Dačić na sastanku šefova diplomatija Z.Balkana u Londonu

Tanjug

08. 07. 2018. u 10:42

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovaće sutra na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu

Дачић на састанку шефова дипломатија З.Балкана у Лондону

Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovaće sutra na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu.

Na Samitu će, pored ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, učestvovati i države članice Evropske unije koje učestvuju u aktivnostima u okviru "Berlinskog procesa" (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Slovenija i Hrvatska).

Kako je saopštilo resorno minstarstvo, sastanak ministara spoljnih poslova sastojaće se iz dva dela - panel diskusije sa mladima sa Zapadnog Balkana (Question Time) i plenarne sesije.

U okviru plenarne ministarske sesije, Dačić će predstavitie prioritete Beograda u regionalnoj saradnji, kao i činjenice o napretku koji je ostvaren u reformskim procesima i napretku Republike Srbije na putu evropskih integracija.

Predviđena je i diskusija o problemima nasleđa i izveštavanja o bilateralnim problemima, pitanjima od značaja za bezbednost regiona, kao i pitanjima migracija, u kojoj će šef srpske diplomatije aktivno zastupati interese Republike Srbije.

Ministar Dačić prisustvovaće i parafiranju Sporazuma o sedištu Sekretarijata Transportne zajednice, koje će biti u Beogradu, što je jedan od konkretnih rezultata postignutih nakon prošlogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu.


Tokom boravka u Londonu, na marginama Samita, ministar Dačić imaće i brojne bilateralne susrete, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Само питам

08.07.2018. 12:48

Шта ће он тамо кад је то за шефове западног Балкана (Хрватска и Словенија)? А и да је за шефове централног Балкана, боље би било да он и Вулин виде шта ће даље са местом посматрача у ОДКБ, а Вучић и Брнбарић да започну преговоре са ШОС, ЕАЕУ, БРИКС...