Rektorka pala pred ucenjivačima

E. V. N.

25. 09. 2019. u 20:20

Ректорка пала пред уцењивачима

Foto Tanjug

Pojedini saradnici prof. Popović nezadovoljni njenim potezima tokom blokade

STUDENTI iz pokreta "Jedan od pet miliona" jutros su predali rektorki prof. dr Ivanki Popović ključeve Kapetan-Mišinog zdanja, čime je okončana blokada Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Ovim simboličnim činom, međutim, otključana je i priča o tome koliko je čelnica BU u ovoj višednevnoj agoniji, uistinu bila samo akademski solidarna sa grupom politički instruisanih mladih ljudi i da li je na koncu skliznula u pristrasnost nedostojnu njenog položaja.

Materijala za ovu dilemu i te kako ima i to u do danas zamandaljenoj zgradi. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, u krugu bliskih rektorkinih saradnika ima dosta nezadovoljstva zbog poteza koje je ona povlačila tokom blokade i načina na koji je ona okončana.

Tako je, kako prenose naši izvori, bilo predloga da se reaguje ranije i energičnije, da članovi rektorskog kolegijuma nađu način da se uđe unutra i da se zaposleni vrate svom poslu. Navodno, prvih dana blokade rektorka se više konsultovala sa saradnicima, a poslednje odluke donela je samostalno.

Deblokadu Rektorata pozdravila je danas i premijerka Ana Brnabić, rekavši da je to u interesu zaposlenih i oko 100.000 studenata, ali je i upozorila da se pritisak na rektorku nastavlja i to, kako je rekla, ucenjivački:

- Oni koji su Rektorat držali u blokadi i dalje od rektorke očekuju da postupa na osnovu njihovih zahteva. Što se tiče apela onih koji su 12 dana držali Univerzitet pod blokadom da ne daju rektorku i da će je štititi od pritisaka, istu onu rektorku koju 12 dana nisu poštovali, koju su fizički sprečavali da uđe u Rektorat, želim da u ime Vlade podsetim da prvog čoveka Univerziteta predlažu profesori, a bira Savet Univerziteta, u kom su i predstavnici studenata i profesori sa Univerziteta.

BLOKADA Zaposleni 12 dana nisu mogli da uđu u Rektorat/Foto V. Danilov

PROČITAJTE I: Pada blokada rektorata: Dogovorili se studenti i profesorka Popović


Brnabićeva ističe da jedini pritisak kojem je rektorka bila izložena dolazi upravo od onih koji je sada navodno brane.

- Taj nedopustivi pritisak na rektorku se nastavlja kroz poruku da je "ispit položila", a da joj je "diplomski zakazan" za 4. novembar. Time se pokazuje da je karakter protesta ucenjivački, jer se i dalje od rektorke očekuje da postupa na osnovu zahteva onih koji su suspendovali Rektorat. Rektorka Popović od svog imenovanja u svakom trenutku je bila relevantan sagovornik i partner, za razliku od političkih aktivista iz pokreta "1 od 5 miliona" koji su je 12 dana selektivno i po sopstvenom nahođenju puštali u Rektorat na razgovor, a danas je "ne daju".

Premijerka je dodala i da Vlada poštuje autonomiju UB i da se nikada ne bi usudili da bilo kom zvaničniku Univerziteta kažu da su položili ispit ili ne, kao i šta treba da urade da bi "diplomirali".

O tome da li se popuštanjem grupi studenata iz "1 od 5 miliona" svrstala uz jednu političku opciju, kao i da li smatra da je podlegla pritiscima, rektorka Popović odgovara:

- Suština dogovora sa studentima je da Univerzitet sam može da rešava svoje probleme, bez uticaja bilo kog političkog aktera. Ovo nije slučaj koji treba politizovati. Univerzitet je javno dobro i mora da funkcioniše kao institucija od nacionalnog značaja.

Rektorka napominje da su studentski zahtevi bili akademski, i da su pitanja o kojima je sa njima razgovarala od značaja za Univerzitet i njegov normalan rad:

- Dogovor je ključan zbog toga što je Univerzitet pokazao da može sam da reši probleme sa kojima se suočava.

Predstavnici grupe koja je 12 dana onemogućavala rad ocenili su danas da je Univerzitet pokazao da je autonoman i poručili da će nastaviti da štite rektorku od svakog mogućeg pritiska.


VUČIĆ: NIKO PRE NIJE NAPADAO REKTORA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka da niko nikada nije napadao rektora UB, zatvarao ga ili mu zabranjivao ulazak u Rektorat, kao što je to bio slučaj tokom nedavne blokade Rektorata, što vidi kao užasan politički potez Saveza za Srbiju. Predsednik je rekao da i vladajuća koalicija može da uvede u Rektorat stvarne studente, ali da to nije rešenje:

- I šta da radimo, da dođe neki novi Đura i maltretira rektorku da potpiše nešto drugo, kao što je potpisala dogovor sa onima koji su blokirali Rektorat.

Vučić je dodao i da nikada nije vređao prof. Popović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

МАЈА

25.09.2019. 20:58

мислим да професорка и није имала баш много избора пред студентима који су чланови покрета "један од пет милиона "

Ivan M.

25.09.2019. 21:03

Ako je ovaj naslov nije primer objektivnog novinarstva koji jeste? Samo napredno i objektivno i nadalje...

Dragica

25.09.2019. 22:13

Prosečna mesečna primanja profesora na Ekonomskom, Pravnom, FON-u prema izveštajima Državne revizorske institucije su 4000 evra, da li zaista mislite da će oni zbog Siniše Malog rizikovati svoje pozicije?

Ranko

26.09.2019. 18:54

Ova blokada Rektorata postaje prava nocna mora. Nikome vise nisu zanimljivi. Bolje bi im bilo da se dozovu pameti i ne prave nerede.

Stefan

26.09.2019. 19:36

Ova grupica studenata nikoga ne može ubediti da oni nisu pod kontrolom pojedinih opozicionara.