Dačić: Samit da pokaže da je tema proširenja aktivna

Tanjug

08. 07. 2018. u 21:02

Suština predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu jeste da se, osim dogovora o konkretnim projektima o razvoju ekonomskih i političkih odnosa u regionu, pokaže da je tema proširenja EU još uvek aktivna, kaže Dačić

Дачић: Самит да покаже да је тема проширења активна

Ivica Dačić
Foto: Tanjug

Suština predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu jeste da se, osim dogovora o konkretnim projektima o razvoju ekonomskih i političkih odnosa u regionu, pokaže da je tema proširenja EU još uvek aktivna i da je na njenoj agendi, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da će sutra, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nebojšom Stefanovićem, održati sastanke sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova, a da će nakon toga uslediti i centralni samit premijera sa šefovima država i vlada nekih zemalja EU.

"Centralna stvar samita je da je što je pitanje pokrenuto i što se uopšte neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU", rekao je ministar za RTS.

Zahvalnost na inicijativi, ističe, dugujemo nemackoj kancelarki Angeli Merkel.

Srpski ministar spoljnih poslova poručio je uoči samita i da postoje različiti stavovi i da se iznose idelje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.

Pročitajte još - Dačić na sastanku šefova diplomatija Z. Balkana u Londonu

"Tako da je, u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguce pristupanje", poručuje Dačić.

On je rekao i da se Velika Britanija trudi da se ovogodišnji samit ne odnosi samo na ekonomiju ili povezivanje, već i da se pokrenu neke političke teme, kao što je pomirenje u regionu, nestala lica...

Dačić je podsetio da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.

Nakon ministarskog sastanka u ponedeljak, u utorak će se održati sastanak premijera svih balkanskih država.

Na Samitu će, pored ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, učestvovati i države clanice EU koje učestvuju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Slovenija i Hrvatska).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije