Amerika ne brani promenu granica

D. R. ĐORĐEVIĆ V. MIJATOVIĆ

24. 08. 2018. u 15:43

Trampov savetnik DŽon Bolton, posle sastanka sa Putinovom desnom rukom Nikolajem Patruševom, najavio iskorak u politici prema KiM

Америка не брани промену граница

Vašington sve češće govori o "korekciji granica"

VAŠINGTON se neće protiviti razmeni teritorija između Kosova i Srbije ako Beograd i Priština postignu obostrano zadovoljavajući dogovor.

Ovu poruku u petak je, na konferenciji za medije u Kijevu, poslao DŽon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa. To je najotvorenija izjava o mogućnosti razgraničenja Srba i Albanaca koja je do sada stigla iz američke administracije, a upućena je sa do sada najviše adrese, jednog od najbližih saradnika šefa Bele kuće.

- Mislim da postoje novi znaci da su obe vlade spremne da veoma tiho pregovaraju o tome - rekao je Bolton. - Naša politika je da, ako dve strane mogu da reše problem između sebe i postignu dogovor, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Nije na nama da o tome odlučujemo.

Bolton je kazao da Amerika neće stajati na putu dogovoru, ali i da ne očekuje da će se bilo ko u Evropi usprotiviti ako dve strane postignu dogovor:

- Spremni smo da pomognemo sa distance, ili izbliza. Ne mislim da ćemo mi to rešavati za njih. Beograd i Priština to moraju sami da reše.

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, kaže za "Novosti", da je Boltonova izjava dokaz da je on bio u pravu:

- O tome sam govorio posle mog sastanka sa Boltonom, kao i posle susreta sa Lavrovom. To je još jedan dokaz da postoji nova međunarodna realnost.

VULIN: BUŠATIJEVA PUSTA ŽELJA MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin poručio je građanima Srbije albanske nacionalnosti da budu mirni, da se ne plaše, da se želja albanskog ministra Ditmira Bušatija neće ostvariti: - Oni će imati sva prava, a ne kao Srbi na prostoru KiM. Kada bi se zahtev Bušatija sproveo, Albanci u Srbiji bili bi proterivani, imovina bi im bila oduzimana, ubili bi ih više od 1.000 za 10 godina, i za to niko ne bi odgovarao. Bušati je prethodno rekao da Albanija traži od Srbije da Alabancima garantuje samo ona prava koja imaju Srbi na Kosovu.

Izjava Trampovog savetnika, posebno deo o (ne)protivljenju Evrope, može se shvatiti i kao poruka nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je nedavno u više navrata ponovila tvrd stav da na Balkanu neće više biti promena granica. Nije bez značaja ni činjenica da je ovaj stav Bolton saopštio samo dan posle sastanka u Ženevi sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije i jednim od najbliših Putinovih saradnika - Nikolajem Patruševom.

Iako je glavna tema sastanka bila kriza u Ukrajini, može se naslutiti da su dvojica visokih funkcionera razmatrali i moguće rešenje za KiM.

I dok se sve više govori o tome da granice u kojima je Priština jednostrano proglasila nezavisnost nisu uklesane u kamen, predstavnici Albanaca u pokrajini nastavljaju da "dižu ulog" i zacrtavaju maksimalističke ciljeve.

Tači je u petak, na "Fejsbuku", poručio da je njegova pozicija jasna: "Nema podele, nema razmene, već korekcija granice između Kosova i Srbije, kako bismo omogućili ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom."

Ova pitanja bila su tema o kojoj se raspravljalo i na sednici Predsedništva Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Uoči sednice, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je da će Albanci iz opština sa juga Srbije, ukoliko se bude raspravljalo o mogućnosti pripajanja Kosovu, tražiti da se to odnosi ne samo na Preševo, već i na Bujanovac i Medveđu.

"'Preševska dolina' mora da se sagleda u celosti, jer bi parcijalno rešenje dovelo do humanitarnih katastrofa i iseljavanja. Ali, to će biti pitanje dogovora obe strane."

On je naveo da bi trebalo koristiti i poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, odnosno briselski dijalog, u kome treba sagledavati i prava Albanaca "Preševske doline".

Na pitanje "Novosti" da li je on lično za pripajanje tri opštine Kosovu, Kamberi je podsetio na referendum iz 1992. godine, na kome se 98 odsto Albanaca izjasnilo za političko-teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja Kosovu:

- Nisam učesnik briselskog dijaloga, a sa zvaničnicima u Prištini razgovarali smo da se zastupaju naši interesi, a kakav će ishod biti, videćemo.

Na drugoj strani, predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, izneo je mišljenje da do razmene teritorija neće doći, da građani te opštine ne bi bili za tako nešto, kao i da se ovakva inicijativa u njihovoj opštini nikada nije ni pominjala.

Oko mogućnosti razmene teritorije isti stav deli i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela:

- Ne postoji potreba da dođe do razmene teritorija, a obaveze koje je država preuzela u dijalogu sa Albancima oko njihovih prava biće realizovane.

Stanković je podsetio da je premijer Albanije Edi Rama prilikom posete jugu Srbije rekao da su Albanci u te tri opštine građani Srbije i da svoje probleme treba da rešavaju u institucijama Srbije.


PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ:

IMAM POVERENJE U PATRIJARHA

NISMO ni blizu dogovora. Ako do njega dođe, obavestiću narod i predstaviti sporazum - izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitan o tome zašto Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe idu u Tiranu na razgovore, Vučić je rekao da nema strahove "od kandidovanja tema i želja mnogih koje se nisu promenile":

- Da sačekamo rezultate pa da vidimo ko je šta dobio, a šta izgubio. U eventualnom sporazumu sa Albancima moramo da znamo da smo svi pomalo izgubili.

On nije hteo da komentariše podsećanje medija na izjavu igumana Save Janjića iz 1998. da na Kosovu ubijaju nedužne Albance, rekavši da poštuje Srpsku crkvu:

- Imam puno poverenje u patrijarha Irineja. Neke vladike i crkveni oci imaju svoje, drugačije mišljenje. Ništa loše neću reći o Crkvi, bez obzira na to što se neki dnevno bacaju kamenom na mene.

RASTOVAC IDE U UNESKO

NA čelo misije Srbije pri Unesku biće postavljena Tamara Rastovac, pomoćnik ministra spoljnih poslova i šef Sektora za bilateralnu saradnju. Ona će na ovom mestu zameniti Darka Tanaskovića koji je u martu zatražio razrešenje sa dužnosti iz ličnih razloga, a koji je ovih dana i zvanično otišao u penziju.

Pozicija šefa misije pri ovoj UN-ovoj organizaciji, za Beograd je jako važna zbog namere Prištine da Kosovo postane njen član. Pre tri godine na glasanju na Generalnoj konferenciji Uneska, Prištini je manjkalo tri glasa, ali se takvim namerama lobiranjem suprotstavila naša diplomatija, a veliku zaslugu imao je Tanasković.


KAKVA JE ETNIČKA STRUKTURA U TRI OPŠTINE NA JUGU CENTRALNE SRBIJE

U OPŠTINI Bujanovac živi 38.300 stanovnika, u Preševu 29.600, dok ih je u Medveđi 7.442. Stanovništvo ove tri opštine na jugu centralne Srbije izbrojala je posebna komisija, jer su Albanci odbili da se izjašnjavaju na poslednjem popisu koji je Zavod za statistiku radio 2011. godine. Zbog toga nema zvaničnih podataka o nacionalnoj pripadnosti žitelja.

Nezvanični podaci pokazuju da Albanci ovde svakako nisu dominantna većina. Tako je u Bujanovcu "klackalica". Srba ima 49 odsto, a Albanaca 51 procenat. U Medveđi je većina srpski živalj - 98 odsto, a u Preševu prednjače Albanci sa 95 procenata.

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković objašnjava, za "Novosti", da je urađena procena broja stanovništva kako bi mogla da se projektuju sredstva za opštine.

- U dogovoru sa Albancima, u komisiji su bili članovi OEBS, predstavnici ambasada SAD i EU, ekspreti iz SAD, Velike Britanije i Makedonije, kao i našeg Zavoda za statistiku. Oni su dali procenu broja ljudi, ali ne i koliko ima Srba, Albanaca, Roma i ostalih - objašnjava Stanković.S. S. R.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Слобода Србији и целој србадији!

24.08.2018. 15:49

Наравно, али једина територијална корекција између нас и наркоталибанских козо*еба је могућа само негде у околини атара Скадра и Драча....

Miris Ljubicice

24.08.2018. 16:10

Moguce je postici dogovor oko korekcija, al svi delovi Kosova moraju biti unutar Srbije.Tako su potpisale v i obavezale se sve velike sile i u tom kontekstu je napisana rezolucija 1244.

prellee

24.08.2018. 19:16

Bilo je i vrijeme da promjene stav. Sve se mjanja pa i granice.Uništili su granice EX-YU i onda ko granice svetinja, Dugo su bili neozbiljni i nedosljedni.

aaaa

24.08.2018. 20:31

moramo da shvatimo da albanci nisu nacionalna manjina i da su taj status dobili prevarom. oni su dosli na srbsku zemlju dakle oni su dosljaci, migracija, dijaspora. prema tome nikakva prava nemaju, nemaju pravo na svoja obelezija, skole, itd...ako predstavljaju opasnost po gradjane mogu biti proterani, dakle resavamo pitanja albanaca kod nas i kako kaze usnica zamislite sta bi bilo da svi oni dobiju coveka u vladi pa ne mogu jer su DIJASPORA.. ovo sve pise u medjunarodnom pravu... a nasi cute

tamnavac

24.08.2018. 21:28

Bolton je ogorceni protivnik tompusove administracije i zahtevao totalne garancije za srbe i manastire a da sever pripadne srbiji.Utemeljivac nove administracije velecasni Herr Henri Kisinger koga srbi treba da proglase za sveca bio je jos 93- jos ostriji u zastupanju srbskih interesa i to je sve ponovio i pre dve godine.Zahvaljujuci Melanijinom suprugu Trumpu srbija i srbi mogu doziveti renesansu i drzava mora dati sve od sebe da to materalizuje.Sad ili nikad.....

Vatro Marx

24.08.2018. 21:53

Nema na svijetu to ce krojiti sudbinu Kosmetu, Amerikanci mozete nagadjati i pretpostavljati Srbiji pripada Kosmet .

Nuclear Vlasta

24.08.2018. 22:05

А зашто би се САД противиле промени граница ? Нису њене (границе), такође од тога имају користи.

Miske BG

24.08.2018. 23:38

Tako je to kad prihvatis ''razgranicenje'' neprijatelji su odma uvideli slabost drzave koja daje teritoriju i kocka se njome na izvolte i hoce da vide dokle mozemo da idemo u prodaji i predaji. E moj narode srpski..