“Berberin” će odugovlačiti suđenje, jer se “hrani” pažnjom koju izaziva: Delimično priznaje krivicu, poziva se na neuračunljivost

D. ALIHODžIĆ

utorak, 16. 06. 2020. u 20:03

“Берберин” ће одуговлачити суђење, јер се “храни” пажњом коју изазива: Делимично признаје кривицу, позива се на неурачунљивост
Pripremno ročiše u Nišu Ninoslavu Jovanoviću za otmicu maloletne M. K.(12), pokazalo u kom pravcu bi postupak mogao dalje ići. Izjasnio se da je bio u stanju pomućene svesti

NINOSLAV Jovanović (47), poznat kao "malčanski berberin", na pripremnom ročištu delimično je priznao krivicu za otmicu i zlostavljanje maloletne devojčice iz niškog naselja Suvi Do, ali je i zatražio ponovno psihijatrijsko veštačenje jer se poziva na neuračunljivost. Navodno se, pred većem Višeg suda u Nišu, izjasio da je bio "pomućene svesti" kada je 20. decembra prošle godine kidnapovao maloletnu M. K. (12).

Suđenje Jovanoviću, koji je posle višednevne potrage uhapšen 5. januar, zatvoreno je za javnost, glavni pretres zakazan je za 8. jul. Za razliku od prethodnog ročišta, Jovanović je u utorak uveden u zgradu suda na sporedni ulaz kako novinari ne bi mogli da ga snime.

Roditelji devojčice, koji su u utorak bili u sudnici, pridružili su se krivičnom gonjenju optuženog.

- Optuženi je svestan krivice, ali ne pokazuje kajanje i očigledno je dobro pripremljen za suđenje - rekao je Robert K., otac devojčice koju je Jovanović oteo i skrivao se sa njom po napuštenim kućama u okolini Niša.

Devojčicina majka Aleksandra K. kaže da je sve vreme pokušavala da uhvati pogled optuženog:

- Nije smeo da pogleda u našem pravcu. Videla se arogantnost na njegovom licu. Očekujemo da dobije maksimalnu kaznu, kako se više nikada ne bi ponovilo ono što je doživelo naše dete.

Devojčicu je slučajno pronašao meštanin Pasjača u blizini Malče, ali je Jovanović tada uspeo da pobegne. Uhapšen je 5. januara na malčanskom groblju, u blizini svoje kuće.

Optužnica protiv njega je podignuta krajem marta. Zbog zaštite interesa oštećene, nije saopštena kvalifikacija dela koja mu se stavljaju na teret. Međutim, Jovanović se, kako saznajemo, žalio na optužnicu, negirajući da je devojčicu zlostavljao na način kako je to opisano u optužnici, što je Apelacioni sud odbacio.

Za dela za koja je optužen, Jovanoviću preti najmanje deset godina zatvora, do doživotne robije.

Jovanovićev branilac je osporio neuropsihijatrijsko veštačenje svog branjenika u delu o uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnih dela, ali se nije protivio ostalim dokaznim predlozima tužilaštva.

"HRANI" SE PAŽNjOM KOJU DOBIJA

"MALČANSKI berberin" je 22 godine proveo iza rešetaka zbog silovanja i otmica devojčica i žena. Nadimak je dobio po selu Malča iz kog je rodom i po bolesnoj potrebi da svoje žrtve prvo ošiša, a potom siluje. Oni koji ga poznaju iz prethodnih sudskih postupaka kažu da će pokušati da što više odugovlači proces.

- Zna da ga čeka višegodišnja robija i da nema šta da izgubi, a sa druge strane njega "hrani" pažnja koju dobija tokom suđenja. On uživa u tome jer je takva ličnost - otkriva nam izvor iz pravosuđa.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

McMilan

16.06.2020. 22:43

Ne znam, al od njega nikad čovek.I sad će da ga leče godinama u zatvoru i ne garantuju da kad izadje neće opet nešto da uradi. Pritom, šta se bre odugovlači, tamnica šest meseci, i ima da se seti i prvog rodjendana.

драгана

17.06.2020. 00:36

Ovo čudoviste je nepopravljivo i ne sme se više nikada naći na slobodi.

Sima Simic

17.06.2020. 08:33

Треба вратити смртну пресуду. Зашто да овакве непоправљиве зликовце хранимо 40 година о нашем трошку?

Mama Mia

17.06.2020. 09:52

Zar ne postoji tzv. "skraćeni postupak"? Je li Jovanovićev branilac postavljen po službenoj dužnosti? Kako sud može da dozvoli to "odugovlačenje postupka", obzirom na istorijat njegovih zlodela? Niko iz pravosuđa nema "petlju" da skrati postupak, zatvori manijaka doživotno, jer je apsolutno sigurno da će delo ponavljati dokle god je živ, a slobodan. Pa, nadam se doživotnoj robiji bez mogućnosti amnestije. Da, i 100 udaraca bičem dnevno, za svaku žensku osobu kojoj je uništio život.

драгана

17.06.2020. 12:35

@Mama Mia - Bravo za komentar.Bez obzira što je odležao kazne za ranija nedela,sav istorijat njegivih nedela treba imati u vidu.