TV duel ili tužba

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona

09. 12. 2016. u 17:30

REAGOVANJE - Upravo je Štrpčev "Veritas" radio protiv interesa proteranih Srba

ТВ дуел или тужба

SAVO Štrbac se u autorskom tekstu objavljenom u "Večernjim novostima" 29. novembra 2016. pod naslovom "Koga predstavlja Linta" svom silinom obrušio na mene lično i organizaciju Savez Srba iz regiona čiji sam predsednik. Problem je nastao onoga trenutka kada sam jedini javno i jasno osudio sramnu i ponižavajuću nagodbu koju je grupa krajiških Srba iz SAD sklopila pred Federalnim sudom u Čikagu uz aktivnu podršku Save Štrpca. Zbog toga Štrbac koristi provereni metod - napad je najbolja odbrana.

Nije tačna tvrdnja Sava Štrpca da sam ja predsednik Srpskog demokratskog foruma. Na čelu ove organizacije je od aprila 2014. gospođa Smiljana Bjelivuk, što se lako može proveriti na sajtu Agencije za privredne registre. Isto tako veoma je ružno što se Savo Štrbac s ponižavanjem odnosi prema aktuelnom predsedniku Koalicije udruženja izbjeglica Mili Šapiću, jer se tobože bavi rasturanjem mesečnika "Srpsko kolo", jedinog lista pisanog ćirilicom na ijekavici u Srbiji. Štrpcu je veoma godilo kada je taj list prenosio aktivnosti Veritasa. Međutim, u aktuelnom broju zasmetao mu je tekst u kome je izneta istina o sramnoj i ponižavajućoj nagodbi koju je, uz aktivnu podršku Save Štrpca, sklopila grupa Srba iz SAD pred Federalnim sudom u Čikagu. Članak je najvećim delom sastavljen od njegovih citata iz intervjua i autorskih tekstova objavljenih u srpskim medijima. Hronološki je razotkrivena nečasna uloga Save Štrpca u vezi s nagodbom kojom je prevareno više od 200.000 Krajišnika proteranih tokom zločinačke akcije Oluja.

Štrbac zamjera zašto na sajtu Saveza Srba iz regiona nema popisa članica. Savez Srba iz regiona je udruženje koje okuplja građane koji prihvataju naš program, a ne druga udruženja ili organizacije. Takođe, Savez Srba iz regiona pojavljuje se na konkursima čija su pravila jednaka za sve, baš kao i udruženje Save Štrpca "Veritas" ili bilo koje drugo udruženje. Tačno je da se na istoj adresi, osim Saveza Srba iz regiona, nalaze Srpski demokratski forum i Koalicija udruženja izbjeglica. Glavni razlog jeste činjenica da nijedno od navedenih udruženja ne može samostalno da obezbijedi sredstva za plaćanje kirije i druge komunalne troškove.

S druge strane, Štrbac licemerno prećutkuje da udruženje "Veritas" na čijem je čelu već dugi niz godina potpuno besplatno koristi tri velike kancelarije koje je dobilo od bivše vlade Mirka Cvetkovića. Na istoj adresi iz razumljivih ekonomskih razloga deluje još nekoliko udruženja. Međutim, postavlja se pitanje zbog čega se država prema Veritasu odnosi kao majka, ustupajući mu besplatan prostor, dok se prema ostalim udruženjima ponaša kao maćeha, jer moraju da plaćaju kiriju po ekonomskim cenama za svoj prostor.

Tačno je da sam januara 2012. u ime Koalicije udruženje izbjelgica, čiji sam predsednik bio do novembra 2015, potpisao Sporazum o saradnji sa Srpskom naprednom strankom. Glavni razlog je činjenica da je tadašnji režim Borisa Tadića odbio da podrži Peticiju izbeglih i prognanih Srba koju je 2011. potpisalo preko 70.000 oštećenih građana. U Peticiji je navedeno 12 nerešenih problema proteranih Srba i upućen je apel Evropskoj uniji da ne zatvori pregovore sa Hrvatskom o poglavlju 23. LJudska prava i pravosuđe dok te zahteve ne reši.

Nažalost, u to vreme jedino izbegličko udruženje koje nije potpisalo Peticiju je Štrpčev "Veritas" koji se nalazio na platnom spisku režima Borisa Tadića i podržavao njegovu politiku lažnog pomirenja preko leđa stotina hiljada proteranih Srba. Upravo je "Veritas" radio protiv interesa proteranih Srba i olakšao režimu Borisa Tadića da odbije podršku Peticiji. Takva politika je Hrvatskoj omogućila ulazak u EU a da nijedan problem prognanih Srba nije rešen. Postavlja se logično pitanje kako je moguće da je 101 udruženje i preko 70.000 proteranih Srba svojim potpisom dalo punu podršku Peticiji izbeglih i prognanih Srba a to jedino nije učinilo udruženje "Veritas" Save Štrpca.

Umesto da odgovori na konkretna pitanja u vezi sa sklapanjem sramne i ponižavajuće nagodbe, Štrbac besmislenim piskaranjem po štampi, iznošenjem laži i blaćenjem mog imena pokušava da pobjegne od odgovornosti i sakrije da je učestvovao u velikoj prevari više od 200.000 protjeranih Krajišnika u vezi sa sudskim procesom u Čikagu.

Zato javno pozivam Štrpca na TV duel, da sučelimo stavove i iznesemo konkretne dokaze o navedenoj i ostalim temama. Ukoliko to ne želi, kao vrsnom pravniku dajem mu priliku da podigne tužbu za klevetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Милан Котроман

09.12.2016. 19:30

Вама Линта би се морало позабавити Тужилаштво и БИА, као лицем које је више пута наступало као агент неоусташке владе Хрватске са којом сте потписали и уговор и анекс уговора на више од 45.000 евра да за њих лобирате међу Србима избеглим из Хрватске, као што сте и појављивали као члан хрватске делегације са Јадранком Косор у Швајцарској, против владе Републике Србије. Срам вас било.

Darko

09.12.2016. 20:17

Svaka čast gospodine Linta. Veoma hrabar stav koji ne bi mogao da iznese neko ko nešto krije. Vjerujem da će advokat presaviti tabak jer njegova je suijeta toliko velika da će teško izaći na TV duel.