ONI KRŠE PRAVA RADNICA: Osam poslodavaca izbacilo porodilje

J. Ž. S.

četvrtak, 05. 09. 2019. u 16:00

ОНИ КРШЕ ПРАВА РАДНИЦА: Осам послодаваца избацило породиље

Foto Ilustracija,foto Z.Jovanović

Objavljena crna lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja; Oštećene mogu anonimno da prijave gazde, a inspekcija utvrđuje propuste

OSAM poslodavaca je tokom avgusta prekršilo prava trudnica ili porodilja i tako zauzelo mesto nacrnoj listi Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koju je objavio Centar za mame.

Na ovoj listi prošlog meseca su se našle uglavnom trgovine i to: "Hronos kompjuters", radnja za održavanje i popravku računara iz Vranja, trgovina "Stilos" iz Novog Sada, zatim trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila PD "Unikomerc filter" iz Prokuplja. Sledeća na spisku je novosadska trgovina na malo satovima i nakitom "Bomar", a tu je i TDC iz istog grada, zatim trgovina YOU MAK iz Žitorađe. Na listi je i motel "Solej" iz Aleksandrovca, kao i kopaonička trgovina "Mis ju".

U najvećem broju slučajeva trudnice i porodilje su dobile otkaz ili im nije produžen ugovor o radu.

Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, objašnjava da se lista objavljuje kako bi se javnosti predstavili oni koji ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da se ohrabre mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada.

- Nadam se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu "laka meta" i da se njihova prava moraju poštovati - kaže Ružičić.

PROČITAJTE JOŠ - Ministar Vulin: Svi pripadnici vojske prvi put imaju osiguranjeNavedene firme su na listu dospele posle prijave kršenja prava Inspekciji rada i pošto su inspektori utvrdili da postoji prekršaj.

Ministarstvo za rad je pod sloganom "Imaš izbor. Prijavi", pre nešto više od mesec dana pozvalo trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona.Inspektori po prijavi izlaze na teren i ako bude osnova biće kažnjeni i njihova imena se objavljuju na posebnom delu sajta.

- Sankcije su postojale i ranije, ali su neki poslodavci svesno plaćali kazne a osim toga nisu imali nikakav drugi prekor - rekao je prilikom otvaranja linije Zoran Đorđević, ministar za rad.

Prijave su anonimne i Inspekcija ne pominje imena onih koji prijavljuju, a osoba koja prijavi ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu Inspekcije.


U OKTOBRU NOVI SPISAK

TRUDNICE i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona 0800-300-307. Sledeća crna lista onih koji krše prava budućih mama biće objavljena prve nedelje oktobra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Miroslav Dusic

05.09.2019. 17:21

Poslodavci ne poštuju nikakav zakon a tu je država kriva što im gleda kroz prste žalosno je što otpuštaju trudnice !!!

Lavjugov

05.09.2019. 17:21

Држава без закона, без уређења, али са јасним привилегијама. БИРАЛИ СТЕ .....ТРПИТЕ!

Goran

05.09.2019. 17:32

Kamo srece da je to jedini prekrsaj izrabitelja.godisnje odmore zakidaju i ne placaju,ili ih uopste i ne daju ,ili ga prepolove racunajuci u njih i subote i nedelje.a u trgovini je tek katastrofa,zene rade po 28 ili 29 dana u mesecu,neretko nemaju niti dana odmora u mesecu.i to sve za 25.000 din.ar je tako u Backoj Palanci.privatnici krse sve norme zakona o radu dok inspekcija uzima novac da cuti.

Faca

05.09.2019. 17:38

Od liste nema vajde, samo poslodavce po džepu i to tako da im ne padne više na pamet da tako postupaju

Poki

05.09.2019. 17:55

Da li su ove firme kažnjene? Da li po bilo kom zakonu Republike Srbije mogu biti kažnjene?

Вукашин

05.09.2019. 20:29

Само из ових фирми? Наведите све ако већ наводите.

I Sta Sad

05.09.2019. 21:31

Sad kada budu da li konkurs da traže radnika nece se niko prijaviti. Bravo za listu. Sledeći put velikim slovima preko cele NASLOVNE strane

Miami

06.09.2019. 15:01

@Jata - Nije poenta u tome. Poenta je da ih drzava kazni, a ne kaznjava ih, a onda onaj po tvu prica kako Srbija gubi grad kao Kikinda i pretvara se kao da mu je zao zbog toga, a nije. Sledece nedelje je nedelja ponosa u Beogradu. Sta je sledece Mesec ponosa???