Novosti u Kruševcu: Vojska brani bolnicu sanitarnim kordonom, 10 zaraženih, tri osobe prebačene u Niš, nulti pacijent doneo virus sa kruzera (FOTO)

S.BABOVIĆ

25. 03. 2020. u 16:55

Новости у Крушевцу: Војска брани болницу санитарним кордоном, 10 заражених, три особе пребачене у Ниш, нулти пацијент донео вирус са крузера (ФОТО)

Foto S.Babović

“Novosti” donose fotografije iz bolničkog kruga i zdravstvenih ambulanti gde se primaju ugroženi pacijenti
KRUŠEVAC-SEDAM pacijenata kod kojih je potvrđen korona-virus u Rasinskom okrugu leči se na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Kruševac, a tri pacijenta su prebačena za Klinički centar Niš. Iako je za sada 10 potvrđenih slučajeva, strahuje se da je broj veći:sa Instituta “Torlak” čekaju se rezulati za još 6 uzorkovan iz briseva.

Kako saznajemo iz više izvora, epidemiolozi su u dobroj meri uspeli da rekonstruišu širenje KOVID-19 kod više kruševačkih pacijenata.To se posebno odnosi na prvi registrovani slučaj, kome je prisustvo korona virusa potvrđeno 21.marta. Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, mladić star 32 godine vratio se sa kruzera 17.februara, posle 6 meseci boravka van Srbije,ali nije imao nikakve zdravstvene probleme. Temperaturu je dobio šest dana kasnije. Ispituju se njegovi kontakti sa kineskim držljavljaninom i kontakti iz Niša,gde je boravio u prvoj nedelji marta.

Dan kasnije stigla je potvrda za još pet osoba:za neke se prema saznanjima “Novosti” sumnja da su zaradili virus boravkom u inostranstvu za potrebe angažmana firmi u kojoj su radili,drugi su bili na rođendanskoj proslavi ili u inostranstvu.Prema poslednjim podacima “Novosti”, 893 osoba trenutno se prati u Rasinskom okrugu.

U sedištu okruga s druge strane, primenjuju se restriktivne zaštitne mere. “Novosti” su obišle više ključnih punkotva za borbu protiv korone u Kruševcu,a među njima i sanitarni kordon na ulazu u krug Opšte bolnice.Vojska kontroliše i ulaz i dezinfekciju, a tu su i predstavnici Štaba za vanredne situacije,volonteri,privatno obezbeđenje i portiri u bolnici.Isključivo se propuštaju saniteti i civilni automobili sa hitnim slučajevima i to tako što odmah po podizanju rampe, prolaze kroz dezinfekcioni teren za točkove.

Svaki pacijent,lekar ili medicinska sestra ili psoetilac koji ima prava da dostavi stvari za bolesnika u tačno propisanom vremenu dezinfikuje se ispod šatora do rampe. Poseban šator je postavljen i kod zgrade gde je smešteno Infektivno odeljenje. U Dijagnostičkom centru je od danas i posebna barijera kod radiološke službe i skener i rengen dijagnostike.


POČELA DA RADI AMBULANTA ZA UGROŽENE

AMBULANTA za respiratorne infekcije-“14.oktobar” počela je da radi i ekipa “Novosti” zatekla je Kruševljane koji čekaju ispred sa zaštitnim maskama.mKontakt telefoni ambulante su 064/8653-574, 064/8653-575 i 064/8653-576,kao i 037/3501-580,037/3502-150.Rad posebnog centra podrazumeva zbrinjavanje pacijenata koji imaju visoku temperaturu i druge druge disajne tegobe, kao i građana, koji su došli sa područja ugroženog korona virusom i građana ili su bili u kontaktu sa tim licima.


PRIVATNA DOSTAVA BOLESNICIMA-SAT VREMENA DNEVNO

U Opštoj bolnici navode da se dostava nužnih stvari za bolesnike obavlja svakog dana iskljulivo u periodu od 14,30 do 15,30.Posete hospitalizovanima su zabranjene od 13.marta.Za ulazak u bolnički krug neophodna su maska i zaštitne rukavice, kao što se uverila i ekipa “Novosti”.
- Na ulazu svakog odeljenja biće zadužena lica koja će preuzimati dostavljene stvari i iste predati bolesnicima-saopštava dr Vesna Stević-Gajić,direktorka bolnice.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Maki makic

26.03.2020. 00:59

Bolnica u krusevcu blago receno katastrofa od svega , higijene do strucnosti a nemaju osnovne stvari

Sasa Simic

26.03.2020. 17:37

Postovana, zbog vise problema koje sam imao, na srecu i na kraju bezazlenih, kao neko ko je mesec dana u prethodnih par godina proveo u Krusevackoj bolnici, ne bih mogao da kazem da je stanje bas katastrofalno. Vise je zadovoljavajuce, a uvek, naravno, moze da bude i bolje. Svako dobro