BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da nijedan državljanin Srbije nije zaražen novim oblikom korona virusa iz Kine.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem Di Majom, Dačić je rekao da se u Vuhanu, središtu epidemije respiratorne infekcije izazvane novim korona virusom, nalazi dvoje državljana Srbije koji su tamo ostali po svojoj želji, a da se ostali nalaze u karantinu u Francuskoj, gde su prebačeni iz Kine francuskim avionom.

"Oni su dobro, nisu zaraženi. Taj karantin ističe u nedelju i ako sve bude u redu, oni će potom nastaviti kretanje" kazao je Dačić.

On je naveo da su svi putnici sa broda kod Hongkonga koji je stavljen u karantin evakuisani, ali da su dva srpska državljanina koji su članovi posade morali da ostanu na brodu, i dodao da oni nisu zaraženi.

Govoreći o drugom brodu koji je stavljen u karantin kod japanskog grada Jokohame, Dačić je rekao da su svi srpski državljani i dalje na tom brodu na kojem ima 3.700 putnika.

PROČITAJTE JOŠ - Novinar misteriozno nestao: Izveštavao o korona virusu, od četvrtka se ne javlja na telefon

Šef srpske diplomatije je kazao i da Srbija daje veliku podršku Kini u borbi protiv korona virusa i dodao da bi voleo da poseti tu zemlju, ali da ne zna kada će to biti moguće jer su letovi iz Evrope uglavnom obustavljeni.

Di Majo je rekao da će blokada letova iz Kine i ka Kini ostati na snazi u Italiji dok bude neophodno, odnosno dok naučna zajednica ne oceni da je bezbedno njeno ukidanje.

On je naveo da Italija želi da bude "bliska kineskoj vladi i narodu", da se neće baviti samo bezbednošću svog naroda, već da želi da pomogne Pekingu u borbi protiv epidemije.