UNUKA ZLIKOVCA IZ KNjAŽEVCA: Pobegla sam sa bebom, hteo je i nju da ubije

Lj. TRIFUNOVIĆ

sreda, 17. 07. 2019. u 08:02

УНУКА ЗЛИКОВЦА ИЗ КЊАЖЕВЦА: Побегла сам са бебом, хтео је и њу да убије

Devojčica A. R. / Nenad Ronić

Ispovest jedanaestogodišnje A. R., unuke Nenada Ronića (63), koji je osumnjičen za masakr u Knjaževcu. Majka je mom bratu Ivanu držala glavu, a on je samo rekao: "Gotov sam, molim te, čuvaj mi sina"

ROMANA mi je dala svog sina, starog tek dve nedelje, i kazala mi da se sakrijem. Sa bebom sam utrčala u kuću i dok su u dvorištu odjekivali hici, čula sam dedu kako viče: "Gde je ono derište, da i njemu presudim". Sigurna sam da bi i mene i mog malog bratanca ubio... A onda sam izašla napolje i videla majku kako u krilu drži glavu mog brata Ivana. Rekao je: "Mama, ja sam gotov. Molim te, čuvaj mi sina". Onda je samo sklopio oči. Znala sam da je preminuo.

Ovako, za "Novosti", priča A. R. (11), čijeg je oca Jastreba Asanovića (38) i rođenog brata Ivana Ronića (19) hicima iz automatske puške marke "zastava AK 70" ubio deda po majci Nenad Ronić (63), koji je tom prilikom teško ranio i svog unuka Benjamina Ronića (15) i snahu Romanu Asanović (19).


PROČITAJTE JOŠ:
KAKO SE DOGODIO MASAKR U KNjAŽEVCU: Sve bi ih pobio da mu nisam oteo pušku

- Deda je predveče došao kod nas u kuću i pitao moju majku Moniku zašto je Ivan ubio svog brata od ujaka K. R. Mama mu je kazala da ga je neko slagao, ali deda nije hteo ni da čuje. Kazao je da ćemo ga zapamtiti - kaže A. R.

Nenad je seo u auto, i ubrzo se vratio držeći pušku u rukama.

- Činilo mi se da je pijan. Sa oružjem je išao ka našoj kući. Moja majka Monika je stala ispred njega i kazala mu da ne čini to, jer je K. R. živ. Međutim, deda je nije slušao, već je prosiktao: "Moj unuk je mrtav, a sada ću ja vas da pobijem". Onda je počeo da puca.

Kako kaže ova devojčica, prvi rafal je pogodio njenog oca Jastreba, koji je, od zadobijenih povreda, preminuo na licu mesta.

Rodbina, komšije i prijatelji ispred kuće ubijenih

- Tada je moja majka skočila na dedu i pokušala da mu otme oružje - nastavlja A. R. - U tom trenutku, Romana mi je dala svog sina, starog tek dve nedelje, i kazala mi da se sakrijem u kuću, što sam i učinila.

Za to vreme Nenad se borio sa ćerkom, koja je pokušavala da mu otme oružje, ali je pomahnitali čovek bez prestanka pucao.

- Pogodio je Ivana - priča devojčica. - Zatim je u noge upucao Benjamina, a na kraju je ispalio hice u Romanu.

U međuvremenu, komšija Miloš Stefanović je uspeo da savlada pobesnelog Nenada i otme mu oružje. Devojčica je, sa bebom u rukama, tek tada sišla u dvorište. Kako se ispostavilo, Nenad je hicima iz "AK 70" pogodio Benjamina u noge, dok su Ivanovoj supruzi Romani meci zakačili bubreg i plućnu maramicu. Oboje su prebačeni u Kliničko-bolnički centar u Nišu, gde je otišla i Monika da vidi kako su joj sin i snaha.

- Da nije bilo Miloša, deda bi ubio i mene i bebu i moju mlađu sestru, sigurna sam u to - jeca A. R.

U domu Asanovića u utorak su se čuli vriska i lelek. Rodbina i prijatelji su oplakivali Jastreba i Ivana, spremajući se za današnju sahranu.

- Ovo neće ovako da se završi - kazali su nam Jastrebovi rođaci. - Monikin svekar treba da stigne iz Nemačke i zato je sahrana pomerena za sredu. Ali, ovako, sigurno je, neće da se završi. Ne može policija doveka da čuva Nenadovu kuću.

Ubijeni: Jastreb Asanović i Ivan Ronić

Jedan od rođaka nam je kazao da je Ivan, nakon što ga je deda upucao, bio u životu još 45 minuta.

- Zvali smo Hitnu pomoć, ali su oni na lice mesta stigli tek nakon sat vremena - ogorčeni su rođaci. - Nakon toga, samo su mogli da konstatuju njegovu smrt, a možda bi Ivan, da su stigli na vreme, još bio živ.

PRIJAVLjIVALI GA ZBOG PIŠTOLjA

ROĐACI kažu da je, nakon masakra, usledio uviđaj, koji je potrajao nekoliko sati i koji je izazvao veliko uznemirenje kod rodbine.

- Svi smo znali da je Nenad prek čovek, kome je malo falilo da se posvađa i da se potuče - dodaju rođaci. - Prijavljivali smo ga da ima pištolj, kao i da je kolima pokušao da ubije Jastrebovog dedu. Ne možemo da verujemo da organi reda nisu znali da ubica ima automatsko oružje, jer se takva puška ne kupuje na pijaci.


PROČITAJTE JOŠ:
NOVI DETALjI MASAKRA U KNjAŽEVCU: Posle svađe, osumnjičeni uzeo pušku i počeo da puca - ubio zeta i unuka, dvoje ranio!

PRIZNAO DELO, DOBIO PRITVOR

OSUMNjIČENI Nenad Ronić u utorak je saslušan u tužilaštvu zbog sumnje da je počinio teško ubistvo. Kako saznajemo, on je priznao delo za koje se tereti, a sudija mu je odredio pritvor do 30 dana. Puška kojom je počinjen zločin je bila u ilegalnom posedu, pa mu se na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije