STARA PAZOVA - Nemačka kompanija "Milbauer" koja u Tehnološkom centru u Staroj Pazovi proizvodi biometrijska dokumenta i kreira softverska rešenja u toj oblasti za Srbiju i svet, u naredne dve do tri godine udvostručiće svoje kapacitete, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nakon posete toj kompaniji.

"Milbauer" u Srbiji, gde je smešten regionalni centar iz koga pokriva više od 20 zemalja, bavi se proizvodnjom biometrijskih dokumenata - pasoša, ličnih karti, zdravstvenih knjižica, vozačkih dozvola i bankarskih kartica, zatim, softverskim rešenjima koja izvoze u više od 30 zemalja, a ovde je i servisni centar odakle srpski inženjeri servisiraju "Milbauer" mašine u celom svetu.

Čadež je za Tanjug precizirao da je sa menadžmentom razgovarao o razvojnim i izvoznim projektima kompanije koja planira da kapacitet proizvodnje "Milbauera" u Srbiji udvostruči u naredne dve do tri godine i podršci Privredne komore Srbije njihovoj realizaciji i osvajanju novih tržišta.

PROČITAJTE JOŠ - Čadež: Privrednicima Japana predstavljene prednosti Srbije

Kako je naveo, postoji i mogućnost povezivanja sa domaćim kompanijama i organizacijama, kao što je Zavod za izradu novčanica, radi zajedničkog nastupa na trećim trzištima. "Razgovarali smo šta ''Milbauer'' može da proizvodi u Srbiji i za druge industrije. Osim biometrijskih dokumenata, ova kompanija ulaže i u razvoj drugih proizvoda kao što su led rasveta za automobile, recimo, ili fleksibilni solarni paneli. Potencijali da ovde širimo saradnju su veliki", rekao je Čadež.

Naveo je da je fabrika u Staroj Pazovi svojevrsni centar grupacije "Milbauer", jer se tu stvaraju i nova softverska rešenja primenjena i u drugim zemljama i nalazi servisni centar za ceo svet. "Gde god da se nešto desi u softveru ili nekoj mašini ''Milbauer'' u celom svetu, srpski inženjeri iz ove kuće odlaze na teren i rešavaju taj problem", objasnio je Čadež.

Ukazao da ta kompanija u Srbiji proizvodi dokumenta najveće bezbednosti, kvaliteta i najnovijih tehnologija za više od 10 zemalja sveta. Dalji razvoj kompanije zahteva i zapošljavanje stručnih radnika i nameče potrebu da se osiguraju visokostručni kadrovi.
"Kompanija je zainteresovana da uđe u program dualnog obrazovanja, da već u srednjim školama ima mlade koji će biti školovani ovde u kompaniji", naveo je Čadež.

Podsetio je da je trenutno u fazi Nacrt zakona o dualnom obrazovanju u visokom školstvu, i najavio da će kompnaija "Milbauer", takođe, ponuditi svoja rešenja kako bismo dobili što bolji zakon. Kaže da je sa predstavnicima kompanije razgovarao o podršci nastupu na novim tržišta, i dodao da će vec u martu predstaviti potencijale "Milbauera" u Dubajiu, gde ce Srbija sledeće godine biti zemalja partner svetske manifestacije Edžpo Dubai.

"Govorili smo i o nekim administrativnim pitanjima, dobijanju dozvola, gde Komora može da bude partner i pomogne da se ubrza realizacija pojedinih projekta. Nekada se dešava da zbog sporosti administracije za neke projekte koji ste dobili na tenderu u svetu ne možete da ispoštuje rokove. To ne bi trebalo da se događa, jer regulative su iste kao u EU", naveo je Čadež.

Potpredsednik regionalni za centralnu i južnu Evropu kompanije "Milbauer" Ivan Malić kaže da je ta kompanija u Srbiji prisutna 15 godina kao partner državnih institucija - Ministarstvu unutrašnjih poslova i Narodnoj banci Srbije na projektima realizacije biometrijskih dokumenata. "Tehnološki park u Staroj Pazovi otvoren je 2012. godine i zapošljava više od 160 ljudi, od kojih je više od 90 visokoobrazovano", rekao je Malić i dodao da je cilj kompanije otvaranje nove fabrike i povećanje broja zaposlenih.

"Veoma smo vezani za tržište Balkana, ovde osim fabrike i servisnog centra imamo i veliki softverski razvojni centar koji zapošljava veliki broj mladih softverskih inženjera", rekao je Malić. Izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici PKS na čelu sa predsednikom Čadežom posetili kompaniju i razgovarali o novim projektima koji su u interesu kompanje, ali i u interesu lokalnog tržišta. "Milbauer" u Srbiji je ćerka firma "Muehlbauer Holding AG", bavarske grupacije koja je osnovana 1981. godine sa sedištem u Rodingu u Nemačkoj i koja danas zapošljava oko 4.000 radnika, od čega 750 inženjera najrazličitijih profila. Kompanija je pretežno izvozno orijentisana i više od 85 odsto prometa ostvaruje kroz izvoz.