Male hidroelektrane samo van parkova prirode

M. N. S.

06. 06. 2019. u 19:28

Мале хидроелектране само ван паркова природе
U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan simpozijum o uticaju malih hidroelektrana na prirodu. Izgradnja ovakvih objekata na rečicama i potocima isključivo izvan zaštićenih područja

NAJVIŠE zbog načina na koji se grade male hidroelektrane nanose ogromnu štetu zaštićenim dobrima, menjaju uslove životne sredine i remete biološku ravnotežu. Zato ove objekte treba graditi samo van zaštićenih područja i po svetskim standardima koja najstrože zabranjuju postavljanje cevi u rečna korita. S druge strane, njihov doprinos energetskom sistemu je simboličan.

Pročitajte još: NE ŽELE MINI HIDROELEKTRANE: Šavničani jači od bagera

To je u četvrtak izjavio ministar životne sredine Goran Trivan, na simpozijumu "Uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu" koji je održan u SANU. Ministar Trivan se nada da će do kraja godine biti usvojene izmene zakona o izgradnji MHE.

- Ministarstvo već duže vreme radi na izmenama Zakona o gradnji minihidroelektrana kojima će se zabraniti njihova izgradnja u zaštićenim područjima - rekao je Trivan. - Velike promene zahtevaju dramatičnu promenu stava u društvu. Bilo je potrebno vreme da se iznesu svi argumenti za ili protiv MHE i da sve bude utemeljeno na činjenicama. Mislim da ulazimo u period kada bismo mogli da predložimo izmenu zakona.


Ističe da se najčešće ne govori o rekama, već o rečicama i potocima, gde svaka intervencija ostavlja dramatične posledice za živi svet koji je nastanjen u tim područjima.

- Nije dobro da se MHE nalaze u zaštićenim dobrima, ali nisam protiv da se grade na drugim mestima - rekao je Trivan. - I neki investitori su pokazali interesovanje da se promeni lokacija. Preduslov je da budu izgrađene po standardima koji važe u svetu što znači da nije dozvoljeno da cevi budu posađene u korito reke.

Profesor Veljko Dimitrijević rekao je u četvrtak da je prva mala hidroelektrana u Srbiji izgrađena pre 120 godina i to na Đetinji, kao da posle toliko godina ne bi trebalo da postoji nijedan inženjerski problem u planiranju, izgradnji, upravljanju, i očekivanju njihovih uticaja na prirodu. Katastarskim dokumentom iz 1987. godine bila je predviđena izgradnja MHE na 856 lokacija. Trenutno je izgrađeno ili se gradi 125 malih objekata.

- Dodatno su lokalne samouprave povećale broj i ponudile investitorima oko 1.000 lokacija, a 280 njih je u zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima - rekao je Dimitrijević. - Nema MHE koja pozitivno utiče na prirodu, a izgradnja ovih objekata nije ekonomski opravdan projekat. U ukupnom hidropotencijalu učestvuju sa dva do tri odsto, ali u ukuponoj proizvodnji električne energije to pada ispod jedan odsto.

REKE U CEVIMA

ČLAN Akademije inženjerskih nauka Srbije Tomislav Đorđević je naveo da MHE mogu da budu korisne i da se uklapaju u okruženje, ali da su problematične one sa dugačkim cevovodnim derivacijama:

- Njima se ukidaju čitavi kilometri vodenih tokova tako što se "strpaju" u cevovod, a ostavi se mali biološki protok. Mnogi investitori čak ni to ne urade, a rezultat je da se izgube čitavi kilometri vodotoka.

Predložio je da se grade pribanske i kanalske MHE koje ne štete ekosistemu, ne umanjuje biološku raznovrsnost i predstavljaju obnovljiv i ekološki čist izvor energije.


M. N. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

srpski patriota

06.06.2019. 21:49

A šta je sa onom u nacionalnom parku Kopaonik celu reku su ubacili u cev i ona ne postoji više.