Američka agencija o Kosovu i Metohiji: I Rusija bi volela razgraničenje, moguće promene granica u regionu

Tanjug

28. 08. 2018. u 12:54

Dogovor Beograda i Prištine postaje više od apstraktne ideje, piše u utorak američka agencija Blumberg, uz ocenu da bi eventualna korekcija granica mogla "povući" još neka "razgraničenja" u regionu

Америчка агенција о Косову и Метохији: И Русија би волела разграничење, могуће промене граница у региону

Vladimir Putin
Foto: Tanjug/AP

Dogovor Beograda i Prištine postaje više od apstraktne ideje, piše u utorak američka agencija Blumberg, uz ocenu da bi eventualna korekcija granica mogla "povući" još neka "razgraničenja" u regionu, ali i da bi takav ishod dijaloga dao legitimitet Moskvi za slična rešenja za zamrznute konflikte u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini.

Podsetivši da su lideri Srbije i tzv. Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači zajedno govorili na forumu u Alpbahu, Blumberg navodi da su oni započeli razgovore o takozvanoj korekciji granica, procesu koji bi omogućio pristupanje EU.

Blumberg ocenjuje da postoje jaki razlozi zbog kojih bi takva “zbrkana” razmena teritorija bila loše rešenje, ali i argument koji bi mogao da pretegne u odnosu na bilo koji prigovor - jednom kada svi delovi bivše Jugoslavije i Albanija postanu članice EU, značaj granica među njima biće izbrisan.

Izgled bilo kakvog dogovora je nepoznat, budući da ni Vučić, ni Tači nisu objasnili na šta misle kad kažu “korekcija granica”, navodi autor teksta, ukazujući da je široko rasprostranjena teorija o razmeni teritorije severno od Ibra, u kojoj su većina Srbi, za preševsku dolinu u kojoj mahom žive Albanci.

Teritorijalna razmena između Kosova i Srbije dovela bi do mnogih problema, navodi američka agencija, a pre svega, kako ocenjuje, bio bi to korak ka etnički "čistijim" zemljama.


Nakon ratova u Jugoslaviji, zapadne sile su intervenisale kako bi zaustavile sukobe, u nadi da će države naučiti da poštuju manjine.

Ponovno crtanje granica pokazalo bi da su takve nade bile uzaludne, ali bi moglo dovesti do toga da i druge manjine u bivšoj Jugoslaviji započnu secesiju.

Opasnost je velika, pogotovo u Bosni i Hercegovini, u regionima u kojima su većina Srbi i Hrvati, te u Makedoniji, u kojoj je albanska manjina veoma jaka.

Ukoliko bi podela teritorija navela albanske nacionaliste u Makedoniji i Kosovu da se snažnije zalažu za Veliku Albaniju, kao i Srbe, odnosno Hrvate, da razbiju BiH, opasnost od naoružanih konflikata bi se ponovo pojavila.

Zato se, navodi Blumberg, nemačka kancelarka Angela Merkel protivi bilo kakvom dogovoru koji bi podrazumevao promenu granica, iako je američki savetnik za bezbednost DŽon Bolton rekao da Trampova administracija ne bi imala ništa protiv.

Blumberg se osvrće i na Rusiju, koja podržava Srbiju po pitanju Kosova, ne priznajući kosovsku nezavisnost i blokirajući Kosovo u UN, ali koja je i nagovestila da bi prihvatila kompromisni dogovor.

Razmena teritorija bi, bar površno gledajući, bila povoljan ishod za Kremlj, jer bi na taj način dobili legitimitet za slična rešenja za zamrznute konflikte u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini.

Međutim, to nije ishod koje bi mnoge zapadne sile bile spremne da prihvate.

Ukoliko bi Vučić i Tači pronašli način da se dogovore, to će Evropskoj uniji biti više nego dovoljna naknada za poniženje posle Bregzita, budući da bi bilo teško osporiti sposobnost Unije da zaceli sveže rane posle rata.

A ukoliko do dogovora ne dođe, Evropa ume da bude i strpljiva, zaključuje Blumberg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

MAKSS

28.08.2018. 14:40

Mozemo prihvatiti razgranicenje ali ne mozemo prihvatiti da nam oduzmu celu teritoriju a da nam ne daju nista.

MAKSS

28.08.2018. 14:42

Drago mi je sto imamo podrsku Rusije i sto nam oni cuvaju ledja, takvog prijatelja vredi imati uz sebe.

prellee

28.08.2018. 14:49

Ubuduće je očekivati da Britanija stvara probleme i unosi nemir, kao i 91 godine na ovim BiH prostorima.Britanci igraju najnepoštenije i izazivaju sukobe.Cijelo vrijeme su radili protiv Srpskog interesa.

BICE ONAKO KAKO PUTIN KAZE

28.08.2018. 16:40

Srpske oci su u Cara uprte. A crno nam se pise, ako se dogovore bez ucesca Rusije u pregovorima, inace ce nas Brisel (zapadnjaci) i Vasington nasamarit, kao i vise puta. BEZ RUSIJE NEMA SRBIJE:

Dane

28.08.2018. 17:26

Ubedjen sam da ce nasi izvuci maksimum za Srbiju na pregovorima u Briselu. Podrska Rusije nam je veoma vazna.

vladimir

28.08.2018. 17:51

Rusija je suviše ozbiljna država, da bi nekakva "blumberg" agencija sugerisala njeno mišljenje! Rusija je rekla svoje, a vama je "spletkarenje" okosnica idejnog programa! Uostalom, odakle potičete, nije ni čudo! I još nešto da NAUČITE - Rusija je naš SAVEZNIK, i tu "uzajamnost" nećete NIKADA narušiti!

iz glave

28.08.2018. 19:54

@Laza - a sa kim bi ti kompromis, sa onima koji decenijama nijednu obavezu prema nama ne ispuniše

arsa

28.08.2018. 20:53

@Laza - Lazo ne razumem o kom kompromisu je rec jer u ovom slucaju samo srbi daju svoju okupiranu teritoriju.Iako mislim da sa Kosovom ne moze trgovati, ali recite sta to Srbija dobija za uzvrat.

Mika

28.08.2018. 18:46

Zasto nisu tako razmisljali o lancanoj reakciji promena granica i kada su promenili nasu priznavanjem kosova, pa taj presedan su vec ucinili i sada je kasno, ili ce mozda povuci priznanje kosova?

Гордана

28.08.2018. 19:25

Драги СНС-овци, јел ви то по систему, да се Власи не досете. А и ви Власи....

Vladimir Ilić

28.08.2018. 20:48

Ne podržava Rusija Srbiju ni zbog čega drugog nego da bi svetu jasno bilo rečeno: Važi li međunarodno pravo i pravda ili su nestali! Pa da se u skladu s tim ponašaju svi ili da jednog dana, kada tiranija prestane, eventualna nepravda bude ispravljena,a oteto bude vraćeno!

Fudbaler

28.08.2018. 20:50

Opasnost je velika, pogotovo u Bosni i Hercegovini, u regionima u kojima su većina Srbi i Hrvati, te u Makedoniji, u kojoj je albanska manjina veoma jaka.Albanci će napraviti haos između sebe.

Jasmina Turu

28.08.2018. 20:53

Konačno je to ona Rusija koja moze da parira Americi u globalnoj politici i drago mi je da u njoj imamo saveznika. Mejunarodno pravo ne kaže samo da je Kosovo u Srbiji, nego kaže i da manjine (u ovom slučaju Albanska) uživaju maksimalna prava.

mm

28.08.2018. 20:59

ne razumem. mi sad kao njima hocemo da poklonimo pola svoje teritorije, a oni kao nece? i svima je to ok, kao ljutimo se sto nece? jeste vi bre normalni???

andja

28.08.2018. 22:03

Predsednik Putin daje veliku podrsku nasem predsedniku Vucicu za resavanje pitanja Kosova