Suđenje Zoranu Marjanoviću za ubistvo supruge Jelene Marjanović na nasipu u Borči 2. aprila 2016. godine nastavljeno je danas u Palati pravde.


Sudski veštaci Zoran Stanković i Milan Kunjadić prvi put su svedočili pred Višim sudom u Beogradu o dokazima na osnovu kojih je utvrđeno da je pevačica Jelena Marjanović ubijena 2. aprila 2016. u kanalu pored nasipa u Crvenki, a ne na nekom drugom mestu, kako se u javnosti tokom istrage spekulisalo.


Oni su govorili o povredama nanetim u kanalu, njenoj odeći, oružju i dokazima koji su pronađeni.

- Sve povrede nanete Jeleni imaju elemente zaživosti što znači da su nanete dok je bila živa. Povrede su nastale jedna zna drugom u relatino kratkom vremesnkom periodu. Prve povrede nastale su kada je na sebi imala gornji deo trenerke, povrede ruke i jedna povreda na zadnjem temenom delu od 18 milimetara. Prvi udarac koji je zadobila u teme desio se kada je imala kapuljaču na glavi, od 18 mm, probojno nagnječenje. Udarena je šiljatim delom oruđa koje ima dva šiljka. U tom trenutku Jelena i napadač su se nalazili na istoj podlozi, u uspravnom ili polusavbijenom položaju, ona mu je bila okrenulta leđeima. Nakon toga, Jeleni je naneto 8 povreda od kojih su 4 povrede se vidi razdvojeno moždano tkivo, svi su naneti istim oružjem. Te povrde su u obliku latiničnog slova L, ipsilon.

Zbog odsustva krvi u vodu može se sa sigurnošću tvrditi da se tokom nanošeja ovih povreda ona lnalazila u vodi, a on iza nje. Stanković je dodao da je jelena zadobila i lakše telesne povrede. U pitanju su oguljotine kože, krvni podlivi koji su mogli biti naneti udarcem šakom ili prolaskom kroz šiblje.


Ono što je jako bitno je da na je desnoj šaci pokojne Jelene, gde je ona imala odbrambene povrede, imala krvni podliv. Sigurno je pokušala da se brani šakom da bi zaštitila svoje telo od udarca.


Govoreći o mestu gde je Jelena ubijena, Stanković je rekao da sa sigurnošću može da tvrdi da su povrede nanete na mestu gde je ona i pronađena.


- Utvrdili smo da je u plućnim krilima su pronađene grančice, mulj, i u želucu je isto pronađen sadržaj, strana tela biljnog porekla koja ukazuju da je bila živa na mestu gde je pronađena jer je udisala tečnost iz kanala.


O tome koliko je telo bilo u vodi, Stanković kaže da su prsti na šakama i stopalima bili naborani i da je pokojna Jelena u vodi provela najmanje 5-6 sati, a moguće i više.


Smrt je nastupila nagnječenjem moždanog tkiva i prelom lobanje.


On je dodao da je gornji deo trenerke pronađen u blizini kanala, rukavi okrenuti, što znači da joj je skinuta verovatno.


Veštak je govorio i o krvi koja je pronađena na grani u blizini mesta gde je Jelena nađena. U pitanju je Jelenina krv, ali veštak kaže da je ona na granu najverovatnije naneta rukom napadača.


Sudija je Stanokovića pitala o psima tragačima i pronalasku Jeleninog tela, na šta je on rekao da je telo pokojne Jelene bilo potisnuto ispod površine vode i da ga je zato bilo teško uočiti.


Sudija je takođe pitala da li postoji mogućnost da je Jelenino telo bilo u vodi 20 sata, na šta je on odgovorio:

- Ne postoji aparaturea kojom bi se moglo utvrditi da li je telo bilo u vodi 6, 10 ili 20 sati. Kao što sam rekao, najmanje 5 ili 6 sati, a najviše 10 sati.


Govoreći o povredama, Stanković je izjavio da su u pitanju teške telesne povrede, opasne po život i da je samo jedna takva povreda mogla da dovede do gubitka svesti i smrti osobe i smrt je kod Jelene nastupila veoma brzo, prenosi Telegraf.


- Postoji trag klizanja u kanalu gde je pronađena, moguće da je Jelena pokušala da izađe iz kanala.


Što se napadača tiče, velika je verovatnoća da je bio desnoruk.

- On je imao jake emocije s obzirom na brojnost, intenzitet i lokalizaciju povreda. To ukazuje na njegovo stanje i da li je u pitanju ljubav, mržnja, osveta, ne mogu da kažem.