Breskve iz Srbije opet u Rusiju

S. KOSTIĆ

20. 01. 2018. u 11:50

Брескве из Србије опет у Русију

Rezidba u voćnjaku Čanića u Staroj Binguli - Foto S. Kostić

Voćari u sremu počeli rezidbu i uzdaju se u ovogodišnji dobar rod. Bilo bi dobro kada bi i ove sezone cena bila kao lane

NEUOBIČAJENO visoke temperature za ovo doba godine "probudile" su voćke iz zimskog sna i prinudile sremske voćare da počnu posao orezivanja. Proizvođači se uzdaju u dobar rod, kao i cenu voća. I ove godine najveće količine bresaka iz Srema otići će na rusko tržište.

U Staroj Binguli kod Divoša, pod breskvama, jabukama, kajsima, kruškama i šljivama je oko 100 jutara. Vlasnici voćnjaka svako vreme bez padavina iskoriste da obiđu stabla i provere kako voćke reaguju na vremenske uslove.

Pročitajte još: Evropa i Rusija jedu jabuke iz Kupusine

- Ne očekujemo veliki minus koji bi oštetio biljku, zato nije rano za orezivanje - kaže Emil Lazor, koji pod zasadom bresaka ima oko osam jutara. - Lanjski rod prvi put sam prodao Rusima, i to po ceni od 80 centi za kilogram. Kada bi i ove godine platili toliko, bio bih zadovoljan - ističe Lazor.

Emil je u svom dvorištu izgradio hladnjaču, i to sopstvenim sredstvima, bez kredita. Svojim meštanima, kako naglašava, ponudiće skladištenje voća bez naknade.

- To sam završio protekle sezone, tako da ove ne moram da brinem za cenu. Kapacitet hladnjače je do 50 tona, sam ne mogu da je napunim, pa zašto ne bih izašao u susret komšijama - smatra Emil, koji planira sav ovogodišnji dobitak uloži u dalju proizvodnju.

UDRUŽENI DO TRŽIŠTA SA što većim zasadima i udruženi, jedino tako mogu da dođu do pravog tržišta, smatraju ovde voćari. - Neće Rusi da dolaze za male količine, mi zato rod nosimo u Manđelos, gde oni dolaze sa šleperima i utovaraju. I posle mesec dana nas isplate - kaže Čarnić.

U ovom malom mestu sa oko 150 stanovnika sve više se podižu zasadi voća. Zbog položaja sela na južnim padinama Fruške gore, sa dosta sunčanih dana, uslovi za ovaj posao su idealni.

Pročitajte još: Do Rusa kroz sitno rešeto

- Naši voćnjaci nemaju protivgradnu odbranu ni zalivni sistem, jer mi nemamo toliko sredstava da uložimo. Za ovu godinu gradska vlast Sremske Mitrovice obećala je da će rešiti problem vodosnabdevanja u selu, a to će voćarima i te kako mnogo značiti - ocenjuje Željko Čarnić, voćar i predsednik Saveta MZ Stara Bingula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije