Nazire se kraj štrajka u “Pošti Srbije”: Vlada u petak izlazi sa ponudom

J. Ž. S.

05. 12. 2019. u 10:28

Назире се крај штрајка у “Пошти Србије”: Влада у петак излази са понудом

Foto Pres služba Pošte Srbije

Sindikati tvrde da ne stoje iza obustave rada, a rukovodstvo preduzeća se poziva na zakon

POVIŠICA od deset odsto u 2020, koju su u sredu predložili v. d. direktora "Pošte" Mira Petrović i potpredsednik Vlade Nebojše Stefanovića, nije prihvatljiva za deo radnika ovog javnog preduzeća koji se nalazi u štrajku. Zato će se sutra u devet časova održati sastanak sindikata "Pošte" i čelnika Vlade Srbije.

Pročitajte još: Radnici "Pošte" su u štrajku: Ko stoji iza protesta?

Petrovićeva i Stefanović su nezadovoljnim radnicima, koji su se samoorganizovali u štrajk mimo njihovih sindikalnih organizacija, obećali osim uvećanja zarada i unapređenje materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima.

- Planirano je uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. u martu 2020. godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za ovu godinu. Sve je usklađeno sa finansijskim mogućnostima preduzeća u ovom trenutku i održivim poslovanjem - stoji u saopštenju "Pošte".

Pročitajte još: Šalješ paket, daj ličnu kartu: Pooštren zakon, anonimnosti odzvonilo

Radnici tvrde da ova ponuda nije ništa novo i da je ista bila na stolu još 29. novembra. Zato su poštari i nastavili štrajk, a koliko pošta nije radilo niko nije imao zvaničan podatak. Sindikati tvrde da nemaju informacije jer ne stoje iza ove obustave rada. Osim šaltera, stali su poštanski preradni centri i stopirano je slanje pošiljaka širom zemlje. Građani ih mogu predati u filijalama, ali im se ne može garantovati vreme isporuke.

U Novom Sadu u sredu su bili otvoreni samo šalteri u tržnim centrima, a slično je i u ostalim gradovima u Srbiji - Jagodini, Boru, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Kikindi, Nišu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Lazarevcu, Zaječaru, Valjevu, Zrenjaninu, Požarevcu....


U ZEMUNU OD PONEDELJKA RADNICI


"Pošte" u Glavnom distributivnom centru u Zemunu stupili su u štrajk u ponedeljak uveče zbog nezadovoljstva najavljenim povećanjem plata. Vlada, kažu radnici, nije ispoštovala ni 30 odsto dogovora koji je napravljen još u martu. Oni, između ostalog, traže ukidanje v. d. stanja i izbor novog direktora preduzeća.

Kako nezvanično saznajemo, svi oni koji su štrajkovali biće kažnjeni odbijanjem od plate 1.500 dinara. To potvrđuje i informacija o "obavezi postupanja u vezi sa aktuelnim prekidom rada", koju je menadžment u sredu prosledio svim rukovodiocima službi i upravnicima pošta u Srbiji.

- U obavezi ste da sve zaposlene u organizacionoj jedinici u kojoj rukovodite podsetite na obavezu da postupaju po zakonu, u skladu sa internim aktima preduzeća i ugovorom o radu koji su potpisali - stoji u informaciji. - Aktuelni prekid rada je nezakonit i nije prijavljen u skladu sa Zakonom o štrajku, čime se ugrožava minimum procesa rada, zbog čega mogu nastupiti nesagledive posledice za preduzeće, a svi zaposleni će biti sankcionisani.

Dalje se navodi da su rukovodioci u obavezi da dostave direktoru imena radnika koji odbijaju da rade i da vode evidenciju časova rada, kojom će se utvrditi svaki izostanak sa radnog mesta, što će uticati na kasniju isplatu zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Pera

05.12.2019. 18:08

@Goran - 100Le pa ako vam je mala plata, što ne idete da radite kod tih istih privatnika? Aaa da, pa kod tih privatnika nema radnog vremena, odmora, ni dobiti od zarade (dividende).

Наивац из Ковачице

05.12.2019. 22:23

@Goran - @ Pera - ... Ааа, да, нема ни сендвича за "џ" из буџета, као што је то код тебе случај. И то не за било какав рад, већ за најобичније latinicarsko чвакање по тастатури.

Nataša

05.12.2019. 22:39

@Goran - Ma neće nas niko da ucenjuje! Mi nismo na budžetu već uplaćujemo u budžet 75% svoje godišnje dobiti! Svoje plate zarađujemo sami svojim krvavim radom! Tako da je pošta naša i zato ne idemo kod privatnika! Ne tražimo tuđe nego svoje zarađeno! I da! Ovoga puta idemo do kraja!

Djoka

06.12.2019. 15:06

@Goran - Aaa, daaa, zato sad treba da propadne hiljade posiljaka, jer ste vi bitniji od obicnih gradjana koji tako zaradjuju za zivot. Ili kojima od te posiljke zavisi posao. Bravo, bravo.

Nina

09.12.2019. 11:34

@Goran - I oni su obicni gradjani. Da je malo pameti, da se držimo svi obicni zajedno, do ovoga ne bi ni došlo. Uostalom, tim ljudima svakako život zavisi od njihove zarade, tako da ste na istom

visnja

05.12.2019. 13:36

Sramota, vi ste nezadovoljni. taksisti nas urnisali danima i dobili nagradu, a radnike poste cete da kaznite.sramota, ljudi rade kao crnci, nema ih dovoljno, i za mizerne plate.

Lane

05.12.2019. 22:27

Ne mogu da saljem posiljke, PA ŠTA? Da je sreće da se svi borimo zajedno za svoja prava. Podrška radnicima pošte!

Srbistan

05.12.2019. 23:01

Nemam problem sto strajkuju,ali imam problem sa paketom koji je zarobljen i koji ce se zbog nepravilnog "cuvanja" pokvariti. Da su bar pristigle posiljke isporucili,pa posle nek rade sta hoce....

ivsn

06.12.2019. 05:21

Mene zanima ko će odgovarati za uništene pakete zbog štrajka,koi nije nigde unapred najavljen,kome se obratiti u tim slučajevima. Meni su zarobljeni 10 paketa cveća u pošti-koje će biti uništeno na ovom vremenu,zbog neisporuke. Kad počnu raditi,odnesu pakete primaocu on neprimi što je i logično,meni sledi paket nazad i dupla poštarina,,ko je u dobitku ja sigurno ne,paketi mi uništeni i poštarinu debelo da platim. A nisam jedini sa ovakvim i sličnim problemom.

Djole

07.12.2019. 09:20

@ivsn - Brate moj,zato stavljs vrednost paketa i pise se sta ima unutea.to je bas zbog toga ako se paket izgubi ili osteti.da mozes traziti odstetu.