Zahtevi Apelacionom sudu o Darku Šariću: Tužilaštvo traži veće kazne, odbrana predlaže novi pretres

N. B.

26. 02. 2020. u 22:22

Захтеви Апелационом суду о Дарку Шарићу: Тужилаштво тражи веће казне, одбрана предлаже нови претрес
Sednica apelacije po presudi Darku Šariću za trgovinu drogom: Tužilaštvo je podnelo žalbu tražeći povećanje kazne za sve, osim za svedoke saradnike. Šarićevi branioci traže otvaranje pretresa i ukidanje pritvora

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal u žalbi koju je uložilo na prvostepenu presudu Darku Šariću i ostalim okrivljenima za trgovinu više od pet tona kokaina, traži od Apelacionog suda da svima koji su osuđeni poveća kazne, a osudi one kojima je izrečena oslobađajuća presuda. Žalba jedino nije podneta u odnosu na kaznu koja je izrečena trojici svedoka saradnika.

Zamenik tužioca, Saša Ivanić, u sredu je u nastavku sednice Apelacionog suda, na kojoj se razmatraju žalbe na odluku Specijalnog suda, istakao da je sud tačno utvrdio da je Šarić učestvovao u švercu kokaina, ali da kazna od 15 godina zatvora, na koliko je osuđen, nije odgovarajuća, već da treba da bude veća. Ivanić smatra da je pogrešna odluka suda da Šarić i ostali budu osuđeni po starom, blažem zakonu, iako je 2009. godine donet novi zakon, stroži od do tada važećeg. Tome u prilog je naveo da su okrivljeni krivična dela vršili sve do oktobra 2009. godine, čime potkrepljuje svoj zahtev.

- Prema stavu tužilaštva, niko ne može da zadrži protivpravnu imovinsku korist - rekao je Ivanić. - Zbog toga bi trebalo da im se oduzme najmanje 54 miliona evra, što je minimalan iznos, koju su okrivljeni zaradili prodajom narkotika.

Sa druge strane, jedan od Šarićevih branilaca, advokat Radoslav Baćović je u svojoj žalbi, tražio da se pred Apelacijom otvori glavni pretres i donese oslobađajuća presuda. Takođe je tražio i da se njegovom klijentu ukine pritvor. Naveo je da se u presudi ne navodi kome je i kako Darko Šarić davao naloge, koga je, kako i u kom novčanom iznosu "finansirao", sa koliko novca, kada je i gde "osmislio plan" za organizovanje grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

esb-puerto@arcor.de

27.02.2020. 00:44

Samo 15 godina za šverc 5 tona kokaina ?? Jel može da se promeni ustav u ovoj državi gde nadležnost nad sudijama ima isključivo državni vrh ? Ovi koji su doneli presudu , ili su totalno poludeli ili podmićeni. Dodajte 0 kod broja 15 , onda znamo da ste čisti.