NE ŽELE MINI HIDROELEKTRANE: Šavničani jači od bagera

V. KADIĆ

15. 05. 2019. u 19:23

НЕ ЖЕЛЕ МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: Шавничани јачи од багера

Stanovnici sremni da reku Bukovicu brane životom Foto Vijesti

U Drobnjačkoj regiji sprečeni pripremni radovi za izgradnju mini-hidroelektrana na Bukovici. Preduzeće "Hidra MNE" dobilo je koncesiju na 27 godina, za proizvodnju struje od 11,6 gigavata

MEŠTANI nekoliko šavničkih sela zaustavili su bagere firme "Hidra" Milovana Maksimovića koji su počeli pripremne radove za gradnju dve male hidroelektrane na reci Bukovici (dužine sedam kilometara). Podršku su dobili od Žabljačana, NVO sektora, ekologa. Posle nekoliko sati tenzije su se smirile, narod povukao, a na "žarištu" ostale straže. Novi protestni skup zakazali su za subotu.

- Branićemo reku po cenu života! Čuvali su je naši preci, pa ćemo i mi - poručili su meštani.

Božo Vemić nije mogao sakriti revolt.

- Ostali smo bez vodovoda, šume i samo nam je reka Bukovica ostala. Bez nje nam nema života i zato sam spreman da uprkos godinama stanem u prve redove odbrane - kaže Vemić.

Kompanija "Hidra MNE" iz Podgorice, koja je dobila koncesiju na 27 godina, namerava da na ovoj reci izgradi dve hidroelektrane. Saglasnost za te projekte i na procene uticaja na životnu sredinu je dala Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. Projektom se predviđa proizvodnja struje od 11,6 gigavata. Direktor firme Boban Garović podsetio je da su dobili građevinsku dozvolu i da su rešena sva imovinska pitanja.

- Radovi neće biti zaustavljeni već ćemo ih nastaviti po projektu - poručuje Garović.

Pročitajte još - Šavnik: Živi štit - brana za hidroelektranu

Još ranije iz kompanije su isticali da su se obavezali na poribljavanje Bukovice sa oko 15.000 mlađi svake godine, izgradnju vodovoda, nabavku snegočistača, dok će koncesiona naknada godišnje iznositi 100.000 evra.

U međuvremenu se oglasio i predsednik Opštine Šavnik, koji je saopštio da lokalna uprava podržava izgradnju malih hidroelektrana na Bukovici. Reagovali su i iz Društva mladih ekologa dajući podršku meštanima. Upozoravaju da bi izgradanja malih hidroelektrana mogla trajno da devastira ovaj prostor.

- Pozivamo nadležne institucije da na vreme uzmu u obzir argumente kompletne javnosti koja se protivi izgradnji malih hidroelektrana na Bukovici i ponište rešenje o izdavanju građevinske dozvole kako ne bismo došli u situaciju, kao u Baru ili na Crnom jezeru, da se prvo desi ozbiljna devastacija terena - upozoravaju ekolozi.

Pročitajte još - MEŠTANI ŠAVNIČKIH SELA OGORČENI: Ne žele elektranu na Bukovici

PREDATA PETICIJA

PREDSTAVNICI NVO "Grin Hom" predali su u Skupštini Crne Gore više od 6.300 potpisa kojima se traži trajno zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana. Za ovu namenu dato je oko 80 koncesija. Do sada je izgrađeno 13 mini-hidroelektrana, a u fazi izgradnje je deset.

- Evropski parlament je u novembru ocenio da većina hidroelektrana nije planirana niti izgrađena u skladu sa evropskim investicijama i pravom - kazala je Nataša Kovačević iz "Grin Homa".

VODA PRVE KLASE

EKOLOZI tvrde da bi se izgradnjom hidroelektrana uništilo stanište vrste koja postoji u reci, kao i kvalitet voda koja je sada A1 klase. U elaboratima koje je uradio podgorički Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu - Zavod za ekologiju, navodi se da je za izgradnju male hidroelektrane "Bukovica 1" obezbeđena lokacija, "koju čine prostor za vodozahvat u dužini od 3.250 metara i za objekat mašinske zgrade".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Marks

16.05.2019. 05:45

..... вас мини хидроелектране.Не могу оне да спасе власт од пропасти.

Vasilije

16.05.2019. 07:24

Za neobaviještene :Maksimović koji je dobio dozvolu za gradnju mini hidroelektrane u Savnik je brat od ujaka Mila Djukanovica. Narod brani tijelima gradske četvrti u Ulcinju,krstionicu u Tivtu,Bukovicu rijeku u Sanvniku,vlast u Kotoru itd.