OSAM poslodavaca je tokom avgusta prekršilo prava trudnica ili porodilja i tako zauzelo mesto nacrnoj listi Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koju je objavio Centar za mame.

Na ovoj listi prošlog meseca su se našle uglavnom trgovine i to: "Hronos kompjuters", radnja za održavanje i popravku računara iz Vranja, trgovina "Stilos" iz Novog Sada, zatim trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila PD "Unikomerc filter" iz Prokuplja. Sledeća na spisku je novosadska trgovina na malo satovima i nakitom "Bomar", a tu je i TDC iz istog grada, zatim trgovina YOU MAK iz Žitorađe. Na listi je i motel "Solej" iz Aleksandrovca, kao i kopaonička trgovina "Mis ju".

U najvećem broju slučajeva trudnice i porodilje su dobile otkaz ili im nije produžen ugovor o radu.

Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, objašnjava da se lista objavljuje kako bi se javnosti predstavili oni koji ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da se ohrabre mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada.

- Nadam se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu "laka meta" i da se njihova prava moraju poštovati - kaže Ružičić.

PROČITAJTE JOŠ - Ministar Vulin: Svi pripadnici vojske prvi put imaju osiguranjeNavedene firme su na listu dospele posle prijave kršenja prava Inspekciji rada i pošto su inspektori utvrdili da postoji prekršaj.

Ministarstvo za rad je pod sloganom "Imaš izbor. Prijavi", pre nešto više od mesec dana pozvalo trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona.Inspektori po prijavi izlaze na teren i ako bude osnova biće kažnjeni i njihova imena se objavljuju na posebnom delu sajta.

- Sankcije su postojale i ranije, ali su neki poslodavci svesno plaćali kazne a osim toga nisu imali nikakav drugi prekor - rekao je prilikom otvaranja linije Zoran Đorđević, ministar za rad.

Prijave su anonimne i Inspekcija ne pominje imena onih koji prijavljuju, a osoba koja prijavi ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu Inspekcije.


U OKTOBRU NOVI SPISAK

TRUDNICE i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona 0800-300-307. Sledeća crna lista onih koji krše prava budućih mama biće objavljena prve nedelje oktobra.