Povodom otkazivanja đačkih ekskurzija, oglasilo se Ministarstvo: U lancu svih učesnika i organizatora prevoza dece došlo je do propusta

Tanjug

17. 10. 2019. u 18:40

Поводом отказивања ђачких екскурзија, огласило се Министарство: У ланцу свих учесника и организатора превоза деце дошло је до пропуста

Ilustracija / Foto N.Živanović

Ministarstvo se oglasilo, kako se navodi, povodom informacija o razlozima otkazivanja đačkih ekskurzija zbog toga što vozači nisu izvadili potrebne licence
Prevoznici, direktori škola, posrednici u organizaciji ekskurzija, imali su dovoljno vremena da realizaciju ekskurzija prilagode odredbama novog pravilnika o organizovanom prevozu dece, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade Srbije i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Ministarstvo se oglasilo, kako se navodi, povodom informacija o razlozima otkazivanja đačkih ekskurzija zbog toga što vozači nisu izvadili potrebne licence.

PROČITAJTE JOŠ -Hteli da voze decu sa pokvarenim kočnicama: Inspekcija otkrila niz kvarova na autobusima

"Jedan od problema zbog kojeg su ekskurzije otkazane jeste nedostatak kvalifikacione kartice koju nisu imali vozači agencija koje su pružale uslugu prevoza za ekskurzije, a koja je propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Napominjemo da su se krajem decembra 2018. godine donošenjem podzakonskih akata iz oblasti osposobljavanja profesionalnih vozača stekli uslovi za sticanje i izdavanje kvalifikacione kartice vozača, kao novog uslova za obavljanje te profesije. Agencija za bezbednost saobraćaja, koja je zakonom ovlašćena za izdavanje kvalifikacionih kartica, počela je sa njhovim izdavanjem još 30. januara 2019", navodi se u saopštenju.

U skladu sa Zakonom, vozač koji upravlja, u ovom slučaju autobusom, mora da poseduje kvalifikacionu karticu, koju inače direktno dobija na osnovu odgovarajuće vozačke dozvole koju poseduje, bez prethodnog pohađanja obuke i polaganja ispita. Dakle, posedovanje kvalifikacione kartice za vozača je obaveza koja proističe iz Zakona o bezbednosti saobraćaja i lako je do nje doći, prostim podnošenjem zahteva u postupku koji ne traje duže od 20-ak dana, naglašava ministarstvo.

"Mišljenja smo da je u lancu svih učesnika i organizatora prevoza dece došlo do propusta kada je u pitanju sprovođenje Pravilnika o organizovanom prevozu dece, jer su svi subjekti imali dovoljno vremena da se prilagode uslovima koje propisuje pomenuti pravilnik. Problem je sada nastao zbog činjenice da se Pravilnik o organizovanom prevozu dece sprovodi bez izuzetaka, jer prevoznici nisu pribavili neophodna dokumenta, što im je u obavezi još od januara 2019.", saopšteno je.

Ministarstvo građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture je krajem jula ove godine donelo Pravilnik o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece ("Službeni glasnik RS", br. 52/19 i 61/19) u neposrednoj saradnji sa predstavnicima Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Odredbe ovog pravilnika počele su da se primenjuju od 1. septembra 2019. godine, izuzev pojedinih odredbi koje se odnose na svakodnevni školski prevoz dece, koje će početi sa primenom od 1. januara 2020. godine.

"Dakle, svi u lancu, prevoznici, direktori škola, posrednici u organizaciji ekskurzija (turističke agencije), imali su dovoljno vremena da realizaciju ekskurzija prilagode odredbama novog pravilnika. Potvrda o predatom zahtevu za izdavanje kartice ne može biti prihvaćena kao ''ispunjenje propisanog uslova'' jer to nije nigde propisano, niti predstavlja ''propust'' organa u donošenju pravilnika, kako pokušava da se protumači. S obzirom na to da je pravilnik propisao vrlo jasne i jednostavne uslove za dobijanje kvalifikacione kartice, nije bilo nikakve potrebe za bilo kakvim dodatnim uređenjem jednostavno propisane procedure", zaključuje se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vidak

18.10.2019. 09:41

Cuj kartica pa za koji djavo je onda polagao za odgovarajucu kaategoriju, opet neko smislio nacin da uzme pare od naroda bez rada