“Oblak” zaraze širi se prodavnicom: Pogledajte šta se dešava kada se neko nakašlje (VIDEO)

NovostiOnline

09. 04. 2020. u 11:31

“Облак” заразе шири се продавницом: Погледајте шта се дешава када се неко накашље (ВИДЕО)

Foto EPA ANTONIO BAT

Ova zastrašujuća animacija pokazuje nam na koji način se virus korona širi unutar prodavnice nakon što se zaražena osoba nakašlje
Virus korona širi se kapljičnim putem, nakon što se zaražena osoba nakašlje ili kine, a ova 3D animacija koju su napravili naučnici iz Finske pokazuje na koji način putuje „oblak“ virusa korona kroz unutrašnjost supermarketa, prenosi Sun.Naučnici su kreirali kompjutersku simulaciju kako bi proučili koliko daleko virus može da dosegne u zatvorenom prostoru. Rezultati do kojih su došli bili su zabrinjavajući – zaražene kapljice su mogle da zaraze zdrave osobe i nakon što je inficirana osoba otišla s mesta na kojem je kašljala ili kinula.


Naučnici kažu da je najbolji način da izbegnete zarazu ako se klonite javnih mesta na kojima ima mnogo ljudi.


- Ako i idete na mesta gde ima mnogo ljudi zadržite se najkraće moguće – savetuje profesor Vili Vurinen sa Alto univerziteta u Finskoj.


Video pokazuje koliko daleko se zaražene kapljice šire od mesta na kojem je osoba kašljala, a zabrinjavajući je podatak da se na širokom području zadržavaju čak i nekoliko minuta.

Telegraf.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Kalimero

09.04.2020. 13:37

Zanimljivo!A cudne klimatske promene,neobican sneg,magla nad Balkanom kisele kise....zaprasivanje iz aviona ...To nije stetno po zdravlje stanovnistva?Kasljanje je samo prenosnik pa ko se primi odmah ,ko kasnije al tu je i vakcinacija da pomogne....

Mane

09.04.2020. 15:27

Kad bi to zaista bilo tako. Meteorolozi prave animacije za virusologiju gde se za mnoge bolesti ni nakon 200 godina ne zna sa sigurnoscu da li se moze preneti ovako ili onako. Kao, imamo metoroloski softver, pa da iskoristimo dok je aktuelno. U fazonu... nisam ginekolog, ali mogu da pogledam.