Siniša Mali: Novac koji smo uštedeli vraćamo građanima

Novosti online

11. 09. 2019. u 10:27

Синиша Мали: Новац који смо уштедели враћамо грађанима

Foto: Printscreen

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da će u narednih nekoliko dana biti poznat tačan procenat povećanja plata u javnom sektoru i da se može očekivati veće uvećanje nego prošle godine
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da će u narednih nekoliko dana biti poznat tačan procenat povećanja plata u javnom sektoru i da se može očekivati veće uvećanje nego prošle godine.


„Mi želimo da se novac koji smo uštedeli što pre vrati građanima. Za par dana izaći ćemo sa predlogom povećanja plata u javnom sektoru. Ja sada u ovom trenutku mogu da kažem da će povećanje plata procentualno biti veće nego prošle godine, kada je bilo između 7 i 12 odsto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga, opet shodno tome što smo zaradili i prošli kroz teške ekonomske reforme“, istakao je Mali.


On je gostujući na televiziji Pink podsetio da i penzioneri, osim uvećanja od 1. januara 2020. godine između 5,1 i 5,5 odsto, mogu očekivati 5.000 dinara u decembru.


„To je način da vratimo građanima Srbije, i najstarijima i zaposlenima, a sve to je moguće na osnovu teških reformi koje je sproveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to je realizacija obećanja koje je on dao. Naravno da ćemo osetiti boljitak, a u decembru ćemo imati i prosečnu platu preko 500 evra. Na dobrom smo putu da iz godine u godinu povećavamo životni standard građana“, rekao je ministar.


Mali je naveo da je uvećanje minimalne cene rada fenomenalna vest i da je to još jedna potvrda reformi koje su započete, kao i da će se taj predlog u četvrtak 12. septembra 2019. naći na Vladi.


„Od 1. januara 2020. godine minimalna cena rada biće uvećana sa 155,3 na 172,5 dinara po satu. Kada se preračuna, reč je o uvećanju sa 27.022 na 30.022 dinara, što je za tri hiljade dinara više“, rekao je ministar.

PROČITAJTE JOŠ: Država podiže plate do 15 odsto


On je istakao da je reč o najvećem povećanju minimalne cene rada ikada, kao i da je u poslednjih devet godina gotovo duplirana, što je, kako je ocenio, veliki korak napred.


„Na ovaj način mi pokazujemo da brinemo o građanima Srbije, da povećamo njihov materijalni status, da se što pre približimo minimalnoj potrošačkoj korpi. Na ovaj način pokazujemo i kakva je naša ekonomska politika, a ovo radimo ne na osnovu nekih kredita, već na osnovu onoga što smo zaradili“, napomenuo je ministar.


Ministar je podsetio da treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu, iako je očekivan deficit, a koji za prvih osam meseci iznosi 46,6 milijardi dinara i napomenuo da su planirana uvećanja, plata, penzija i minimalne cene rada realna i moguća upravo zahvaljujući ovakvoj ekonomskoj politici koja se vodi.


Od sledeće godine planirano je dodatno smanjenje opterećenja privrede za jedan procenat, rekao je ministar i naveo da je to još jedno obećanje koje se ostvaruje, a da će gledati da pronađu način da dođe do još većeg smanjenja opterećenja.


„Trudimo se da budemo još konurentniji kroz rasterećenje privrede, a razmišljamo da rasterećenje bude još veće. Moramo da sačuvamo makroekonomsku stabilnost, ali ovo je prava slika rezultata politike koju vodimo. Drago mi je da su građani razumeli teške mere, drugu godinu zaredom povećavamo plate, penzije, minimalnu cenu rada“, istakao je ministar.


PROČITAJTE JOŠ: Minimalac 30 hiljada, a evo kada stiže jednokratna pomoć i koliko će biti povećanje penzija


Ministar je istakao da je sada inflacija stabilna i da se kreće do dva odsto, kao i da imamo stabilan kurs.

„Dakle lična potrošnja ide gore, prosečna plata i penzije idu gore, ali hoćemo još više, nismo zadovoljni, hoćemo još više da povećavamo, ali moravo da budemo vredni, da više proizvodimo i da izvozimo“, rekao je ministar.


Mali je napomenuo i da su planirana izdvajanja od preko 12 milijardi evra za investicioni plan koji će biti realizovan u naredne četiri godine.

„Želimo da preko državnih investicija završimo vodovodne i kanalizacione mreže, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, puteve, a to dodatno treba da podstakne rast naše ekonomije. Koliko će naša ekonomija rasti, zavisi od lične potrošnje, ali i od domaćih i stranih investiicja“, naveo je on.


Ministar je zaključio da je sada cilj da nam stopa rasta do kraja godine bude veća od 3,5 odsto, kao i da Vlada Srbije nastavlja da se bori da nađe novac za dodatna povećanja, odnosno rast životnog standarda građana, kako bi se brže napredovalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

Branko

11.09.2019. 10:56

Država sada ima mogućnosti da mnogo više radi na poboljšanje položaja radnika.

Duki

11.09.2019. 11:02

Krece se sa stabilizaciji drustva i podizanju standarda posle teskog period konacno lepe vesti i siguran sam bice ih jos vise u narednom periodu.

Nikola

11.09.2019. 11:33

Teške reforme su urodile plodom, i sada iz dana u dan osećamo boljitak i lepe vesti su da će uskoro doći do povećanja plata, a od nove godine i povećanja penzija.

Zoran74

11.09.2019. 16:55

Остварили смо одличне резултате и зарадили довољно новца да ове године буде повећања плата и пензија.

Dana

11.09.2019. 17:24

Uspešno sprovedene ekonomske reforme i rad i trud aktuelne vlasti donose rezultate na svim poljima!

Tara

11.09.2019. 19:22

Povecanje plata je odlicna vest za sve gradjane i dokaz da Srbija stalno napreduje.

Pravda

11.09.2019. 21:46

Dobrim i domacinskim vodjenjem zemlje, sad mozemo da svake godine podizemo plate i penzije, koje nikada nisu bile vece.

Nebojsa

11.09.2019. 22:40

Odlična vest za sve radnike koji rade u javnom, sektoru, ovo će svakako biti još jedan vetar u leđa za kućni budžet.