranje Zajednice srpskih opština? Međutim, to je za nas daleko od poštenog rešenja, a u prilog tome da Vašington ima u vidu nešto što bismo stvarno tako mogli da nazovemo, zasad nemamo ni jedan jedini dokaz.

(I)RACIONALNI RAČUN

Oficijelni Beograd sve to dobro zna. Siguran sam da zato nema šanse da prođe eventualni američki neformalni predlog da mi budemo ti koji se zalažu za nov format pregovora sa SAD u ekskluzivnoj ili uz EU dopunskoj posredničkoj ulozi. To bi bilo celovito gledano vrlo štetno za srpske interese. Ako to Amerikanci stvarno misle da bi moglo da postane realnost, radi se o robovanju iracionalnosti. Misle da smo baš mnogo naivni ili glupi.

Na početku teksta rekao sam da SAD povlače brojne iracionalne poteze na globalnoj sceni. Ovaj o kome smo pričali ne bi bio takav. Bio bi vrlo lukav i njima u prilog, jer bismo mi ispali veći Amerikanci od Amerikanaca. Samo za to postoji jedan uslov: da se njihov pelcer kod nas primi.

Ali to se, uveren sam, neće desiti. Zašto bi Srbija bila topovsko meso u funkciji makar i malog usporavanja pada značaja globalne uloge sile koja nam ništa dobro nije učinila? Stoga, američka nova kombinatorika oko osnaživanja prestiža uz pomoć kosovskih pregovara ipak ispada iracionalno.

SAD u vezi s tim neće imati štetu kao kada se radi o raznim potezima koje povlače kao deo ekonomskog rata s Kinom, ali ideja ipak pokazuje da Vašington polako ali sigurno gubi kompas. Takvom politikom kod nas i drugim delovima sveta svakako neće ni usporiti a kamoli zaustaviti pad svojih akcija na svetskoj geopolitičkoj berzi.

Nije više stvar u imperijalnoj samoživosti već u svojevrsnom autizmu i sve manjoj sposobnosti da se i sebično, ali na izvodljiv, za nužne saigrače prihvatljiv način radi. Toliko o pozadini Palmerove posete Beogradu.

(Pečat)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

NAJVECA BI GRESKA BILA AKO SRBIJA NAPRAVI NEKI SPORAZUM BEZ RUSIJE

16.06.2019. 16:24

ONDA SMO PROPALI NACISTO. Okupatorske sile koje teraju Srbiju za pregovaracki sto, u prvom redu zele da verifikuju svoju agresiju na Srbiju i srpski narod na balkanu. Napraviti sporazum s okupatorima i njihovim sticenicima (teroristima) mimo znanja Rusije, preostalo bi nam 30-tak godina da nestanemo, ali ovog puta za uvek. Zato gospodo: BEZ RUSIJE NEMA NI SRBIJE, a jos manje nema resenja kosovskog problema u nasu korist.

Анти Антифа

16.06.2019. 16:28

Једино решење је војно. Брза војно пплицојска акција уз остављање коридоре шиптарском становништву за повлачење у Албанију и Северну Македонију . САД би се гарантовла база "Бондстил" код Урошевца

Branko

16.06.2019. 16:38

Glavni problem je to sto potpisani sporazumi sa Zapadom vaze ( odnosno ne vaze) isto kao i Rezolucija 1244. Znaci, vazilo bi samo priznanje nezavidnosti Kosova, a sve ostalo Znacsjno za Srbe, ne bi vazilo. Uostalom, zar nije komicno da se prizna nezavisnost neke terirorije za formiranje ZSO sto od sutra u praksi ne mora vise da vazi

Leštanac

16.06.2019. 16:38

Kaubojima ne treba verovati, aman baš ni milimetar. To je najveće zlo na svetu. Gde god se oni umešaju to ti je kao palidrvce na šibici. Prema tome, mogu se kauboji uključiti u pregopvore, ali samo uz uslov da i Rusija bude uključena, pa čak i Kina.

Shkotlandjanin

16.06.2019. 21:02

@Dinara - Ima i te kako: Britanci. Od njih su ova druga damva učili skolu

Branko

16.06.2019. 16:55

Prestao sam da citam artikel onog momenta kada sam stigao do dela koji komentarise mogucnost da Srbija prihvati SAD kao lidera u novim pregovorima. Dali je moguce da istorija sa Americkim indijancima nije bila dovoljna i da neki jos uvek veruju u njihove lazi. Okanite se ljudi corava posla i ne ulazite sa njima u nikakve pregovore bez Rusa i Kineza. SAD postuju samo silu jaceg. Toliko od mene.

Marko

16.06.2019. 17:16

Te zamenike zamenika iz duboke države treba poslati kući, Amerika je zemlja u velikim problemima i pred skorašnjim kolapsom kakav nije viđen od raspada rimskog carstva. Samo strpljenja i spremne vojske i dobićemo mi Kosovo nazad , ali ovaju put zauvek bez Šiptara.

Miki-Zg

16.06.2019. 17:18

Okrenuti se Americi ,Srbiju i Rep- Srpsku vodi u daljnje rastakanje .Vidjeli smo što se desilo od 2000-2012. god. kada je vladao DOS ( 18 stranaka -grdnih rana ) ?

Banaćanin

16.06.2019. 20:00

@Miki-Zg - "Miki-Zg" Po tebi treba da im se uvlačimo u zadnjicu ko što je radila dosovska vlast. Dosovci su se do zemlje klanjali kaubojima i zapadu pa smo dobili tz nezavinu državu Kosovo. Dosta je bilo kauboja. Mi nismo Indijanci da nas istrebe, ali oni se svim silama i sretstvima trude da sa Srbima urade ono što su Indijancima uradili.Ovog puta neće moći. Tu je Putin sa Rusijom, koja je srećom sada mnogo jača neko pre sa Jelcinom. A tu je i Kina, koju netreba podcenjivati.

Julius

16.06.2019. 21:35

@Miki-Zg - Mislim da je rekao kako bi okretanje Americi vodilo u dalje rastakanje..

Bleki

16.06.2019. 18:01

Jel to neko nepotpisan pokušava da nam proda m..a za bubrege. Ako Srbija pozove amerikance može odmah da zaboravi na Kosovo i Metohiju. Zar za ono što nisu uspeli oružjem da im dozvolimo da nas preveslaju sada kad su sve slabiji.

Миро Марковић

16.06.2019. 18:08

Честитам писцу овог аналитичког чланка о даншњем статусу Косова и Метохије. Србима је све јасно, јер ратови Србије током 1912, 1914-1918, као и 1941-1945 су вођени против страних окупационих сила да би се Србски народ заједно са суседним групацијама, које су живели са Србима њиховом вољом кроз векове трајања, били велика цена за наше свеобухватно уједињење. То уједињење је наишло на отпор појединим силама Европе и Америке па сада представља проблем, јер Срби нису спремни да се поклоне. Тачка.

Hehehe

16.06.2019. 18:39

ma koja amerika, to što Branko S. onaniše na simbol FBI, ne znači da su i on i oni više jaki i da zaje.avaju ostale. Bog vidi sve i vraća po zasluzi. Ta amerika i njeni sateliti i plaćenici će pući ko zvečke. I to vrlo brzo. Kako seješ, tako žanješ...

d

16.06.2019. 19:27

Треба мало сачекати, Америка је богами у много горем полоѕају него што чланак приказује. Невероватна задуѕеност становништва, уништена инфраструктура, о дуговима саме нећу ни да говорим. Америку одрѕава у ѕивоту пука сила.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

16.06.2019. 19:27

Ne znam odakle novinaru-autoru članka argumenti za omalovažavanje Zapada i Amerike! On mora biti svijestan da mu Zapad i NATO- NIKADA- neće ostaviti državu Kosovo na cjedilu, a- niti bi to bilo pošteno, obzirom na historijat odnosa sa Srbima i Srbijom! Srbija će morati prihvatiti kosovske granice, a radi odbijanja(zasad)- već je izgubila tempo EU-integracija!

Miki-Zg

16.06.2019. 22:26

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Vodi brigu o granicama svoje države ( Dalmaciji ,Istri,Slavoniji plus Baranja ,Krajini ,Hr.) !

Rh+

17.06.2019. 01:29

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Istra je italijanska zemlja. To svaki dobronameran čovek zna.

Mikiboy

16.06.2019. 20:59

Pa ako Amerika nesto nudi i hoce da pomogne,nemoramo je mi pozvati.Dobrodosli su da pomognu.Ali sve sto je podmuklo dolazi iz Londona tako da sam skeptican.Ne predlazu oni ovo da mi dobijemo nesto,nego kaze se kod nas da se magarac ne zove na svadbu da jede i pije.vec da kola vice.

Rade Bg

16.06.2019. 22:45

USA je u VEEEEELIKOM PROBLEMU! Mogu samo da odlazu svoju propast. Kako kauboji budu tonuli ( iskreno receno u sopstvenim govnima,koje su zagovnali) tako ce ostali svet da se dize protiv njih. Potrazivace im dugove koje treba da plate u zlatu. Nastace haos u USA. A njihovi saveznici bice manji od mahovog zrna. Siptare tek tada treba samo gledati!!!

Win Win

17.06.2019. 00:22

Za trajan mir je neophodan princip RECIPROCITETA : Ono što dobiju Albanci na Kosovu, to da dobiju i Srbi u ZSO i Srpskoj.