Mač sa dve oštrice pred Srpskom listom

D. R. Đ.

09. 04. 2019. u 21:02

Мач са две оштрице пред Српском листом
Ako prelome da idu na birališta, to bi moglo da se protumači kao da SL odustaje od zahteva da se ukinu takse na srpsku robu, a ako bi izbore bojkotovali, Beogradu bi moglo da se zameri da ne poštuje Briselski sporazum

KAKVU god odluku da Srpska lista donese o izlasku na izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu KiM, a koje je raspisao Hašim Tači, za ovu stranku biće mač sa dve oštrice.

Ako prelome da idu na birališta, to bi moglo da se protumači kao da SL odustaje od zahteva da se ukinu takse na srpsku robu, jer su zbog tih nameta gradonačelnici Severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana (svi iz SL) podneli ostavke u novembru. A ako bi izbore bojkotovali, Beogradu bi moglo da se zameri da ne poštuje Briselski sporazum, koji predviđa održavanje lokalnih izbora na severu KiM u skladu sa kosovskim zakonima, pošto SL svoje poteze koordinira sa srpskim državnim vrhom.


PROČITAJTE JOŠ: Predstavnici Srba s KiM Đuriću preneli zabrinutost; Đurić pozvao na strpljenje i uzdržanost

Kako se gradonačelnici na KiM biraju direktno, ako bi se SL odlučila za bojkot, na izborima bi bio izabran ili neko iz drugih srpskih partija na KiM koje se prijave, a teoretski bi to mogao da bude i kandidat albanskih stranaka u slučaju male izlaznosti Srba.

Kako će se SL postaviti prema najnovijem izazovu pred koji ih je doveo Tači, biće jasnije u sredu, posle sastanka predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je u utorak rekao da o ovom pitanju "već ima određene ideje":

- Niko od stvarnih predstavnika Srba na KiM nije konsultovan o izborima. Očekujem da će mnogi pokušati da utiču na Srbiju da odustane od zahteva da takse budu ukinute kao preduslov za nastavak dijaloga, kao što je postalo potpuno normalno da ZSO ne bude formirana, da hapse Marka Đurića i kao što je izrada prištinske platforme protiv dijaloga.

Potpredsednik SL Igor Simić je ocenio da je raspisivanje vanrednih izbora još jedna provokacija Prištine, ali da se SL nikada nije plašila izbora.


PROČITAJTE JOŠ: Tači zakazuje izbore, Srpska lista se dogovara sa Beogradom

GAZI VOLjU NARODA

DIREKTOR Kancelarije za KiM Marko Đurić sastao se u utorak sa načelnicima pet upravnih okruga sa Kosmeta koji su mu preneli zabrinutost Srba zbog nastojanja Prištine da se zanemari politička volja srpskog naroda u pokrajini i ponište sva njegova kolektivna prava, kao i zbog sve češćih napada na Srbe.

Đurić je apelovao na strpljenje i uzdržanost, naglasivši da Srbija pažljivo prati situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bljak

09.04.2019. 22:41

E sad lepo sami organizujte ZSO....i odcepite se....tako su i Šiptari radili....i jel im ko sta moze?

Maksi

09.04.2019. 23:16

...ja bih ih jeb...ko majmune...zavrsis glasanje i sutra ostavka...iz istih raLoga...

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

10.04.2019. 00:41

Који бре "бриселски споразум да поштује"?Онај у коме сте 99% шиптарских и ЕУ окупаторских захтева испунили,а дотични ни 1%? Докле бре више млаћење испразне демагогије,док нам готовно неометанo разбијају државу?