Nagovarao me da uzmem test: Radnici štamparije Politika A. D. svedočili na suđenju za krađu maturskih zadataka

S. J. M.

11. 12. 2019. u 22:21

Наговарао ме да узмем тест: Радници штампарије Политика А. Д. сведочили на суђењу за крађу матурских задатака

Igor Stamenković, foto K.Mihajlović

Nemanja Lončar izneo optužbu na račun Igora Stamenkovića, kome se sudi

DOK su se štampali testovi Igor mi je prišao i rekao da uzmem test. Odbio sam i na prvoj pauzi sam to ispričao šefu Aleksandru Poprečici. On mi je odgovorio: "Šali se." Posle smo nastavili rad.

Ovo je u sredu u Višem sudu na suđenju Igoru Stamenkoviću, optuženom da je u junu ukrao test iz matematike za malu maturu i poslao ga sinu koji je završavao osmi razred, ispričao pomoćni radnik u "Politikinoj" štampariji Nemanja Lončar.

On je kazao da je posle nekog vremena došlo do zastoja mašine za štampanje, jer se papir zaglavio i da je tad izašao u dvorište da popuši cigaretu, dok majstori reše problem:

- Utom je izašao i Igor sa belim papirom u ruci. Rekao mi je da mu je muka i da ide u toalet da povraća i da budem tu, ako neko treba da se vrati nazad, u pogon za štampanje. Kada se Igor vratio bio je prebačen na drugu mašinu, gde su se štampali kombinovani testovi.

Na pitanje Stamenkovićevog branioca da li je moguće da mu je Igor u šali rekao da uzme test, a da on to nije tako shvatio, jer nisu često radili zajedno, Lončar je odgovorio da je moguće.

On je ispričao i da u štampariji nisu mogli da koriste mobilne telefone, da ih je policija pretresla kada su ušli u pogon gde se štampa, ali je na pitanje sudije odgovorio i da je bilo moguće da se telefon ostavi u dvorištu ili toaletu, koji je u upravnoj zgradi sa druge strane dvorišta.

PROČITAJTE JOŠ:
Marija B. i njen dečko opljačkali Goricu Popović? Iz kuće odneli sve što im je palo pod ruku

Lončar je kazao i da ne postoji mogućnost da neko uzme deo testa ili papir pre nego što on izađe iz mašine. Odštampane su ih stavljali u poseban kavez odmah pored, kao i škart. Kazao je da se test mogao uzeti samo sa štoserice kad izađe iz mašine, ali svuda oko njih je bilo obezbeđenje.

Na suđenje su pozvani supruga i petnaestogodišnji sin optuženog, ali su oni iskoristili svoje zakonsko pravo da ne svedoče.


PRONAŠLI VIŠAK KESA

POMOĆNIK direktora štamparije Zoran Solarov svedočio je da su štampanje obezbeđivala četiri policajca, tri radnika obezbeđenja i jedan iz BIA u civilu. Objasnio je i proceduru pakovanja testova na palete, koje se u pratnji policije nose na pakovanje, gde se testovi stavljaju u sigurnosne kese sa bar-kodom.

Na pitanje branioca da li ga je Slavica Pešić obavestila da je u Školskoj upravi Voždovac postojao višak kesa sa 20 testova iz srpskog, po pet iz matematike i kombinovanog, kao i jedna prazna kesa, neočitanih bar-kodova i bez evidencije, Solarov je rekao da ga je zvala, rekla da ima problem, ali se ne seća šta je bilo sporno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije