Srbi doniraju najviše novca za opšte dobro u regionu

Tanjug

sreda, 08. 03. 2017. u 23:07

Срби донирају највише новца за опште добро у региону

Ilustracija

Srbija je vodeća zemlja u regionu kada su u pitanju donacije za opšte dobro - samo prošle godine je u te svrhe darovano više od 21 miliona evra
Srbija je vodeća zemlja u regionu kada su u pitanju donacije za opšte dobro, pa je samo prošle godine u te svrhe darovano više od 21 miliona evra, pokazalo je istraživanje Trag fondacije i fondacije Katalist.

To istraživanje je predstavljeno medijima, a pokazalo je i da je najveći donator inicijativama za opšte dobro poslovni sektor koji je prošle godine donirao čak 45,5 odsto od ukupne donirane sume.

Slede građani, kažu iz Katalista, koji su svojim manje srećnim sugrađanima donirali 25,2 odsto od ukupnih 21 milion evra.

Najviše donacija u Srbiji i dalje je usmereno na jednokratne pomoći, ali, kako je pokazalo istraživanje, postoji i porast donacija usmerenih ka inicijativama sa dugorosčnim efektima ali i neproftinim organizacijama.

Ono što je posebno važno istaći jeste i da se u 2016. godini više novca davalo za obrazovne aktivnosti i dodelu stipendija.

Primaoci pomoći su uglavnom osobe sa zdravstvenim problemima, ekonomski ugroženi građani, a sve više raste interesovanje i za samohrane roditelje, decu bez roditeljskog staranja, majke i novorođenčad te starije građane.

Rezultati istraživanja pokazali su da je ukupan iznos donacija u 2016. godini manji za 4,9 odsto nego za 2015. godinu, dok se prosečan iznos donacija po stanovniku smanjio na tri evra, u odnosu na 3,14 evra u 2015.

S obzirom na to da su, u odnosu na prethodnu godinu, fluktuacije ispod pet odsto i da je broj zabeleženih akcija nesto viši, sve ukazuje na to da je u pitanju trend stagnacije pre nego opadanja, zaključak je istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)